Damian1M 09.02.2022 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Wykańczam dom i przymierzam się powoli do pompy ciepła. Mój projekt ma nietypowo usytuowaną kotłownie bo od frontu. Nie chcę jednostki zewnętrznej przed domem, chciałbym ją zamontować od wschodu. Pomiędzy kotłownią a ścianą wschodnią jest 6m garażu (garaż w bryle). Dom jest parterowy i mogę puścić przewody wodne/gazowe po stropie w ociepleniu. Dodatkowo sam garaż jest ocieplony od wewnątrz i mogę te przewody schować w suficie. Gdybym jednak puszczał przewody po stropie to instalacja wyglądała by tak:Jednostka zewnętrzna/monoblok - przewody pionowo do góry w elewacji 2m, przewody po stropie w ociepleniu 6m, zejście w kotłowni po ścianie 1-2m.Czy w przypadku takich odległości lepiej będzie wybrać splita czy monoblock też będzie działać? Ewentualne straty będą mniejsze na wodzie czy gazie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.02.2022 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 E tam, kombinujesz. Pompę ciepła Buderusa np. mógłbym w salonie postawić. Będzie ozdobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian1M 09.02.2022 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Jednostkę zewnętrzną? Panie... to jak tak nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszkalety 09.02.2022 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Wykańczam dom i przymierzam się powoli do pompy ciepła. Mój projekt ma nietypowo usytuowaną kotłownie bo od frontu. Nie chcę jednostki zewnętrznej przed domem, chciałbym ją zamontować od wschodu. Pomiędzy kotłownią a ścianą wschodnią jest 6m garażu (garaż w bryle). Dom jest parterowy i mogę puścić przewody wodne/gazowe po stropie w ociepleniu. Dodatkowo sam garaż jest ocieplony od wewnątrz i mogę te przewody schować w suficie. Gdybym jednak puszczał przewody po stropie to instalacja wyglądała by tak: Jednostka zewnętrzna/monoblok - przewody pionowo do góry w elewacji 2m, przewody po stropie w ociepleniu 6m, zejście w kotłowni po ścianie 1-2m. Czy w przypadku takich odległości lepiej będzie wybrać splita czy monoblock też będzie działać? Ewentualne straty będą mniejsze na wodzie czy gazie? U mnie na monobloku Stiebla między jednostkami mam około 15m rury. Nie mam jednak takich skoków wysokości bo wszystko mieści się w 80cm skierowanych w dół Też musiałem kroić elewacje bo inaczej pompa stala by praktycznie na wejściu do budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2022 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Dla splita, pewnie nie ma znaczeniami dla monobloka, odpowietrzniki powinny załatwić sprawę. Straty będą, ale to tylko 2 zaizolowane rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 13.02.2022 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 A czemu nie puścisz przewodów w styropianie pod wylewką? Za późno już na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian1M 14.02.2022 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Dokładnie już jest za późno. Wylewki wylane a w garażu i tak nie mam ocieplonej podłogi. Cały czas nastawiałem się na ogrzewanie gazem z racji, że mam go pod nosem ale patrząc na to wszystko co się dzieje zamontowałem właśnie PV i będę grzał prądem. Z tego co czytam chyba lepszym wyjściem będzie przesyłanie gazu niż wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts