iluzion01 18.02.2022 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Cześć Wszystkim, mam może tochę dziwne pytanie ale może ktoś miał już podobna sytuację, mam działkę która jeszcze w zeszłym roku była polem. Niedługo mam zaczynać budowę i na działkę została przywieziona cegła która niestety że względów na pogdę dodatnią temp. i często padający deszcz zapadła się dość mocno w ziemię. I teraz mam pytanie czy powieniem coś teraz z tym zrobić, czy mogę być spokojny że z cegłą się nic nie stanie? Dodam jeszcze że są to cegły silikatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.02.2022 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Cześć Wszystkim, mam może tochę dziwne pytanie ale może ktoś miał już podobna sytuację, mam działkę która jeszcze w zeszłym roku była polem. Niedługo mam zaczynać budowę i na działkę została przywieziona cegła która niestety że względów na pogdę dodatnią temp. i często padający deszcz zapadła się dość mocno w ziemię. I teraz mam pytanie czy powieniem coś teraz z tym zrobić, czy mogę być spokojny że z cegłą się nic nie stanie? Dodam jeszcze że są to cegły silikatowe. Jeśli nie bedzie tak stała miesiącami, to nic sie stanie . Mam parę bloczków silikatowych, stoją na gruncie osiem lat i wszystko jest OK. Od nienasłonecznionej strony po roku pojawił sie zielony nalot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.02.2022 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) Nic im się nie stanie jeżeli trochę postoją w takich warunkach.Nie nabiorą wilgoci i nie rozpadną się. Zielony nalot też nie pojawi się. Do ich zalet należy również niska nasiąkliwość, na poziomie ok. 16 proc. Bardzo dobrze sprawdzają się w miejscach podatnych na działanie wilgoci.Dodatkowym atutem jest silny odczyn zasadowy, który przeciwdziała korozji biologicznej, florze bakteryjnej oraz grzybom.https://www.wibud.com.pl/silikaty Edytowane 18 Lutego 2022 przez d7d 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iluzion01 19.02.2022 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.02.2022 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi Wybierz te prawdziwe a nie te bezwartościowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.02.2022 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Tak, oczywiście będzie, tylko które to są te bezwartościowe? Te które pochodzą z netu z informacją od producenta czy te które bo wynika z tej odpowiedzi to o ile nie będą stały miesiącami to nic się n ie stanie ale jak latami ( 8 lat) to też tez jest ok, czyli ? ] zapomniałeś zacytować, że: Od nienasłonecznionej strony po roku pojawił sie zielony nalot. Bo jedyna zmiana, jaka nastąpiła po roku leżenia a na gruncie to zielony nalot, ale sądzę, ze gdybym się uparł i użył NaOH i Na2CO3, to bym się go pozbył. Przetrzymanie bloczków do wiosny, lata nie spowoduje niczego złego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 19.02.2022 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Unikajcie komentowania się wzajemnie. Trochę przepychanek to nawet zabawne, ale co temat to spina? Macie za dużo energii? To zapraszam na dzień pracy do mnie, to wam przejdzie. Obaj dorośli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.02.2022 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) Ale o czym ty ze mną dyskutujesz???!!!! O nalocie też już pisałem Oczywiście, bardzo słusznie. Tylko nie napisałeś po jakim okresie (może nie masz doświadczenia). Ja napisałem, jak to wyglądało u mnie, stąd - jeśli budowa wystartuje na wiosnę/lato, to nie ma potrzeby by przełożyć te cegły na inną paletę Jak sądzę tak właśnie uczyni autor wątku. Jeśli chce wystartować w ciągu kilku miesięcy, to załatwianie dodatkowych palet i przekładanie wszystkich bloczków to zbędna praca Edytowane 19 Lutego 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.02.2022 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Ciekawe co na to murarze? Nie dość, że silka sama w sobie jest ciężka, to jeszcze będą musieli nasiąkniętą wodą z błota wyciągać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.02.2022 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) Przez kilka lat być może swoje wlasciwisci w jakimś stopniu stracą (aczkowlwiek nie widze tego u u siebie), dlatego zastrzegłem, że: Jeśli chce wystartować w ciągu kilku miesięcy, to załatwianie dodatkowych palet i przekładanie wszystkich bloczków to zbędna praca Ale zmienię zdanie, jeśli pokażesz mi bloczki silikatowe, które rozpadły się (czy straciĺy swoje włĺaściwosci ) po kilkumiesięcznym kontakcie z wilgocią. Edytowane 20 Lutego 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.02.2022 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) Masz rację post @d7d nie był potrzebny, jednak bloczki silikatowe piją wodę, ale tez szybko się jej pozbywają, że więc o nalocie (grzybie) po paru miesiącach na tak zasadowym materiale nie ma mowy. Chcesz zdjęcie bloczków narażonych 8 lat na działanie wilgoci ? Mogę ci nawet wysłać jednego, bo mi nadbywa, sprawdzisz jego właściwości Edytowane 20 Lutego 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts