Grabek85 07.02.2022 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Witam wszystkich.Mam pytanie odnośnie izolacji dachu płaskiego. Mam pokoje na piętrze, które w części znajdują się pod strychem a w drugiej części pod dachem płaskim (poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale to się chyba wykusz nazywa). Obecnie od strony strychu położone jest około 30 cm wełny (nie wiem jaka, już była jak kupiłem dom). Natomiast dach płaski to patrząc od góry; papa, deska, przestrzeń między krokwiami (leżą tam luźno kawałki styropianu) i od spodu płyta kb.Chciałbym to ocieplić w następujący sposób: Pod dach płaski wcisnąć płytę pir między krokwie i zaizolować szczeliny pianą (z zachowaniem szczeliny wentylacyjnej pod deskami) i pod krowie po całości przykręcić cieńką płytę pir i do tego płytę kb (ewentualnie płytę taką płytę kb z izolacją, zależy co taniej wyjdzie).Czy sposób wykonania będzie poprawny? Czy od strony strychu może leżeć wełna na płycie pir? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian2022 14.02.2022 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Widzę, że panuje tu propaganda rodem z tvpis. Mówię o kasiwaniu wpisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.02.2022 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie izolacji dachu płaskiego. Mam pokoje na piętrze, które w części znajdują się pod strychem a w drugiej części pod dachem płaskim (poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale to się chyba wykusz nazywa). Obecnie od strony strychu położone jest około 30 cm wełny (nie wiem jaka, już była jak kupiłem dom). Natomiast dach płaski to patrząc od góry; papa, deska, przestrzeń między krokwiami (leżą tam luźno kawałki styropianu) i od spodu płyta kb. Chciałbym to ocieplić w następujący sposób: Pod dach płaski wcisnąć płytę pir między krokwie i zaizolować szczeliny pianą (z zachowaniem szczeliny wentylacyjnej pod deskami) i pod krowie po całości przykręcić cieńką płytę pir i do tego płytę kb (ewentualnie płytę taką płytę kb z izolacją, zależy co taniej wyjdzie). Czy sposób wykonania będzie poprawny? Czy od strony strychu może leżeć wełna na płycie pir? a mógłbyś to rozrysować i pokaząc gdzie będzie welna a gdzie pir. Generalnie wełna z pirem się nie pogryzie bo jest chemicznie obojętna a jeżeli pir masz od strony poddasza użytkowego to oznacza że materiał o mniejszej paroprzepuszczalnosci jest zastosowany od wewnątrz (wiec zgodnie z fizyką budowli). Dobrze jendka byłoby wrzucić to w program cieplno wilgotnościowy zeby wyeliminować możliwość powstania kondensatu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabek85 16.02.2022 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 (edytowane) Nie mam obecnie dostępu do komputera a na komórce to kiepsko się rysuje. Ale licząc od dołu (sufitu w pokoju) to będzie płyta, nad nią nakrokwiowo cieńka płyta pir i wełna między krokwie. Nad wełną nieużytkowe poddasze. Chciałbym w ten sposób zaoszczędzić na płycie pir i zastosować ją tylko tam gdzie mam ograniczoną przestrzeń, czyli pod dachem płaskim.Wygląda to jak na zdjęciu poniżej,ten sam typ. I tam gdzie pokój wystaje poza dach skośny chcę dać pir między i podkrokwiowo a w części gdzie jest strych przyoszczędzić i zastosować wełnę. https://zapodaj.net/877de46e444f7.jpg.html Edytowane 16 Lutego 2022 przez Grabek85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 16.02.2022 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 jezeli dasz uład patrzac od strony poddasza 1.płyta gk 2. płyta PIR3. WEŁNA SKALNA np. toprock premium To spokojnie taki układ może funkcjonowąc. Najważniejszą rzecz masz tu zachowaną tj, materiał o dużym oporze dyfuzyjnym od wewnątrz a w kierunku zewnętrznym materiał o niskim oporze czyli wełna. Taki układ spokojnie zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabek85 16.02.2022 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 Dzięki za odpowiedź. Zakładam też, że w tym wypadku mogę zrezygnować z folii paroizolacyjnej? Myślę, że płyta spełni tą funkcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.02.2022 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Widzę, że panuje tu propaganda rodem z tvpis. Mówię o kasiwaniu wpisów Trollu, wyp... do towarzyszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabek85 18.02.2022 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Trollu, wyp... do towarzyszy Jesteś kolejnym, zaraz po nim, który nie wnosi nic do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.02.2022 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Jesteś kolejnym, zaraz po nim, który nie wnosi nic do tematu. Czyli mamy nie reagować na to szambo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabek85 18.02.2022 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Prościej go olać. Choć koleś po części ma racje. Pisał tu wcześniej, ale ktoś usunął jego komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts