StaraBida 17.02.2022 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 Dzień dobry! Mam prośbę o pomoc, może ktoś wie, a ja się tak zdenerwowałam, ze nie mogę czekać do jutrzejszego dodzwonienia się na infolinie dostawców prądu. Do brzegu… Podpisałam umowę fotowoltaiki z zapewnieniem ze ze wszystkim zdazymy przed zmiana przepisów bo data wniosku się liczy. Mam już komponenty do założenia, a sam montaż ma być w przeciągu 2 tyg. Problem polega na tym, ze panu doradcy się przypomniało ze muszę zmienić dystrybutora prądu z PGNiG na PGE. Mam miesięczny okres wypowiedzenia co daje już kwiecień ze dopiero będę w PGE. 1. Czy rzeczywiście muszę zmieniac dostawce? Nie da się tego zglosic do PGNiGe? 2. Czy wiecie czy da się zmienić dystrybutora i od razu zglosic fotowoltaika do nowego mimo ze nadal trwa wypowiedzenie umowy? Czuje się jak ostatnia frajerka teraz z ta cała fotowoltaika, ze dałam się namówić. Kasa w błoto. Jeszcze będę przez nastepne 15lat musiała patrzeć na to i będzie mi to codziennie przypominalo jak dałam się wrobić w bambuko. Krew mnie zalewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.02.2022 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 Najprawdopodobniej dotyczy to jak zawsze umowy kompleksowej - aby zostać prosumentem należy być związany z jednym sprzedawcą i dystrybutorem energii elektrycznej.A u koleżanki dystrybutorem jest PGE, a sprzedawcą PGNiG więc stąd problem. - naprawdę nikt nie poinformował wcześniej?Trochę smutne bo Internet jest pełen tej informacji!https://atumenergy.pl/n/prosument-kto-moze-nim-zostac-wedlug-ustawy-o-oze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.02.2022 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 Można byłoby to zrobić tak - wypowiedzieć umowę. W tym czasie postawić instalację i przygotować wszystkie potrzebne dokumenty. 19 marca upływa termin 30 dni i złożyć wniosek o umowę kompleksową wraz z odbiorem instalacji FV.Być może zmieścisz się w ramach czasowych - jeśli będzie wszystko dograne - tzn przepływ dokumentów.Możesz jeszcze napisać pismo o przyspieszenie okresu wypowiedzenie do PGNiG ale szczerze - należy to zrobić na piśmie, osobiście z potwierdzeniem odbioru bo - Spółka teraz ma "zawalenie pracy" po pierwsze z wnioskami od spółdzielni, instytucji , programem związanym z 12 stopniem zasilania, no i przede wszystkim dostali kasę - wsparcie na nowe przyłącza gazu - co miało być odroczone do drugiej połowy 2023 r - ale kasa się znalazła i jest zielone światło na inwestycje w sieć.Trzeba być dobrej myśli.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StaraBida 18.02.2022 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Najprawdopodobniej dotyczy to jak zawsze umowy kompleksowej - aby zostać prosumentem należy być związany z jednym sprzedawcą i dystrybutorem energii elektrycznej. A u koleżanki dystrybutorem jest PGE, a sprzedawcą PGNiG więc stąd problem. - naprawdę nikt nie poinformował wcześniej? Trochę smutne bo Internet jest pełen tej informacji! https://atumenergy.pl/n/prosument-kto-moze-nim-zostac-wedlug-ustawy-o-oze No właśnie nikt nic nie mowil, a umowę podpisywaliśmy w styczniu wiec można byłoby to zrobić na spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StaraBida 18.02.2022 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Można byłoby to zrobić tak - wypowiedzieć umowę. W tym czasie postawić instalację i przygotować wszystkie potrzebne dokumenty. 19 marca upływa termin 30 dni i złożyć wniosek o umowę kompleksową wraz z odbiorem instalacji FV. Być może zmieścisz się w ramach czasowych - jeśli będzie wszystko dograne - tzn przepływ dokumentów. Możesz jeszcze napisać pismo o przyspieszenie okresu wypowiedzenie do PGNiG ale szczerze - należy to zrobić na piśmie, osobiście z potwierdzeniem odbioru bo - Spółka teraz ma "zawalenie pracy" po pierwsze z wnioskami od spółdzielni, instytucji , programem związanym z 12 stopniem zasilania, no i przede wszystkim dostali kasę - wsparcie na nowe przyłącza gazu - co miało być odroczone do drugiej połowy 2023 r - ale kasa się znalazła i jest zielone światło na inwestycje w sieć. Trzeba być dobrej myśli. Powodzenia. Jeszcze sprawdziłam w naszej umowie z PGNiGe, że jako OSD mamy Innogy, a nie PGE. Czy w takim razie nie powinniśmy podpisać umowy z Inngoy a nie PGE? Dziękuję za rady. Jak widać z jakimś szachrajstwem podpisałam umowę na fotowoltaikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esselite 18.02.2022 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Złóż wniosek online o przeniesienie umowy, ale zamontuj instalacje i z papierami jak najszybciej rób zgłoszenie. Od dnia przyjęcia zgłoszenie leci termin 30 dni na uruchomienie i muszą wymienić licznik w tm terminie na 2 kierunkowy. Umowy kompleksowe dopina się później z ogromnym poznieniem, ja na swoją czekałem pół roku. Najważniejsze jest uruchomienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts