Lukaku 20.02.2022 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 CześćCzy jeśli posiadam działkę rolną w powierzchni powyżej 1ha to czy mogę budować na niej dom?Drugie pytanie to czy jeśli mam powyższą działkę to mogę dokupić w innym miejscu również działkę rolną np 30ar i na niej wybudować dom?Jeśli tak, to czy dom musi spełniać jakieś wymagania? Np być budynkiem gospodarczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 20.02.2022 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) Możliwość budowy domu zależy od MPZP lub warunków zabudowy, a nie od metrażu działki. Poza typową pozycją "zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna", w przypadku działek o rolnym charakterze, MPZP może jeszcze przewidywać opcje "zabudowa zagrodowa" albo "siedliskowa" – wtedy można stawiać dom wraz z budynkami gospodarczymi służącymi rolnictwu. W przypadku zabudowy zagrodowej czy siedliskowej prawo może jeszcze wymagać, byś do otrzymania pozwolenia na budowę musiał być rolnikiem – nie jestem do końca pewien, jak to wygląda, sugeruję sobie doczytać po sprawdzeniu, co konkretnie masz w MPZP. Edytowane 20 Lutego 2022 przez kpc21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts