Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cegła zapadła się w grunt

Recommended Posts

Cześć Wszystkim,

mam może tochę dziwne pytanie ale może ktoś miał już podobna sytuację, mam działkę która jeszcze w zeszłym roku była polem. Niedługo mam zaczynać budowę i na działkę została przywieziona cegła która niestety że względów na pogdę dodatnią temp. i często padający deszcz zapadła się dość mocno w ziemię. I teraz mam pytanie czy powieniem coś teraz z tym zrobić, czy mogę być spokojny że z cegłą się nic nie stanie? Dodam jeszcze że są to cegły silikatowe.

Cześć Wszystkim,

mam może tochę dziwne pytanie ale może ktoś miał już podobna sytuację, mam działkę która jeszcze w zeszłym roku była polem. Niedługo mam zaczynać budowę i na działkę została przywieziona cegła która niestety że względów na pogdę dodatnią temp. i często padający deszcz zapadła się dość mocno w ziemię. I teraz mam pytanie czy powieniem coś teraz z tym zrobić, czy mogę być spokojny że z cegłą się nic nie stanie? Dodam jeszcze że są to cegły silikatowe.

Jeśli nie bedzie tak stała miesiącami, to nic sie stanie .

Mam parę bloczków silikatowych, stoją na gruncie osiem lat i wszystko jest OK.

Od nienasłonecznionej strony po roku pojawił sie zielony nalot.

Nic im się nie stanie jeżeli trochę postoją w takich warunkach.

Nie nabiorą wilgoci i nie rozpadną się. Zielony nalot też nie pojawi się.

Do ich zalet należy również niska nasiąkliwość, na poziomie ok. 16 proc. Bardzo dobrze sprawdzają się w miejscach podatnych na działanie wilgoci.

Dodatkowym atutem jest silny odczyn zasadowy, który przeciwdziała korozji biologicznej, florze bakteryjnej oraz grzybom.

https://www.wibud.com.pl/silikaty

Edytowane przez d7d
  • Like 1

Tak, oczywiście będzie, tylko które to są te bezwartościowe?

Te które pochodzą z netu z informacją od producenta czy te które bo wynika z tej odpowiedzi to o ile nie będą stały miesiącami to nic się n ie stanie ale jak latami ( 8 lat) to też tez jest ok, czyli ?

]

zapomniałeś zacytować, że:

Od nienasłonecznionej strony po roku pojawił sie zielony nalot.

Bo jedyna zmiana, jaka nastąpiła po roku leżenia a na gruncie to zielony nalot, ale sądzę, ze gdybym się uparł i użył NaOH i Na2CO3, to bym się go pozbył.

Przetrzymanie bloczków do wiosny, lata nie spowoduje niczego złego.

Ale o czym ty ze mną dyskutujesz???!!!!

O nalocie też już pisałem

Oczywiście, bardzo słusznie.

Tylko nie napisałeś po jakim okresie (może nie masz doświadczenia).

Ja napisałem, jak to wyglądało u mnie, stąd - jeśli budowa wystartuje na wiosnę/lato, to nie ma potrzeby by

przełożyć te cegły na inną paletę

Jak sądzę tak właśnie uczyni autor wątku.

Jeśli chce wystartować w ciągu kilku miesięcy, to załatwianie dodatkowych palet i przekładanie wszystkich bloczków to zbędna praca

Edytowane przez fotohobby

Przez kilka lat być może swoje wlasciwisci w jakimś stopniu stracą (aczkowlwiek nie widze tego u u siebie), dlatego zastrzegłem, że:

Jeśli chce wystartować w ciągu kilku miesięcy, to załatwianie dodatkowych palet i przekładanie wszystkich bloczków to zbędna praca

Ale zmienię zdanie, jeśli pokażesz mi bloczki silikatowe, które rozpadły się (czy straciĺy swoje włĺaściwosci ) po kilkumiesięcznym kontakcie z wilgocią.

Masz rację post @d7d nie był potrzebny, jednak bloczki silikatowe piją wodę, ale tez szybko się jej pozbywają, że więc o nalocie (grzybie) po paru miesiącach na tak zasadowym materiale nie ma mowy.

Chcesz zdjęcie bloczków narażonych 8 lat na działanie wilgoci ? Mogę ci nawet wysłać jednego, bo mi nadbywa, sprawdzisz jego właściwości :)