Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modyfikacja projektu wentylacji z rekuperacją

Recommended Posts

Witam i proszę o poradę w temacie. Do projektu domu miałem dołączony projekt WM. Ekipa która robiła zrobiła jednak po swojemu. Załączam zdjęcie projektu oryginalnego z naniesionymi zmianami i mam pytanie - tak jak jest zrobione jest lepiej, gorzej, a może zupełnie źle?

Zastanawia / martwi mnie pozbycie się wywiewu z garderoby oraz pralni. Zmianie uległ także układ kuchni bo nie ma wydzielonej spiżarni (przekreśliłem nie istniejące ściany) i teraz w kuchni są dwa wywiewy dość niedaleko siebie. Myślałem nad zaślepieniem jednego i przełożeniem go do pralni. Co koledzy na to?

Dom jest parterowy. Powierzchnia użytkowa 150 m2. Dodam tylko że w skrzynce rozdzielczej nawiewnej mam jeszcze dwa niewykorzystane wyjścia (jest większa od wywiewnej).

plan.jpg

Pralnia niestety tak bo jest to pomieszczenie, że tak powiem brzegowe strefy domu z WM. Pomiędzy nią a garażem z WG będą szczelne drzwi. Dlatego myślę nad tym przełożeniem jednego anemostatu z jedną rura fi 75 z kuchni do pralni. Brak anemostatu w garderobie nie oznacza chyba braku wentylacji bo jest ona przechodnia między pokojem z nawiewem i łazienką z wywiewem, a drzwi będą z podcięciami.

• 2 weeks później...

Wracam do tematu bo trochę namieszałem. Anemostat w pralni jednak jest tylko był zatynkowany :yes: Część anemostatów była pod ułożonym już styropianem i źle przyporządkowałem ilość rur do niektórych. Poprawiam się więc i załączam właściwy rysunek już tak jak jest na pewno.

d370963501195221med.jpg

EDIT: widzę że obrazek się zmniejszył tak, że jest nieczytelny. Nawiewy są 2x75 w każdym pokoju, 2x 2x75 w salonie.

Wywiewy w kuchni 3x75 + 1x75, wiatrołap 1x75, łazienki 2x75, pralnia 2x75

W międzyczasie powstał jeszcze pomysł dobudowania ścian na poddaszu i zrobienia małej części mieszkalnej. Załączam rysunek z rozmieszczeniem ścian względem parteru.

cea5c13a9ccda88fmed.jpg

Na górze wykonawca proponuje taki układ wentylacji

d09f226568d2d43bmed.jpg

Zastanawiam się nad klatką schodową, która jest w otwarty sposób połączona z salonem (nie ma drzwi na dole - planowane schody spiralne). Czy wywiew w tym miejscu (co prawda mały) to dobry pomysł? Czy lepszy byłby dodatkowy nawiew, wspomagający dolne nawiewy w salonie? Tylko jeśli dać nawiew to ilość rur nawiewu i wywiewu będzie się różnić (w tej wersji jest obu po 16).

Edytowane przez bradzik