Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sytuacja taka jak na załączonym szkicu:

1. Brama garażowa 500x225 cm.

2. Strop w garażu drewniany - belki stropowe 7x20 cm.

3. Wysokość nadproża od górnej krawędzi bramy do docelowego sufitu to ok. 43 cm (sufit będzie podwieszany).

ALE

Przez środek garażu (wzdłuż) ma iść belka wsporcza - też 7x20, która ma być umieszczona PONIŻEJ pozostałych belek (tych w poprzek) - celem ich podparcia.

I tu pojawia się pytanie - ponieważ ta jedna belka na środku będzie niżej - czy nie będzie to kolidowało/uniemożliwiało montaż napędu?

Z tego co się orientuję po bokach mocuje się prowadnice bramy a pośrodku dodatkową prowadnicę z linką + właśnie napęd.

Jeśli ta belka będzie pośrodku to od górnej krawędzi bramy do tejże belki będzie 31 cm (ten zakreślony wymiar).

Czy to będzie ok i czy da się do takiej belki podwiesić prowadnicę z napędem?

NxuMMHU.png

O tym wszystkim zadecyduje montażysta bramy którą kupiłeś. bo chyba był przedstwiciel i poczynił odpowiednie pomiary. W każdym razie forsa po wykonaniu bramy no stówka zaliczki max
O tym wszystkim zadecyduje montażysta bramy którą kupiłeś. bo chyba był przedstwiciel i poczynił odpowiednie pomiary. W każdym razie forsa po wykonaniu bramy no stówka zaliczki max

Bramy jeszcze nie kupiłem, nawet nie zamówiłem. Jestem dopiero na etapie robienia tego stropu - dlatego pytam czy nie będzie problemów.

Cała przyjemność przed tobą:cool: To pomyśl nad bramą boczną wygodniejsza bo odsuwasz kawałek i wchodzisz w tej planowanej/górnej musisz planować drzwi albo otwierać całą. Segmentowa o dużych panelach nie wiem na pewno rolowana o drobnych segmencikach na pewno. 20 cm wydaje się ciutkę mało
Cała przyjemność przed tobą:cool: To pomyśl nad bramą boczną wygodniejsza bo odsuwasz kawałek i wchodzisz w tej planowanej/górnej musisz planować drzwi albo otwierać całą. Segmentowa o dużych panelach nie wiem na pewno rolowana o drobnych segmencikach na pewno. 20 cm wydaje się ciutkę mało

Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś bo piszesz, że 20 cm to mało - ale to belka ma 20 cm a nie prześwit między belką a górną krawędzią drzwi.

Prześwit między belką a górną krawędzią drzwi będzie miał 31 cm - to ten zakreślony wymiar na szkicu.

Gdzieniegdzie piszą, że minimalne nadproże do bram segmentowych powinno mieć 21 cm (choć podobno są rozwiązania, że da się zejść i niżej) u mnie ma być 10 cm więcej - w miejscu gdzie ta belka będzie. Tak czy siak się zastanawiam czy będzie ok - stąd pytam tutaj.

Wygląda że będzie ok a belka może wręcz ułatwić montaż szyny do automatu.

Tylko nie gra mi: pisałeś o nadprożu 43cm, 20 ma belka a zostało 31?

Wygląda że będzie ok a belka może wręcz ułatwić montaż szyny do automatu.

Tylko nie gra mi: pisałeś o nadprożu 43cm, 20 ma belka a zostało 31?

Spójrz na szkic wyżej - 43 cm to teoretyczna wysokość od górnej krawędzi otworu bramy do sufitu - która najprawdopodobniej wyjdzie po zamontowaniu sufitu podwieszanego. Do samych belek stropowych będzie więcej czyli 51.

Spójrz na wymiary:

1. od podłogi do belek stropowych jest 276

2. od podłogi do środkowej belki (tej o której jest temat) jest 256 (276-256 = 20 cm bo tyle ma wysokość belki)

3. wysokość otworu na bramę ma 225

Stąd jest 256-225 = 31 cm - tyle zostaje prześwitu na napęd i prowadnicę.

Generalnie tak koncepcja zakłada, że na środku garażu tę środkową belkę zawsze będzie widać - bo będzie poniżej sufitu.

To pomyśl nad bramą boczną

Jeszcze mniej szczelna niż klasyczna segmentowa...

Co do nadproża: trzeba wybrać bramę, która ma wymagane nadproże mniejsze niż 31cm i po sprawie.

Np. bramy nice wymagają tylko 22cm.

https://www.nice.pl/produkty,16154/wymagania-techniczne

i zapewniają przy tym nadprożu pełne światło przejazdu (w wersji automatycznej).

Nie ma co aż tak roztrząsać tematu, bo wygląda że będzie wystarczająco nadproża dla typowych rozwiązań bram. Bramy z grubszym panelem wymagają ciut więcej (jakieś 5cm), także 30 cm jest bezpieczne.

Do tego automat - wspomniany NICE - sugeruje montaż szyny 4-40cm nad krawędzią bramy, także ja bym wykorzystał tą belkę do podczepienia pod nią szyny automatu.

Wspomniane niskie prowadzenie - nie polecam. Tzn. jak trzeba to musi być, ale należy być świadomym, że taka brama nie "wyjdzie" do końca i ograniczy światło przejazdu o blisko 10cm.