Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

murowanie mokrym pustakiem H+H?

Recommended Posts

Niespodziewanie ekipa od okien ma przyjść w piątek przygotowywać otwory pod montaż okien. Mają mi też zamontować drzwi jednak jeszcze nawet ściany wejściowe nie zrobiłem...

Pytanie 1: czy mogę wymurować ją pewnie całkowicie przemoczonymi pustakami? Stały ostatnie miesiące pod gołym niebem, a ostatnio pogoda deszczowa.

Pytanie 2: właściwie to będę murował z jednej strony 45 cm i z drugiej 45 cm. Czy co każdą warstwą mam wbijać druty (fi 6/8?) do ściany nośnej żeby wzmocnić te pustaki?

To , że są mokre nie bardzo przeszkadza, ważne aby po wymurowaniu na nie nie lało i była plusowa temperatura a klej/zaprawa związała.

To , aby zrobić wzmocnienie ściany jest jak najbardziej wskazane, przewiązanie je zbrojeniem jeśli oczywiście zrobisz choć minimalne przewiązanie ze ścianą będzie tylko pozytywnym wpływem na stabilność ścianki i wzmocni ją by mogła utrzymać futrynę z drzwiami. Im więcej wiązań tym lepiej, nie można również montować drzwi czy okien w niestabilnych ścianach i z tego musisz sobie zdać sprawę, więc jeśli zastosujesz faktycznie pustak to nic tylko dobry klej do tego materiału i żadnych własnych "mas łączących" czy "poprawek i dodatków" do gotowych sprzedawanych przez producentów.

• Like 1