silencer7 07.02.2022 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Sytuacja taka jak na załączonym szkicu: 1. Brama garażowa 500x225 cm. 2. Strop w garażu drewniany - belki stropowe 7x20 cm. 3. Wysokość nadproża od górnej krawędzi bramy do docelowego sufitu to ok. 43 cm (sufit będzie podwieszany). ALE Przez środek garażu (wzdłuż) ma iść belka wsporcza - też 7x20, która ma być umieszczona PONIŻEJ pozostałych belek (tych w poprzek) - celem ich podparcia. I tu pojawia się pytanie - ponieważ ta jedna belka na środku będzie niżej - czy nie będzie to kolidowało/uniemożliwiało montaż napędu? Z tego co się orientuję po bokach mocuje się prowadnice bramy a pośrodku dodatkową prowadnicę z linką + właśnie napęd. Jeśli ta belka będzie pośrodku to od górnej krawędzi bramy do tejże belki będzie 31 cm (ten zakreślony wymiar). Czy to będzie ok i czy da się do takiej belki podwiesić prowadnicę z napędem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 07.02.2022 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 O tym wszystkim zadecyduje montażysta bramy którą kupiłeś. bo chyba był przedstwiciel i poczynił odpowiednie pomiary. W każdym razie forsa po wykonaniu bramy no stówka zaliczki max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 07.02.2022 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 O tym wszystkim zadecyduje montażysta bramy którą kupiłeś. bo chyba był przedstwiciel i poczynił odpowiednie pomiary. W każdym razie forsa po wykonaniu bramy no stówka zaliczki max Bramy jeszcze nie kupiłem, nawet nie zamówiłem. Jestem dopiero na etapie robienia tego stropu - dlatego pytam czy nie będzie problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 07.02.2022 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Cała przyjemność przed tobą To pomyśl nad bramą boczną wygodniejsza bo odsuwasz kawałek i wchodzisz w tej planowanej/górnej musisz planować drzwi albo otwierać całą. Segmentowa o dużych panelach nie wiem na pewno rolowana o drobnych segmencikach na pewno. 20 cm wydaje się ciutkę mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 07.02.2022 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Cała przyjemność przed tobą To pomyśl nad bramą boczną wygodniejsza bo odsuwasz kawałek i wchodzisz w tej planowanej/górnej musisz planować drzwi albo otwierać całą. Segmentowa o dużych panelach nie wiem na pewno rolowana o drobnych segmencikach na pewno. 20 cm wydaje się ciutkę mało Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś bo piszesz, że 20 cm to mało - ale to belka ma 20 cm a nie prześwit między belką a górną krawędzią drzwi. Prześwit między belką a górną krawędzią drzwi będzie miał 31 cm - to ten zakreślony wymiar na szkicu. Gdzieniegdzie piszą, że minimalne nadproże do bram segmentowych powinno mieć 21 cm (choć podobno są rozwiązania, że da się zejść i niżej) u mnie ma być 10 cm więcej - w miejscu gdzie ta belka będzie. Tak czy siak się zastanawiam czy będzie ok - stąd pytam tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.02.2022 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Wygląda że będzie ok a belka może wręcz ułatwić montaż szyny do automatu. Tylko nie gra mi: pisałeś o nadprożu 43cm, 20 ma belka a zostało 31? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 07.02.2022 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Wygląda że będzie ok a belka może wręcz ułatwić montaż szyny do automatu. Tylko nie gra mi: pisałeś o nadprożu 43cm, 20 ma belka a zostało 31? Spójrz na szkic wyżej - 43 cm to teoretyczna wysokość od górnej krawędzi otworu bramy do sufitu - która najprawdopodobniej wyjdzie po zamontowaniu sufitu podwieszanego. Do samych belek stropowych będzie więcej czyli 51. Spójrz na wymiary: 1. od podłogi do belek stropowych jest 276 2. od podłogi do środkowej belki (tej o której jest temat) jest 256 (276-256 = 20 cm bo tyle ma wysokość belki) 3. wysokość otworu na bramę ma 225 Stąd jest 256-225 = 31 cm - tyle zostaje prześwitu na napęd i prowadnicę. Generalnie tak koncepcja zakłada, że na środku garażu tę środkową belkę zawsze będzie widać - bo będzie poniżej sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.02.2022 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 To pomyśl nad bramą boczną Jeszcze mniej szczelna niż klasyczna segmentowa... Co do nadproża: trzeba wybrać bramę, która ma wymagane nadproże mniejsze niż 31cm i po sprawie. Np. bramy nice wymagają tylko 22cm. https://www.nice.pl/produkty,16154/wymagania-techniczne i zapewniają przy tym nadprożu pełne światło przejazdu (w wersji automatycznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.02.2022 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Nie ma co aż tak roztrząsać tematu, bo wygląda że będzie wystarczająco nadproża dla typowych rozwiązań bram. Bramy z grubszym panelem wymagają ciut więcej (jakieś 5cm), także 30 cm jest bezpieczne. Do tego automat - wspomniany NICE - sugeruje montaż szyny 4-40cm nad krawędzią bramy, także ja bym wykorzystał tą belkę do podczepienia pod nią szyny automatu. Wspomniane niskie prowadzenie - nie polecam. Tzn. jak trzeba to musi być, ale należy być świadomym, że taka brama nie "wyjdzie" do końca i ograniczy światło przejazdu o blisko 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts