Ratpaw 22.02.2022 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 @Nurek_ Chyba, że nie można podjechać blisko do budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.02.2022 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 (edytowane) @Ratpaw Wskazane przez Ciebie kotwy to są typowe rozporowe np. Hilti ? Najpierw lejemy wieniec a potem wiercimy i wbijamy ? Najlepsze są kotwy zalane w betonie. Montowałem u siebie i ostatnio na dwóch innych budowach przeze mnie prowadzonych i firma zawsze dostarczała takowe przed betonowaniem wieńca. Zamawiam na elementy betonowe zawsze beton B30, B37 i jest Ok. Trochę pracy przy ustawianiu i tyle. Montaż 15 wiązarów, z naczepy, o rozpiętości 7,5m to jakieś 30min. Ze 2 -3 kolejne godziny to poskręcanie wszystkiego do kupy. Edytowane 22 Lutego 2022 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagnetoX 22.02.2022 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 (edytowane) Najlepsze są kotwy zalane w betonie. Montowałem u siebie i ostatnio na dwóch innych budowach przeze mnie prowadzonych i firma zawsze dostarczała takowe przed betonowaniem wieńca. Zamawiam na elementy betonowe zawsze beton B30, B37 i jest Ok. Trochę pracy przy ustawianiu i tyle. Montaż 15 wiązarów, z naczepy, o rozpiętości 7,5m to jakieś 30min. Ze 2 -3 kolejne godziny to poskręcanie wszystkiego do kupy. Rozmawiałem z moim wykonawcą i rezygnujemy z murłaty. Będzie mocowanie do wieńca na kotwy rozprężne M10. Edytowane 8 Marca 2022 przez MagnetoX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagnetoX 08.03.2022 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 Prośba do Was o informację: 1. jaka długość powinna być kotwy M10 ? Jakie stosowaliście ?2. Czy złącze kątowe do montażu wieniec/wiązar można zamocować do wieńca jedną kotwą M10 ? Są różne złącza kątowe i niektóre mają po dwa otwory a są takie które mają jeden otwór (chodzi mi tylko o montaż do wieńca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.03.2022 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 Dlaczego pytasz o rzeczy, które są po stronie wykonawcy i montażysty wiązarów? Robią projekt i montują. Ja łącznie ze swoim domem nadzorowałem stronę projektową i wykonawczą na 3 domach i zawsze kotwy do zatopienia w wiązarze dostarczała firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.03.2022 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 Każdy pełny wiązar 4 kątowniki i cztery kotwy rozprężne długości 80~100 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagnetoX 13.03.2022 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 Dlaczego pytasz o rzeczy, które są po stronie wykonawcy i montażysty wiązarów? Robią projekt i montują. Ja łącznie ze swoim domem nadzorowałem stronę projektową i wykonawczą na 3 domach i zawsze kotwy do zatopienia w wiązarze dostarczała firma. Pytam z "czystej" ciekawości. Staram się pilnować każdy etap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts