marcin slonik 28.08.2002 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 Wymyśliłem sobie takie rozwiązanie. Po zaizolowaniu lepikiem fundamentów (dom niepodpiwniczony), wysypię w dół kilkanaście metrów granulek keramzytowych np. frakcja 4-12 (bo mam tanie dojście) i w ten sposób za grosze będę miał z głowy zarówno izolację cieplną fundamentów jak i załatwioną sprawę drenażu. CO O TYM SĄDZICIE??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.08.2002 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 A jak tanie masz to dojście? Ta frakcja keramzytu jest gorsza niż np. 10-20mm. Więc aby uzyskać ten sam efekt izolacyjny musisz dać grubszą warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin slonik 28.08.2002 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 No dobra, a jakbym dal frakcje 10-20 to pomysl sie trzyma kupy?A dojscie mam przez Optiroca, bo bralem u nich mnostwo rzeczy wiec na keramzyt luzem zrobili mi supercene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.08.2002 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 Można tak zrobić ocieplenie podłogi. Optiroc nawet proponuje w ten sposób wykonanie poziomej izolacji na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin slonik 28.08.2002 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 Podłogę na gruncie zrobię tak na pewno. Ale czy takie obsypanie fundamentu dookoła da efekt ocieplenia i drenażu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bary 29.08.2002 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Marcin,skoro brałeś u nich sporo (tj. w Optirocku), to pewnie też i pustak super thermo gr. 36,5cm. Jeżeli tak powiedz, czy będziesz go docieplał? Bo jeden facet ma taka ścianę 1-warstwową i bedzie kładł na to jeszcze 10 cm. Mi to się nie podoba, bo najpierw jest materiał, który oddycha a potem to się z tego zrobi konserwa. Ja chyba położę tynk i mam nadzieję, że będzie ciepło.B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin slonik 29.08.2002 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Masz racje - brałem Termo 36,5 bo też buduję ścianę jednowarstwową. A teraz w sprawie docieplenia się waham, chyba jednak docieplę kilkoma centymetrami wełny. Wełna nie styropian i w oddychaniu tak bardzo nie przeszkadza, a ja będę spokojniejszy bo na przykład nadproża majster wylewał na miejscu i od zewnątrz kładł tylko bloczek 11,5, to samo z wieńcem więc boję się, że mi się tam mostki termiczne porobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts