Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiany w projekcie

Recommended Posts

Nie powinny nic kosztować. Dodanie jednego okna nie prowadzi do poważnych zmian konstrukcyjnych budynku, więc nie musi być naniesione w projekcie, więc zero pracy dla architekta.

Mój krajanie (jam rodem z Lublina)

To, że może nic nie kosztować - zgadzam się, projektant może to zrobić w ramach jednego "dzieła". Ale z resztą się nie zgodzę. Dodanie okna zmienia radykalnie wygląd zewnętrzny budynku (elewację) i jak najbrdziej musi się znaleźć na projekcie adaptacyjnym. Z nie naniesioną taką zmianą budynek nie będzie odebrany.

Poza tym sprawa nadproża - musi albo nie musi być. Czy było to uwzględnione na etapie wznoszenia ścian (o ile nie jest to okno połaciowe)? Czy też pomysł na dodanie okna powstał już po ścianach?

Anno99, ja rodem z Pomorza, a w Lunlinie od kilkunastu lat jedynie.

Dlatego :D będę się kłócić. Napisałam wyraźnie, że dodanie okna NIE POWODUJE ŻADNYCH ZMIAN KONSTRUKCYJNYCH(!!!!!!!!!!), a te są NAJWAŻNIEJSZE w projekcie i tylko takie nanosić należy. Do moich elewacji starostwo, które odbiera budynek w ogóle nie ma prawa się wtrącać. Dodatkowo wspieram się własnym projektem, w który wyraźnie figuruje punt: dopuszczalne zmiany w projekcie nie wymagające zgody projektanta i m. in.: zmiana lokalizacji, ilości i kształtu okien (!!!!!!!). Pozdr.

Ile kosztują zmiany w projekcie przed oddaniem domu - dokonane już w trakcie budowy ( jedno dodatkowe okno )

Autor wątku nie precyzuje o jakie zmiany mu chodzi: zmiany w projekcie gotowym (tam są wyszczególnione zmiany o których piszesz - których możesz dokonać bez zgody autora projektu) czy zmiany dokonane juz po uzyskaniu pozwolenia na budowę a więc w stosunku do projektu adaptacyjnego.

W każdym razie zmiany w stosunku do projektu gotowego zarówno przed jak i po uzyskaniu pozwolenia na budowę trzeba uwzględnić i jakoś nie chce mi sie wierzyć, że twoje starostwo jest takie liberalne (szczególnie po lipcu 2004).

Dodanie okna zmienia radykalnie wygląd zewnętrzny budynku (elewację) i jak najbrdziej musi się znaleźć na projekcie adaptacyjnym.

Slyszalam, ze wystarczy gdy kierownik budowy wpisze taka zmiane do Dziennika Budowy i ze powinien byc dolaczony aneks do projektu adaptacyjnego (bo przeciez projekt adaptacyjny byl zrobiony przed budowa a Dygiwojt pyta o zmiane juz w trakcie budowy). Czy to prawda?

Do Anny99: autor wątku dokładnie precyzuje o jaką zmianę chodzi: dodatkowe jedno okno (!!!!!),nie czytasz dokładnie. W dodatku pisze, że zmiany są w trakcie budowy (!!!!!). W projekcie gotowym trzeba uwzględnić zmiany ZASADNICZE, WAŻNE pod względem KONSTRUKCYJNYM, proszę czytaj uważnie (!!!!!), a nie wszystkie zminany, bo takich może być wiele. A urzędowi nic do mojej elewacji. Pozdr.

Ja zarówno od architekta jak i od znajomych, którzy w czasie budowy zmienili ilość okien (w stosunku do projektu na podstawie którego otrzymali pozwolenie) otrzymałem informację, że zmiana okien (ilość, wiekość itp) zmieniają elewację i wymagają naniesienia tych zmian jak również zaktualizowanego pozwolenia pozwolenia oraz dodatkowych opłat.

Dodatkowo wspieram się własnym projektem, w który wyraźnie figuruje punt: dopuszczalne zmiany w projekcie nie wymagające zgody projektanta i m. in.: zmiana lokalizacji, ilości i kształtu okien (!!!!!!!).
To oznacza tylko tyle, że autor projektu gotowego nie ma nic przeciwko takim zmianom, ale należy ich dokonać zgodnie z innymi przepisami, czyli np.:

Prawo budowlane - Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

2. Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3.

[...]

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości, liczby kondygnacji i elewacji,

3) geometrii dachu (kąt nachylenia, wysokość kalenicy i układ połaci dachowych),

4) niezbędnych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego, zapewniających użytkowanie obiektu zgodnie z przeznaczeniem,

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

6) zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości, liczby kondygnacji i elewacji,

No właśnie, ten przepis chyba pisał i uchwalał ktoś nie bardzo w formie umysłowej (przypominam: celm było ograniczenie swobodnego uznania urzędników co jest istotnym odstępstwem, a co nie). Gramatycznie można go rozumieć tak:

1) ponieważ na końcu użyto spójnika "i" oznaczającego koniunkcję (zarówno w logice matematycznej, jak i prawniczej :wink: ), to znaczy, że stosuje się on do całego punktu 2, tzn. zmiany są istotne jeśli dotyczą wszystkich wymienionych w nim elementów (śmieszne prawda? a jednak jak najbardziej zgodne z zasadami wykładni przepisów);

2) ponieważ "i" jest na samym końcu, koniunkcja obejmuje tylko ostatnie dwa, a właściwie trzy słowa, czyli istotną zmianą jest zmiana liczby elewacji, a nie wyglądu elewacji; lub

3) drogi ustawodawca (choć w założeniu jest taki genialny i racjonalny) napisał "i", ale chciał napisać "lub", czyli istotną zmianą jest każda zmiana elewacji (np. tynk o fakturze "kornik" zamiast "baranek", okno z innymi szprosami niż w pojekcie itp. - też bardzo zabawne, prawda?).

Żadna z tych interpretacji (a interpretacja gramatyczna w zasadzie powinna mieć pierwszeństwo) nie ma moim zdaniem wiele wspólnego ze zdrowym rozsądkiem, więc urzędy dalej interpretują jak chcą. :cry:

Generalnie droga jaką bym proponował zastosować jest następująca:

1. Pofatygować się do właściwego PINBu - który de facto będzie odbierał budynek. Na początek zapytałbym się "paszczą" jak potraktowaliby w/w zmianę elewacji.

2. Jeśli byłyby wątpliwości - analogiczne pytanie zadajemy na piśmie - urząd w ciągu 14 dni o ile pamiętam udziela odpowiedzi. Można sformułować w/w wypowiedź tak, by brak odpowiedzi stanowił potwierdzenie naszego punktu widzenia (tak to działa - jeśli nie ma odpowiedzi, to jest ok = czyli zmiana jest nieistotna). I wtedy wszystko staje się jasne.

3. Zgodnie ze standardową papierologią odbiorową w ramach odbioru budynku musisz złożyć formularz (o ile pamiętam 2B ;-) na którym specyfikujesz wszystkie zmiany NIEISTOTNE. Istotne, jak pamiętamy, wymagają zmiany pozwolenia.

4. Niestety, wg rozpiski, w/w zmiany muszą być poświadczone przez kierownika bud. ORAZ architekta. W moim przypadku np. PINB (Warszawa) się o oba podpisy upominał. Można się o to kłócić rzec jasna, ale co kto lubi :-)

Pozdrowienia!

3) drogi ustawodawca (choć w założeniu jest taki genialny i racjonalny) napisał "i", ale chciał napisać "lub", czyli istotną zmianą jest każda zmiana elewacji (np. tynk o fakturze "kornik" zamiast "baranek", okno z innymi szprosami niż w pojekcie itp. - też bardzo zabawne, prawda?).

urzędy dalej interpretują jak chcą. :cry:

Przyłączam się tu do wątku jako osoba, która podobnie jak Tomasz M. interpretuje ten zapis o elewacji. No bo czy zmiana tynku lub zastosowanie okien bez szprosów (a takowe są w projekcie) to już istotna zmiana czy jeszcze nie? Szczerze mówiąc to nie wiem co zaliczyć do zmian w elewacji. Raczej istotne jest to, że sobie wybiję gdzie indziej okna, przestawię te okna, ale już zmiana wielkości nie sądzę żeby była tak istotna dla wizerunku domu, bo inaczej zastosowanie miałyby też wspomniane przeze mnie szprosy czy ich brak...

Kolejny brak wiedzy to: załóżmy, że pytam PINB a oni piszą, że wydłużenie okna o ok. 30 cm to istotne dla elewacji - to co mam robić? (okno już jest)

Kolejny brak wiedzy to: załóżmy, że pytam PINB a oni piszą, że wydłużenie okna o ok. 30 cm to istotne dla elewacji - to co mam robić? (okno już jest)

Jeżeli jest, to lepiej się nie przyznawać :-). Zakładając, że jest to zmiana istotna, musisz wystąpić o decyzję zastępczą. Ja akurat przesuwałem szambo - wystarczył zamienny projekt zagospodarowania terenu. W tym przypadku - osobiście spróbowałbym z prostym projektem / uzupełnionym projektem pokazującym tylko tę zmianę (a więc parę rysunków) + informacja przewodnia w stylu "chcę wydłużyć okno o 30 cm, reszta bez zmian". U mnie w gminie (Warszawa) taka rzecz by przeszła - choć jak znam nasze Państwo Ludowe rzecz jest zależna od urzędnika/gminy/pory roku/fazy księżyca...

Aha, jeszcze jedno: miałem zmianę polegającą na zamurowaniu okna - jakby nie patrzeć zmiana elewacji :-). Zgłoszona została jako zmiana nieistotna - i przeszła przez PINB w takiej postaci.