marf 16.12.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Witam dostałem dzisiaj warunki przyłącza wody. Wiec tak wodociągi dostarczą mi wode jesli wybuduje sobie wodociąg nie przyłacze. Dowiedzialem sie że aby miec wode w domu musze wybudowac 120mb wodociagu z rury fi 100 żeliwnej a od nie dopiero przylącze do mojego domu fi 40 moze byc plastikowa. Na moje pytanie czemu az fi 100 i do tego zeliwna pani odpowiedziala mi ze przeciez są tam inne dzialki ktore tez musza miec wode a żeliwna dlatego bo tak sie robi w Warszawie. Na pyatnie czemu wiec ja musze ponsic koszty budowy wodociagu pani odpowiedziala : "Bo Pan sie tam pierwszy buduje"Po podliczeniu kosztow wyszla mi suma okolo 30 tys zł. Nawet jesli robilbym to z sasiadem to i tak wychodzi po jakies 17 tys na łebka. Nie wiem co robicc. Moze ktos z was mial podobny przypadek i pomoze mi wybrnac z sytuacji. Dodam ze inne dzialki nie sa sprzedane a wlascicielce nie zalezy na tym aby mialy one wode i droga jest wspolna z zaznaczeniem notarialnym ze mozna tam budowac wodociag. Droga ta nie bedzie nigdy przekazana gminie ze wzgledu na jej szerokośc 7m.POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marf 16.12.2004 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 A jeszcze jedno, moze to byc wazne. Budowa studni odpada bo woda tam straszna i jej uzdatnienie to majatek. W zasadzie to studnie juz mam ale nie umyl bym sie w tej wodzie za zadne skarby. Nie wiem czy nadaje sie do podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 17.12.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Droga prywatna, a Wodociągi SA w 100% własność m.st. Wwy nie będą budować na prywatnym terenie !W Wwie w drogach buduje się przewody z żeliwa sferoidalnego.Jeżeli Twoja wewnętrzna droga jest ślepa i nigdy nie zostanie przekazanaSP, to spróbuj odwołać się do dyrekcji na Starynkiewicza i zmienić materiał na pe/pcv, jest dużo tańszy. Szanse są b. małe ale .... ?A dużo jest działek między Tobą a ulicą od której masz budować wodociag ?PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Grabiec 18.12.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 A co to znaczy "straszna woda": kolor, zapach, zawiesina, czy jeszcze coś innego? Przemyśl jeszcze raz budowe własnego ujecia - znajmomi na Białołęce (okolice ul. Szklarniowej) mieli też taki problem ale po zainstalowaniu stacji uzdatniania (ok. 5500 zł) jest OK. Nawet przy wywierceniu nowej studni wyjdzie sporo taniej niż 17 tys. Moze warto wydać niewielkie w sumie pieniądze na przebadanie wody - wtedy okaże się czy da sie ona uzdatnić. Chyba że są wskazówki na to że woda jest zanieczyszczona "chemicznie" np. ropopochodnymi - wtedy nie ma co, trzeba ciągnąć miejską. W razie potrzeby służę pomocą. Pozdrawiam Marcin Grabiec>GEOSERVICE<03-141 Warszawa, ul. Grzymalitów 9/12 [email protected], http://www.geoservice.aster.net.pl tel./fax: (22) 466 44 63, kom.: 0-609 625 131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikuś 19.12.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Mam wrażenie, że wodociągi warszawskie działają jak za cara Mikołaja posługując się ukazami. Rozbudowa sieci wodociągowej jest zadaniem wodociągów i powinna się znależć w "wieloletnim planie rozbudowy sieci wod-kan", który to plan powinna miec z mocy ustawy o "zbiorowym zaopatrzeniu w wodę... " firma świadcząca takie usługi. Zapytaj wprost o ten plan i gdzie jest tam interesujący Cię temat. Może okazać się, że jesteś w planie na rok 2012 albo nigdzie, wobec czego jeżeli Cię stać to budujesz ten wodociąg teraz i -pamiętaj,żeby pod żadnym pozorem nie przekazywać tej rury miastu lub wodociągom. Jako inwestor pozostaniesz jej właścicielem i każdy chętny do skorzystania będzie musiał pokryć adekwatną część kosztów, a jeżeli wodociągi wydadzą warunki komuś innemu bez Twojej zgody to masz podstawę do awantury z procesem sądowym włącznie o naruszenie prywatnej własności. W/w ustawa dopuszcza możliwość odkupienia Twojej rury ale to wymaga zawarcia umowy z wodociągami, która to umowa określi sposób rozliczenia np gotówka, lub korzystanie z wody za frico do czasu wykorzystania włożonych środków. Pozdrawiam Pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 19.12.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Mam wrażenie, że wodociągi warszawskie działają jak za cara Mikołaja posługując się ukazami. Pikusiu! W Warszawie nie tylko wodociągi ale wszystko działa jak za cara Mikołaja. Im bliżej Centrum tym bardziej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.12.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Pikusiu! W Warszawie nie tylko wodociągi ale wszystko działa jak za cara Mikołaja. Im bliżej Centrum tym bardziej! Nie Aniu, dalej od centrum (Białołęka) jest tak samo . marf, a co z układem z Twoim sąsiadem od "malutkiego" domku (woda za gaz/ gaz za wodę)? Rozmawiałeś z nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 19.12.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Dowiedzialem sie że aby miec wode w domu musze wybudowac 120mb wodociagu z rury fi 100 żeliwnej a od nie dopiero przylącze do mojego domu fi 40 moze byc plastikowa. (...) Po podliczeniu kosztow wyszla mi suma okolo 30 tys zł. Nawet jesli robilbym to z sasiadem to i tak wychodzi po jakies 17 tys na łebka. Nie wiem co robicc. POMOCY Aż 30tys! Może da się to zrobić taniej. W okolicach Warszawy wykonanie we dwóch projektu przedłużenia istniejącego już w drodze prywatnej wodociągu i projektów przyłączy do 2 działek kosztowało nas po 720zł/osobę (+ mapki, ale to jednocześnie do innych rzeczy). Mój odcinek 43m wodociągu x 40zł (ale z rur fi90 PCW)= 1720zł (120m ~ 4800zł ), opłata w gminie 300zł, inwentaryzacja powykonawca 500zł. Nawet dodając koszty przyłącza w studzience 1600zl i inne koszty, że np. ciągniesz wodociąg od drogi gminnej nijak to się ma do 30tys zł. Czy rury żeliwne są aż o tyle droższe? Ja przedłużając istniejący w drodze wodociąg musiałem uzyskać zgodę sąsiadów na jego przedłużenie, co oczywiście wiązało się ze zwrotem pewnych kosztów. Jeżeli więc Ty będziesz inwestorem wodociągu, do którego w przyszłosci ktoś będzie chciał się podłączyć lub nawet tylko go przedłużyć to też możesz żądać zwrotu jakieś sumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts