Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja dachu drewnianego.

Grabek85

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam pytanie odnośnie izolacji dachu płaskiego. Mam pokoje na piętrze, które w części znajdują się pod strychem a w drugiej części pod dachem płaskim (poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale to się chyba wykusz nazywa). Obecnie od strony strychu położone jest około 30 cm wełny (nie wiem jaka, już była jak kupiłem dom). Natomiast dach płaski to patrząc od góry; papa, deska, przestrzeń między krokwiami (leżą tam luźno kawałki styropianu) i od spodu płyta kb.

Chciałbym to ocieplić w następujący sposób: Pod dach płaski wcisnąć płytę pir między krokwie i zaizolować szczeliny pianą (z zachowaniem szczeliny wentylacyjnej pod deskami) i pod krowie po całości przykręcić cieńką płytę pir i do tego płytę kb (ewentualnie płytę taką płytę kb z izolacją, zależy co taniej wyjdzie).

Czy sposób wykonania będzie poprawny? Czy od strony strychu może leżeć wełna na płycie pir?

Witam wszystkich.

Mam pytanie odnośnie izolacji dachu płaskiego. Mam pokoje na piętrze, które w części znajdują się pod strychem a w drugiej części pod dachem płaskim (poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale to się chyba wykusz nazywa). Obecnie od strony strychu położone jest około 30 cm wełny (nie wiem jaka, już była jak kupiłem dom). Natomiast dach płaski to patrząc od góry; papa, deska, przestrzeń między krokwiami (leżą tam luźno kawałki styropianu) i od spodu płyta kb.

Chciałbym to ocieplić w następujący sposób: Pod dach płaski wcisnąć płytę pir między krokwie i zaizolować szczeliny pianą (z zachowaniem szczeliny wentylacyjnej pod deskami) i pod krowie po całości przykręcić cieńką płytę pir i do tego płytę kb (ewentualnie płytę taką płytę kb z izolacją, zależy co taniej wyjdzie).

Czy sposób wykonania będzie poprawny? Czy od strony strychu może leżeć wełna na płycie pir?

a mógłbyś to rozrysować i pokaząc gdzie będzie welna a gdzie pir. Generalnie wełna z pirem się nie pogryzie bo jest chemicznie obojętna a jeżeli pir masz od strony poddasza użytkowego to oznacza że materiał o mniejszej paroprzepuszczalnosci jest zastosowany od wewnątrz (wiec zgodnie z fizyką budowli). Dobrze jendka byłoby wrzucić to w program cieplno wilgotnościowy zeby wyeliminować możliwość powstania kondensatu .

Nie mam obecnie dostępu do komputera a na komórce to kiepsko się rysuje. Ale licząc od dołu (sufitu w pokoju) to będzie płyta, nad nią nakrokwiowo cieńka płyta pir i wełna między krokwie. Nad wełną nieużytkowe poddasze. Chciałbym w ten sposób zaoszczędzić na płycie pir i zastosować ją tylko tam gdzie mam ograniczoną przestrzeń, czyli pod dachem płaskim.

Wygląda to jak na zdjęciu poniżej,ten sam typ. I tam gdzie pokój wystaje poza dach skośny chcę dać pir między i podkrokwiowo a w części gdzie jest strych przyoszczędzić i zastosować wełnę.

https://zapodaj.net/877de46e444f7.jpg.html

Edytowane przez Grabek85

jezeli dasz uład patrzac od strony poddasza

1.płyta gk

2. płyta PIR

3. WEŁNA SKALNA np. toprock premium

To spokojnie taki układ może funkcjonowąc. Najważniejszą rzecz masz tu zachowaną tj, materiał o dużym oporze dyfuzyjnym od wewnątrz a w kierunku zewnętrznym materiał o niskim oporze czyli wełna. Taki układ spokojnie zadziała