Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam projektanta - projekt okna dachowego

Recommended Posts

Dzień dobry,

Noszę się z zamiarem wymiany 3 starych okien dachowych, na które mogę otrzymać dofinansowanie, nowe okna w zamiarze mają być większe od starych, w związku z czym konieczne będzie powiększenie otworów w dachu. Dowiedziałem się, że takie przedsięwzięcie może wymagać uzyskania pozwolenia na budowę, a sam wydział architektury odsyła mnie do osób z wiedzą i uprawnieniami, by określić jakie dokumenty będą tu niezbędne.

Wobec powyższego proszę o informację, czy potrzebuję projektu budowlanego, by móc zrealizowane zamierzone przedsięwzięcie, a jeśli tak, jaki będzie koszt takiego projektu?

Do wymiany są 3 okna o rozmiarze 40x50 cm. Rozstaw krokwi dachowych wynosi 65 cm i nie planuję montować okien, które spowodują konieczność ingerencji w te krokwie – pozostaną one nienaruszone, natomiast konieczne z pewnością będzie usunięcie 1 lub więcej łat. Dach jest kryty betonową dachówką zakładkową. Planowane nowe okna z racji na układ pomieszczeń będą możliwie małe, w zasadzie zdecydowałem się już na rozmiar 55x78 cm.

Reasumując można uznać, że każde okno będzie identyczne, jak również identyczny będzie zakres prac z nim związanych.

Miejsce realizacji Wrocław

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi i oferty, te dotyczące warunków finansowych proszę kierować na priv.