hanka55 15.02.2014 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 czy popiół po użyciu takiego specyfiku nadaje się np. do ogródka czy raczej na śmieci? pkt.13. http://www.artchem.pl/files/Sadpal/sadpal_kch.pdf **** Wszystkie te dodatki przede wszystkim zapobiegają produkcji sadzy, więc nie zwalniają one z obowiązku mechanicznego czysz*cze*nia kotła i komina. "Cudowne dodatki do węgla", http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/cudowne-dodatki-do-wegla/ Jeśli Sadpal wypali się, całkowicie, to gazowe produkty rozpadu nie powinny być toksyczne dla roślin ( toksyczny z wodą jest sam Sadpal np. niespalony calkowicie). Nie znalazłam innych informacji, poza tą, że nie był testowany na zwierzętach. Więc na pytanie odpowiem - brak danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 15.02.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Stosuję sadpal ( wrzucam 1 saszetkę raz w miesiącu ) . Czy coś pomaga ? Ciężko mi powiedzieć - nie widzę różnicy . Kiedyś zrobiłem doświadczenie .Wybrałem z wyczystki sadze , zapaliłem z sadpalem i sprawdziłem ilośc sadzy w wyczystce . Było mniej więcej tyle samo co bez sadpalu . Więc skoro nie ma różnicy - po co przepłacać . Wrzucam to dla "świętego spokoju " . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 15.02.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Ja nie umiem powiedzieć czy jak działa Sadpal, bo dopiero były 2 palenia nim.Na zdjęciu widać - kolorowy ogień w palenisku.Natomiast wcześniej, przez 4 miesiące dokładaliśmy po saszetce 5 gr Nitrolen SP i... rewelacja!Dwukrotnie gięty kanał dymowo-rurowy można było palcami czyścic, a przy ciągłym paleniu 24/7,gdy na dworze było -15*C, łuszczących się "brudów - dosłownie garsteczka.Z 1,60 m rur dymowych.I ceglany komin - nadal z białą zaprawą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 15.02.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 (edytowane) SP NITROLEN KARTA CHARAKTERYSTYKI MIESZANINY Aktualizacja zgodna z art. 31 i załącznikiem nr II Rozporządzenia WE nr 1907/2006 oraz z Ustawą o substancjach chemicznych i ich mieszaninach z dnia 24 marca 2011 r. (Dz. U. nr 63, poz. 322). Kartę charakterystyki sporządzono 20.08.2007 roku. Aktualizacja trzecia: 04.05.2011 r. 1. Identyfikacja mieszaniny i identyfikacja przedsiębiorstwa 1.1. Identyfikacja mieszaniny Nazwa mieszaniny: – SP NITROLEN 1.2. Zastosowanie mieszaniny Mieszanina SP NITROLEN zgodnie z przeznaczeniem znajduje zastosowanie jedynie w procesie chemicznego czyszczenia kotłów energetycznych po stronie ogniowej. UWAGA:, Pomimo, że przeważającą substancją, stanowiącą do 90 % zawartości mieszaniny, jest azotan potasu, to, nie zaleca się wykorzystania mieszaniny jako nawozu mineralnego. (..) 9.3. Inne informacje Temperatura topnienia: 334oC 10 Stabilność i reaktywność W warunkach normalnych mieszanina SP NITROLEN jest związkiem stabilnym termiczne w transporcie i magazynowaniu 10.1. Warunki, których należy unikać Wysokie temperatury >400oC, w których mieszanina ulega rozkładowi termicznemu 10.2. Czynniki, których należy unikać Unikać kontaktu z substancjami palnymi. Unikać kontaktu z wodą. Unikać kontaktu z substancjami redukującymi. (..) 10.3. Niebezpieczne produkty rozpadu tlenki azotu (w przypadku pożaru z udziałem mieszaniny), śladowe ilości CO i SOx. (..) 12 Informacje ekologiczne [TABLE=width: 548, align: center] [TR] [TD]Komponent środowiska[/TD] [TD]Zachowanie i losy mieszaniny[/TD] [TD]Skutki działania mieszaniny[/TD] [/TR] [TR] [TD]powietrze[/TD] [TD]W przypadku uwolnienia - czas przebywania jak dla pyłów o średnicy zastępczej ziarna D = 50 mm. Możliwa mobilność drobnych frakcji i opad np. na tereny wodne[/TD] [TD]Mieszanina w możliwej uwolnionej ilości (stężeniu) praktycznie nie wpływa na pogorszenie jakości powietrza atmosferycznego[/TD] [/TR] [TR] [TD]woda[/TD] [TD]Ulega rozpuszczeniu[/TD] [TD]Większe koncentracje są zagrożeniem dla organizmów żywych. Ze względu na dużą zawartość azotanu potasu – mieszanina może wzmagać proces eutrofizacji. Istnieje zagrożenie dla zaopatrzenia w wodę pitną[/TD] [/TR] [TR] [TD]gleba[/TD] [TD]Osadza się na podłożu. Jest rozkładany i/lub przyswajany w środowisku naturalnym[/TD] [TD]Rośliny wykorzystują mieszaninę jako nawóz[/TD] [/TR] [/TABLE] .... Dopalacz sadzy SP NITROLEN - 500g ( 100 saszetek po 5g )1 saszetka wystarczy na 10 kg opału - nietoksyczny - czyści powierzchnie grzejne - pomaga likwidować osad - zmniejsza przyczepność pyłów - chroni powierzchnie grzejne prezd korozją IDEALNY DO KOTŁÓW STAŁOPALNYCH I KOMINKÓW Sposób stosowania: - na palenisku uzyskać żar - zamknąć dopływ powietrza do kotła, zamknąć drzwiczki, klapę czopucha, wyłączyć nadmuch - wrzucić odpowiednią ilość preparatu - odczekać około 3 minuty - powrócić do normalnych parametrów kotłahttp://allegro.pl/show_item.php?item=3951171192 Edytowane 16 Lutego 2014 przez hanka55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.02.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 o szlag! Ma w składzie ditlenek krzemu!!! W większych ilościach - potrafi zabić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.02.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 o szlag! Ma w składzie ditlenek krzemu!!! W większych ilościach - potrafi zabić.... Karington najsamprzód ditlenek krzemu definicja co to za ptica.W większych ilościach - potrafi zabić a potem straszenie Niech to będzie taki znak umowny by Wszyscy wiedzieli co masz na myśli.Ok??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 16.02.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Witam Zainteresowanym stosowaniem katalizatorów (sadpal) lub utleniaczy (SP Nitrolen), a zwłaszcza zrozumieniem mechanizmu ich działania polecam lekturę artykułu Marka Chyca ZNACZENIE DODATKÓW PALIWOWYCH W PROCESACH SPALANIA PALIW STAŁYCH. dostępny tu;http://jsm.gig.eu/sites/default/files/2012_1_.pdf Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 16.02.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Jesteś wielki! Dzięki, wreszcie jest jasno i przystępnie opisane co i, jak działa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.02.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Kuźwa większy od Ciebie nawet w cytatach i w ich wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 16.02.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Cóż, dzięki Pratchawicowi TERAZ wiem, że popiół z kozy mogę bezpiecznie stosować, tylko jeśli będę stosowała utleniacze, jak Nitrolen SP, Kalanit lub Diavolina.Na Sadpal - nie mam odpowiednich temperatur i niespalone reszty będą zbyt toksyczne w ogrodzie, czy na kompostowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.02.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Ja to wymiękam drogi mój moderatorze.Ich na szkolenie może czas wysłać!!!Będą kompost psuć???Najlepszy doradca a pisze o degradacji środowiska naturalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.02.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Cóż, dzięki Pratchawicowi TERAZ wiem, że popiół z kozy mogę bezpiecznie stosować, tylko jeśli będę stosowała utleniacze, jak Nitrolen SP, Kalanit lub Diavolina. Na Sadpal - nie mam odpowiednich temperatur i niespalone reszty będą zbyt toksyczne w ogrodzie, czy na kompostowniku. Jak cytujesz z sieci myśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts