gitbejbe 11.02.2022 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Witam, wykonałem samodzielnie instalacje pv na gruncie, wszystko jest cacy po za jedną kwestią... mam duże panele (540w), zamontowane w pozycji pionowej. Połączyłem z sobą panele tak jak na obrazku: https://ibb.co/Bcxh1Rm ...złącza od paneli są blisko siebie, nie musiałem nawet ściągać fabrycznej tyrtyrki żeby je z sobą połączyć. przewód powrotny poprawdziłem wzdłuż złączy. Pytanie czy tak to mogę zostawić ? edit:instalacja niecałe 10kw. 2 stringi po 9 paneli o mocy 540w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.02.2022 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Sporo widzę instalacji z kablami, które sobie wiszą i powiewają na wietrze...ale można i tak https://naforum.zapodaj.net/9a21f88b6505.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 11.02.2022 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Co prawda nie powinno się robić pętli, zwoi z kabli w których płynie prąd, ale w tym przypadku jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gitbejbe 11.02.2022 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 nie no też wolałbym zrobić to "ładnie" ale przewód od paneli w stosunku do rozmiaru panela, jest za krótki aby dojść nim do konstrukcji i ładnie pociągnąć jak na zdjęciku od "pytajnick". Stąd tez zrobiłem to w taki sposób. Specem nie jestem ale wiem że lepiej nie zostawiać przewodów zwiniętych w pętle ale to raptem jakiś 1m przewodu i w końcu nie wiem czy się tym przejmować. Pytanie do "tom.pk": dlaczego w moim przypadku jest ok ? Możesz to rozwinąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 11.02.2022 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Ponieważ w przypadku prądu przemiennego wytwarza się pole elektromagnetyczne ,ale tutaj płynie prąd stały o stosunkowo niedużym natężeniu max 10A ,więc nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts