SZUKAMINFO 10.02.2022 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Część, w przyszłym roku planuje gruntowny remont domu. Dom z cegły - lata 80, 150m2, obecnie ogrzewany węglem. Wraz z remontem planujemy remont systemu ogrzewania, planujemy wymianę pieca - ALE rozważamy czy warto zainwestować w pompę ciepła i rekuperację. Jakie są Wasze opinie/porady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymonlewandowski198 10.02.2022 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 w zależności od możliwości finansowych poleciłbym dwa rozwiązania :1/ PC powietrzna do tego system PV/ fotowoltaika / + rekuperacja pomoże odzyskać cenne ciepło i zrobi tzw. czyste powietrze wewnątrz - warunkiem jest dobra termo izolacja i masz ciepło i bez obsługi czyli czysto 2/ niestety piec gazowy kondensacyjny - tańsza modernizacja ale nieco większe koszty comiesięczne niż pc ale coś za coś w 1 rozwiązaniu mam doświadczenie z marką defro mają i pc i reku pv to poleciłbym columbusa robią dobrze ale nie tanio niestety:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrstefanski222 10.02.2022 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) polecam kocioł gazowy kondensacyjny moze i koszty nieco wyższe ale na pewno bezobsługa plus tańszy zakup - modernizacja jak pisze kolega szymon ja w nowym budynku też wrzuciłem produkt od w/w kocioł gazowy Edytowane 11 Lutego 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiuWiśniewski 10.02.2022 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Ja tam bym szedł w gaz Najwygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolasa 11.02.2022 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) Część, w przyszłym roku planuje gruntowny remont domu. Dom z cegły - lata 80, 150m2, obecnie ogrzewany węglem. Wraz z remontem planujemy remont systemu ogrzewania, planujemy wymianę pieca - ALE rozważamy czy warto zainwestować w pompę ciepła i rekuperację. Jakie są Wasze opinie/porady? moim zdaniem to idealne połączenie z kilku względów: - obniżone wydatki na ogrzewanie - brak kontaktu pomiędzy przepływającymi strumieniami, co oznacza, że do domu dostaje się wyłącznie świeże powietrze, które zimą może być ogrzewane, a latem schładzane - rekuperator zapobiegnie ucieczce sporej ilości ciepła (lub chłodu) – według różnych danych centrala wentylacyjna pozwala na zmniejszenie strat ciepła nawet o 90%. Oznacza to jednocześnie, że zapotrzebowanie domu na ciepło obniżone zostanie o prawie 50% - najlepszym połączeniem będzie dobór obu urządzeń od jednego producenta, ja osobiście polecam można jeszcze połączyć reku z fotowoltaiką, ale w tym temacie jestem słabszy, więc się nie wypowiem Edytowane 11 Lutego 2022 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2022 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Co za za wątek Kabaret... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.02.2022 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Co za za wątek Kabaret... Kolejna przygrywka pod reklamy firmy znanej ze spamowania. Czy ta firma PR zanim spali do końca markę nie mogłaby zrobić rozpoznania terenu? Przecież widać, że u nas na forum reklamy nie przechodzą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2022 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Mamy kolejnego "zadowolonego użytkownika" z postu #5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts