Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż wiązarów na murłacie ? Czy to duży błąd ?

MagnetoX

Recommended Posts

@Ratpaw

Wskazane przez Ciebie kotwy to są typowe rozporowe np. Hilti ? Najpierw lejemy wieniec a potem wiercimy i wbijamy ?

Najlepsze są kotwy zalane w betonie. Montowałem u siebie i ostatnio na dwóch innych budowach przeze mnie prowadzonych i firma zawsze dostarczała takowe przed betonowaniem wieńca. Zamawiam na elementy betonowe zawsze beton B30, B37 i jest Ok. Trochę pracy przy ustawianiu i tyle. Montaż 15 wiązarów, z naczepy, o rozpiętości 7,5m to jakieś 30min. Ze 2 -3 kolejne godziny to poskręcanie wszystkiego do kupy.

Edytowane przez pandzik

Najlepsze są kotwy zalane w betonie. Montowałem u siebie i ostatnio na dwóch innych budowach przeze mnie prowadzonych i firma zawsze dostarczała takowe przed betonowaniem wieńca. Zamawiam na elementy betonowe zawsze beton B30, B37 i jest Ok. Trochę pracy przy ustawianiu i tyle. Montaż 15 wiązarów, z naczepy, o rozpiętości 7,5m to jakieś 30min. Ze 2 -3 kolejne godziny to poskręcanie wszystkiego do kupy.

Rozmawiałem z moim wykonawcą i rezygnujemy z murłaty. Będzie mocowanie do wieńca na kotwy rozprężne M10.

Edytowane przez MagnetoX

• 2 weeks później...

Prośba do Was o informację:

1. jaka długość powinna być kotwy M10 ? Jakie stosowaliście ?

2. Czy złącze kątowe do montażu wieniec/wiązar można zamocować do wieńca jedną kotwą M10 ? Są różne złącza kątowe i niektóre mają po dwa otwory a są takie które mają jeden otwór (chodzi mi tylko o montaż do wieńca).

Dlaczego pytasz o rzeczy, które są po stronie wykonawcy i montażysty wiązarów? Robią projekt i montują. Ja łącznie ze swoim domem nadzorowałem stronę projektową i wykonawczą na 3 domach i zawsze kotwy do zatopienia w wiązarze dostarczała firma.

Pytam z "czystej" ciekawości. Staram się pilnować każdy etap :D