Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór falownika

Mateusz S-ś

Recommended Posts

Dzień dobry, zamierzam założyć instalację fotowoltaiczną składającą się z 25 paneli JKM395M-6RL3 BF (w dwóch stringach 12 i 13szt.). Proszę o podpowiedz czy falownik SUN 2000-8KTL-M1 będzie odpowiedni do mojej instalacji. Z moich obliczeń dla tego falownika wynika, że 12 paneli to min ilość w stringu ale budzi moje zastrzeżenia wartość maksymalnego prądu roboczego MPPT 11A. Panele posiadają Isc=11,48A. Jak w tych warunkach będzie się zachowywał falownik? Będzie pracował ale po za zakresem MPPT, czy wyłączy się lub taka praca jest niedopuszczalna?

Dzień dobry, prąd paneli który podałeś to prąd zwarcia. Prąd maksymalny w czasie normalnej pracy katalog podaje - 10.8 A. Katalogowo maksymalny prąd falownika od strony paneli to 11 A, czyli zapas wynosi 0,2 A przy pełnym słońcu . Jeżeli chodzi o dopasowanie to powiem tak "na dwoje babka wróżyła" przy warunkach gdzie panele będą pracowały z maksymalna mocą falownik może zostać zablokowany, z drugiej strony ile jest takich dni w roku?

W jednej z moich instalacji maksymalne napięcie falownika po stronie DC wynosi 600 V - katalogowo. Jeżeli próbuję dokonać rozruchu instalacji przy napieciu 580 V to niestety falownik nie startuje mimo iż mam 20 v zapasu - pisze to w kontekście tych 0,2 A .

Dalej te 12 -13 szt paneli w mojej opinii dają napięcie poniżej roboczego dla danego "MPPT" - patrz katalog falownika napięcie robocze.

Falownik SUN 2000-8KTL-M1 potrzebuje napięcia startu 200V, napięcie MPPT to 140-980, z 12 modułów otrzymamy przy obwodzie otwartym ok.530 a przy mocy max.ok. 435 V, więc tu jest jak najbardziej ok. Prądowo też jest ok. Natomiast jeżeli kierunek ułożenia modułów jest południowy to mocowo może być za mało i w pewnych sytuacjach falownik może to co powyżej 8 kW obcinać.