pershing1899op.pl 10.02.2022 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Dosyć sporo podrożało, bo kilka miesięcy temu kupowałem cwpp420 wraz z wymiennikiem entalpicznym, czujnikiem wilgotności i co2 i nagrzewnicą za ok 6k. Teraz Podstawowa wersja tego reku tyle kosztuje. Jednak jestem na razie zadowolony, zobaczymy jak będzie później:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 10.02.2022 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 W zasadzie i tak i nie. To zależy czy sterownik moduluje moc grzałki czy działa 0-1. Jeśli moduluje to grzeje zawsze do tej samej temperatury, pobierając energię proporcjonalnie do ilości powietrza i różnicy temperatur. Nawet jeśli sterowanie grzałki odbywa się 0-1 to większy przepływ równa się mocniejsze zamarzanie, więc częstsze załączanie grzałki. No chyba ze sterownik jest na tyle ułomny, że załącza grzałkę zawsze jak temperatura czerpni spadnie poniżej np -5 i grzeje do oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zergeling 10.02.2022 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) . Ale wracając do tematu. zergeling czemu nie zależy Ci na odzysku wilgoci? Jakiś konkretny powód? Mam już jeden nawilżacz powietrza, do kupie jeszcze i będę mieć w zimie idealne warunki a zakładam że rekuperator i tak mi idealnych warunków nie zapewni więc co za rożnica? Tańszy o3ozon z pierwszego posta kosztuje 4250zł, Inspiro BASIC kosztował 3300zł jak ostatnio sprawdzałem. Elementem sterującym jest regulator transformatorowy, ale on może nie dać rady uzyskać niskiego przepływu gdy kupisz reku 500m3/h. Mogłeś zbyt mocno przeszacować tę wartość. Różnica pomiędzy oboma reku z pierwszego posta to jedynie (lub aż) wentylatory EC oraz bardzo zaawansowany sterownik. Ale w dalszym ciągu nie masz wymiennika entalpicznego. Inspiro widzialem cos kolo 5000-6000zł na allegro wczoraj. Ok to jak na razie dla mnie faworytem jest ten droższy ozon ew coś porównywalnego. Edit: W sumie jest https://allegro.pl/oferta/rekuperator-400m3-h-reventon-inspiro-basic-11779249385?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_ss&ev_adgr=budownictwo&ev_campaign_id=14937753736&gclid= za 3000zł inspiro 400 pytanie pod jakimi innymi parametrami jest on gorszy i czy ktoś na forum może się pochwalić tym urządzeniem że jest ok? Cena 3000zł to dla mnie jak za darmo przy tych założeniach. Na pewno zależy mi na niskiej cenie inwestycji, mam świadomość że WM będzie i tak dużo lepsza od tego co mam w bloku obecnie bez względu jak kiepski produkt kupię. Nie chcę przesadzić z kosztami dlatego okolice 6000zł uznałem za maks, jeśli dołożenie 1000zł da jakieś rewolucyjne zmiany to ok, jak natomiast róznica jest niewielka to wolę zawsze tańszy produkt. Wychodzi że istotne zmienne są następujące: 1. Rozdaj wentylatorów (EC) (tańsze w eksploatacji i cichsze?) 2. Wymiennik Ental Lub przeciwprądowy 3. Sterownik 4. Ogólna solidność konstrukcji 5. Ogólna sprawność urządzenia Z punktu widzenia ekonomii to mi wychodzi że ten najtańszy za 3000zł w perspektywie 10lat i tak wyjdzie najtaniej licząc wszystkie koszty. a) Dokładając mogę w teorii zmniejszyć koszty energii które nie koniecznie równoważą koszty inwestycji. b) Dokladając mogę poprawić komfort (nawilżenie, temperaturę, możliwość regulacji, głośność) Wychodzi mi że raczej jeśli już trzeba skupic się na punkcie b) bo tak jak pisałem, ekonomicznie to i tak będzie kupić najtańszy. ps. znacie poziom głośności tych rekuperatorów w decybelach? Edytowane 10 Lutego 2022 przez zergeling Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.02.2022 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Uwierz mi - nawilżaczami pokojowymi nie dostarczysz tyle wilgoci by zapewnić komfort. Ale decyzja należy do Ciebie Są takie nawilżacze, ale kosztują więcej niż te centrale i biorą więcej energii. Odparowanie wody wymaga ogromne ilości energii. Zobacz sobie jeszcze Izzifast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zergeling 10.02.2022 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) Jeszcze powiedzecie mi, w tym droższym ozonie mogę dowolnie sterować wentylatorami? Tzn jest tam więcej opcji niż 3 biegi? Dobrze rozumiem? Jak na razie to mysle ze ten ozon jest mi najbliższy, spełnia kryteria oprócz kwestii wilogci. Z tą wilgocią to z tego co czytałem, tylko jakaś mała część wilgoci (nie wystarczająca do utrzymania odpowiedniego poziomu nawilżenia) jest odzyskiwana, wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. Koniec konców zrównuje się to z tym co jest na dworze. Drugą wadą wymiennika entalpicznego jest to że trzeba go wymienić co jakiś czas, chyba że znów się mylę. Biorąc to pod uwagę nie wiem na ile to faktycznie na stałe poprawia tą wilgotność. Jaka to realna jest różnica. Czy z tymi wymiennikami utrzymujecie zimą wilgotność na poziomie 40-60%, szczególnie w nocy? Uwierz mi - nawilżaczami pokojowymi nie dostarczysz tyle wilgoci by zapewnić komfort. Ale decyzja należy do Ciebie Są takie nawilżacze, ale kosztują więcej niż te centrale i biorą więcej energii. Odparowanie wody wymaga ogromne ilości energii. Zobacz sobie jeszcze Izzifast Ok zaufam Ci, to wychodzi że albo częściej zimą myć podłogę trzeba i rozważyć entalpie Edytowane 10 Lutego 2022 przez zergeling Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.02.2022 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Realna różnica to +10%.Najbardziej obrazowo jak się da. Żeby mieć w domu wilgotność 45% centrala odzyskała w styczniu 216kg wody, a nawilżacz odparował 67kg. Bez erv nawilżacz robił 273kg - przy minimalnej wymianie zapewniającej wymianę powietrza na osobę. W grudniu sumarycznie ponad 300kg jeśli dobrze pamiętam. W styczniu zeszłego roku gdy było jeszcze zimniej a wymiana była większa i nie miałem było to ponad 400kg wody. Że już o wodzie w wymienniku nie wspomnę. Wymienia się tylko wymienniki celulozowe, ale takiego nie bierz nawet pod uwagę. Tylko polimerowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zergeling 10.02.2022 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Nie jestem pewny jaki ten Reventon ma wymiennik ale właśnie chyba celulozowy, czyli trzeba by wymienić taki co jakiś czas (rok, dwa, trzy?) Nie wiem ile tez to kosztuje ale wydaje mi się że to wyjdzie drogo, chyba że wymiana raz na 7-10 lat to i tak wyjdzie taniej. Czyli albo Przeciwprądowy za 5800zł albo dopłacić (ile?) i brać Entalpie z resztą osprzętu na podobnym poziomie. Pewnie z 1000-2000zł więcej za 10% wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 11.02.2022 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) Recenzję Reventona masz w moim wątku:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?376048-Rekuperatory-ReventonMasz tam też opisane dwa typy Reventonów. Nie wiem dlaczego chciałbyś wymieniać wymiennik celulozowy po jakimś czasie. Badania przeprowadzone w Japonii przez Mitsubishi na ich wymiennikach celulozowych Lossnay wykazały, że po ponad dziesięciu latach pracy zmiany parametrów są pomijalne (sprawność i opór) oraz poza widocznymi zabrudzeniami nie ma śladów pleśni czy innych żyjątek.Strona 34:https://library.mitsubishielectric.co.uk/pdf/download_full/2140Wymienniki celulozowe jest to technologia stosowana przez nich od ponad 50 lat. Wentylator EC zużywa dwa razy mniej energii, oraz można nim sterować prędkością prawie dowolnie.Wentylatory AC nadają się do sterowania tylko za pomocą regulatorów transformatorowych lub dedykowanych odczepów w silniku (jak Reventon Basic) ale regulacja będzie raczej od 50% do 100%. Po weekendzie ustalę jak dokładniej da się wysterować go przy pomocy dodatkowego zewnętrznego regulatora. Edytowane 11 Lutego 2022 przez ACCel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zergeling 11.02.2022 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Po namyśle i waszych sugestiach zdecydowałem się na o3zona CWP 420/200 jon16 ale z wymiennikiem entalpicznym, sprzedawca chcial cos kolo 600zł wiecej więc dla mnie ok. Ma wszystkie parametry które chciałem, delikatnie przekroczyłem zakładany budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 11.02.2022 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 No i spoko, niech Ci służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inspektorek 18.02.2022 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Po namyśle i waszych sugestiach zdecydowałem się na o3zona CWP 420/200 jon16 ale z wymiennikiem entalpicznym, sprzedawca chcial cos kolo 600zł wiecej więc dla mnie ok. Ma wszystkie parametry które chciałem, delikatnie przekroczyłem zakładany budżet. Czy masz już ten reku u siebie? Można prosić o recenzję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 19.02.2022 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Po namyśle i waszych sugestiach zdecydowałem się na o3zona CWP 420/200 jon16 ale z wymiennikiem entalpicznym, sprzedawca chcial cos kolo 600zł wiecej więc dla mnie ok. Ma wszystkie parametry które chciałem, delikatnie przekroczyłem zakładany budżet. Kurcze ale podskoczyła cena tych jednostek. Na jesieni 2021 zapłaciłem coś około 4800zł z wymiennikiem Core entalpicznym. Pamietam, że dostałem 5% rabatu i wysyłkę za free. Ostatnio też braliśmy ta jednostke do kolegi i z racji, że to kolejny zakup wynegocjowałem 10% rabatu "dla instalatora" jak to nazwała Pani z Ozon. Zrób kilka fot jednostki i wrzuć na forum - u mnie były delikatne 2 mankamenty (btakowało jakiejś śrubki chyba i kauczuk był niechlujnie docięty w jednym miejscu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts