damianeekk 17.02.2022 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 Witam Mam dom 110 m2 z ozc wynika że zapotrzebowanie mam na poziomie 4,2 kw , w domu 100% podłogówka zdecydowałem się na pompę panasonic 5kw. Jakąś tam wiedze mam na temat PC. Problem polega na tym, że do jakiego bym instalatora/firmy nie zadzwonił mówią że bufor trzeba zamontować. Ja jestem innego zdania.Pompa panas 5kw potrzebuję min. 30 l zładu wody. Do montażu podłogówki poszło mi 830 m rury pex co daje około 90 l wody w samych rurkach.około 30% podłogówki w domu będzie sterowana za pomocą termostatów pokojowych (3 pokoje) i właśnie dlatego każdy instalator proponuję mi bufor, nawet jakbym zamkną 65% to i tak będę miał 30l zładu wody. Pozostaję tu jeszcze kwestia przepływu wody nominalna wartość to 14,3l/min tylko kompletnie nie wiem jak to obliczyć i czy przepływ będzie się zmniejszał wraz z zamykaniem się sekcji w rozdzielaczu? Dodam , że mam 2 rozdzielacze po 7 sekcji .Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 18.02.2022 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Witam Mam dom 110 m2 z ozc wynika że zapotrzebowanie mam na poziomie 4,2 kw , w domu 100% podłogówka zdecydowałem się na pompę panasonic 5kw. Jakąś tam wiedze mam na temat PC. Problem polega na tym, że do jakiego bym instalatora/firmy nie zadzwonił mówią że bufor trzeba zamontować. Ja jestem innego zdania. Pompa panas 5kw potrzebuję min. 30 l zładu wody. Do montażu podłogówki poszło mi 830 m rury pex co daje około 90 l wody w samych rurkach. około 30% podłogówki w domu będzie sterowana za pomocą termostatów pokojowych (3 pokoje) i właśnie dlatego każdy instalator proponuję mi bufor, nawet jakbym zamkną 65% to i tak będę miał 30l zładu wody. Pozostaję tu jeszcze kwestia przepływu wody nominalna wartość to 14,3l/min tylko kompletnie nie wiem jak to obliczyć i czy przepływ będzie się zmniejszał wraz z zamykaniem się sekcji w rozdzielaczu? Dodam , że mam 2 rozdzielacze po 7 sekcji .Co o tym sądzicie ? Przykładowo w instrukcji kan-therm na końcu jest pokazana metodologia wyznaczania przepływu. NIe jest to proste http://pl.kan-therm.com/kan/upload/poradnik-ogrzewanie-podlogowe.pdf Możesz zlecić komuś projekt podłogówki i ci wyznaczy przepływy w zależności od zapotrzebowania danego pomieszczenia na ciepło. Ale to tego potrzebne jeszcze porządne OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts