natalayka 16.02.2022 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 (edytowane) Dzień dobry, jestem na etapie kupna mieszkania - niska zabudowa szeregowa, w budynku dwa mieszkania - 9 segmentów czyli łącznie 18 mieszkań, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak wygląda cała procedura wpisu i przeniesienia własności, bo nie do końca orientuję się jak to wygląda ze strony prawnej?Podpisanie umowy deweloperskiej nastąpiło w styczniu (brak finalnego oddania mieszkania do użytku ze względu na brak przyłącza, ma być "niebawem" dograne, cała reszta już gotowa i mieszkanie można wykańczać na prądzie budowlanym) - po podpisaniu um. deweloperskiej u notariusza i uruchomieniu kredytu jest już roszczenie o wyodrębnienie lokalu, tak? Na to zakładam czeka się dość sporo?Do momentu zrobienia przyłącza własność nie może być przeniesiona - to już wiem. Jak więc wygląda na dzień dzisiejszy kwestia księgi wieczystej? Rozumiem że notariusz póki co przy um. deweloperskiej złożył roszczenie o ustanowienie odrębnej własności, a po zrobieniu przyłącza bedzie umowa o przeniesienie własnosci i dopiero wtedy jest zakładana KW dla danego mieszkania? Czyli kolejne czekanie przez ok. kilka miesięcy (Rzeszów)? Z góry dziękuję za wszelką pomoc Edytowane 16 Lutego 2022 przez natalayka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts