corey10 13.02.2022 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Dostałem informację od wykonawcy ocieplenia i zabudowy poddasza, że nie powinno się łączyć materiałów o różnych lambdach, po tym jak przedstawiłem mu mój pomysł aby między-krokwiowo zastosować wełnę a pod-krokwiowo płyty Term PIR AL produkcji Gór-Stal. Czy ktoś stosował takie połączenie? Jakie problemy mogą z tego wyniknąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syk 13.02.2022 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Taka kolejność warstw jest poprawna – typowo od zewnątrz powinien iść materiał bardziej otwarty dyfuzyjnie, a od wewnątrz materiał zamknięty dyfuzyjnie. Gdyby kolejność była zamieniona (na przykład PIR nakrokwiowo a wełna międzykrokwiowo) to, w zależności od grubości poszczególnych warstw i warunków termiczno-wilgotnościowych punkt rosy mógłby wypaść w wełnie, prowadząc tam do wykraplania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 13.02.2022 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 wg niektórych pogryzą się. Wg mnie nie punkt rosy przy właściwej wentylacji jest nieistotny. Ale wg niektórych para wodna pasjami lubi wciskać sie w mury czy sufity. Zadbaj o dobrą wentylację całoroczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 13.02.2022 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Tak myślałem. Dzięki za odpowiedzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.02.2022 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 ja również uważam że zgodnie z fizyką budowli uklad jest zachowany poprawnie. Mało tego , welna jest materiałem chemicznie obojętnym więc na pewno nie pogryzie sie w tym wypadku z innymi materiałami. JAko izolację między krokwiami proponowałbym Ci Toprock Premium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts