Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wygląda Wasza okolica?

Jak wygląda Wasza okolica?  

162 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak wygląda Wasza okolica?

• Pole, pole.. albo lasek
    • Nowe osiedle, w przysz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My będziemy się budować na nowym osiedlu, które dopiero powstaje. A właściwie na końcu tego osiedla w ślepej ulicy. Właściwie to osiedle jak osiedle, nic szczególnego. Jesteśmy wokół otoczeni ludźmi, za nami dwie działki i dalej same pola, które kiedyś też pewnie zostaną przeznaczone pod działki. Nie możemy więc pochwalić się pięknymi widokami, najwyżej ciszą, bo osiedle usytuowane jest na uboczu miasta. Ale za to mamy na miejscu szkołę i ośrodek zdrowia, blisko do sklepów i drogi asfaltowej, dogodny dojazd do pracy, uzbrojenie w drodze. Postawiliśmy na wygodę i jak na razie wcale nie żałujemy swojej decyzji :wink:

Działka na zamieszkałym osiedlu / 20 lat/, ale na samym jego końcu, działka rogowa. Od strony wjazdu na posesję ulica, domki, sąsiedzi, bardzo mili zresztą. Za domem widok na zachód słońca, pola i las. Do przystanku komunikacji miejskiej i sklepu całodobowego 800m.

http://foto.onet.pl/upload/9/5/_345591_n.jpg

Nowe osiedle domków, jeszcze pięć lat temu, orne pola pod lasem. Zające się mylą i kicają po ulicach, a bażanty przysiadają na płotach.

Wkoło nowe domki, każdy z innej bajki i każdy czymś się chce wyróżnić od innych. Ale co tam, przynajmniej na monotonię nie można narzekać.

Jak możecie opisać okolicę, w której mieszkacie lub "się budujecie"? Jak tam jest - surowe nowe osiedle, czy też eleganckie dróżki z kostki i latarnie? Stara dzielnica czy niedawne pole? Sąsiad zaraz za płotem, czy zaraz za horyzontem? Duże skupisko czy kameralne osiedle?

u mnie jest różnie:

niedawne pole, nowe osiedle kilka domków na krzyż, w większości surowe i półsurowe dalej pole, pole, lasek,

droga gruntowa ale... są latarnie (!) ;)

pozdro

Z przyjemnoscia porzuce moja miejska lokalizacje -dwupasmowa wylotówkę z Łodzi na Poznan, tramwaje za oknem, wokół rudery na wiejskie przedmiescia, buduje sie w Parku Krajobrazowym Wzniesien Łódzkich, we wsi (przedostatnia chata za wsia), bezposrednio przy drodze asfaltowej, z widokiem na pola, lasy, sady owocowe.

Z cywilizacji mam: komunikacje miejska i podmiejska w ewsi, sklep spozywczy, apteke, kosciol mariawicki i katolicki, cmentarz, remize, osrodek zdrowia, szkole, knajpke typu mordownia i ...autostrade w budowie w odleglosci 4 km!

Nie chcielismy budowac sie na tzw. nowych osiedlach, bez zadnej infrastuktury, charakteru, posrodku nieczego, ale tak, musimy skolei akceptowac zasiedzialych sasiadow.

My wybudowalismy sie na osiedlu domków jednorodzinnych, zabudowanym, dzialki maja po ok. 1200 m2 wiec nie jest bardzo ciasno, ale dookoła wszystkie zabudowane wiec bezpiecznie, teren jest uzbrojaony lacznie z woda i kanalizacja ... nie ma niestety lasu i szerokiej perspektywy widoków, ale za to jest bezpiecznie ... przynajmniej mamy takie poczucie . Ja osobiscie chialbym i moglbym bowac sie dalej od centrum, nawet jakies 30 -40 km od miasta, ale moja druga, piekniejsza polowka nie wyobraza sobie zycia dalej niz 2 km od entrum handlowego, dyskotek, kina i teatru ... Pozdrawiam wszystkich :wink:

Morenowa górka porośnięta brzozą, świerkiem, sosną, / wiek drzew 0 - 15 lat /najbliższy istniejący dom 150 m potem jeszcze 120 m i zaczyna się asfalt, jeszcze 50 m i jestem w pracy.

w drugą stronę po 100 m zaczyna się prawdziwy las co rósł 100 lat i ciągnie się wiele kilometrów.

Miasto podzieliło teren na działki budowlane i sprzedało.

Nadało nazwy wirtualnym ulicom - moja działka jest przy Poziomkowej.

Mam teraz 180 samosiejek do wycięcia nim zacznę budować - na tyle opiewa zgoda z urzędu na wycinkę.

Na razie jedyny pożytek z działki to piękna choinka w domu.

Jacek33 nie chciałabym rujnować Wam tego poczucia bezpieczeństwa, bo jest ono bradzo ważne, ale ku przestrodze: mieszkam aktualnie na osiedlu domków szeregowych, ogródeczki po 400 m2, ciaśniutko, kameralnie, wydawałoby się - bezpiecznie. Też tak myślałam, zdarzało mi się nie zamknąć zaparkowanego na chodniku samochodu, wrota na taras otwarte całymi dniami...

Tej nocy wszystko było pozamykane jak należy, a jednak schodząc o 4 rano do kuchni po picie dla dziecka, spotkałam złodzieja.... Na szczęście, po chwili wahania nie walnął mnie w łeb, tylko wybiegł. :o

Pare lat temu było tam wielkie pole kukurydzy. Teraz - działki, rozjeżdzone drogi polne, wzdłuż tych dróg - kilka budów, kilka pustych placy, bardzo niewielu jeszcze mieszkańców. Do "centrum" wsi kilometr, tam tez jest stacja PKP, z której jeździmy do pracy. Na naszym nowym "osiedlu" nie ma utwardzonej drogi, latarni, właśnie buduje się wodociąg i w przyszłym roku kanaliza. Wszystko rozjeżdzone koparkami i ciężarówkami. Błoto po pachy, kałuże i koleiny. Typowe nowe osiedle budowlane :roll: Ale z jednego okna - piekny widok na łąkę, strumień, dalej las. Przez całe lato pod lasem pasły się dwa czarne konie. Bażanty, zające, lisy. Niesamowite mgły.