Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grunt pod plyte fundamentowa

Felik

Recommended Posts

Cześć,

Wykonałem badania geotechniczne gruntu na którym planuje płytę fundamentową. W związku ze sprzecznymi informacjami prosiłbym o poradę- czy stopień zagęszczenia poniżej humusu jest wystarczający? Czy wymagane byłyby w tym wypadku jakieś operacje typu wymiana gruntu lub rozkopywanie w celu dodatkowego zagęszczenia?

EDIT

Dodam, że obecnie wierzchnia warstwa znajduje się na około 82.1m n.p.m. Po zdjęciu humusu byłby poziom 81.7m. Docelowo stan zero powinien być na 83m. A Licząc od góry: warstwy nad płyta 12cm, plyta 25cm, xps 20cm, chudy beton 10cm, razem 67cm. Więc 63cm zostaje na kliniec/tłuczeń/pospółkę pod plytą co już będzie mechanicznie zagęszczane.

n1dmjcyaqkTVOybYw8TYDx-Bz3xYjkG2VWYVywocSpM0ru_Jah4I9_0_5czRFA8e8nV-p2VA2aTWqeFYmJ4Wf6Fiab3C9bzYd8OqLCsCGVq-7TMj6ZFT5XrjbY9Kp7Gq3X4iYxKbHgSYr3pdgsr8XDBc1nsrziZzXqSuo1b6qdHZ8IdYrol7I0YYRmKlvAhNAQhf_viF1t50mg0ajrcVQW-3I5kQ0JHHT_t2kqwZrpzKZ2F36Mq3g1Vt9kwYe34Kx1b_uQj5icI7AbkS5uDTC-Yrrn_nrhZRWvfxZ96gyRzY__4uJrv7E1LSDRIEpVc0aNMzHomaGPHOQ4Sn5FEgtusPGp2vkdBVu38N24_d_4PTRTrV-86HJf2vDsmEcSlI4EPzOAIKV26aqQywbA46chbpvXNDuOwC-5qExvIFlJEjoNM7O2lAFu6GqV1E0tMl4Bv2gsXF9Y2lOHM9nxtwfpLeWI6dxmVw1TjBzkWs4OYNm8wG_gUZvImfcrto5ys_ga_lIJ9Q6H3-6Vqh6sqYtRWCYZOx92gj9N1j0JhftncAiz2IEucOcuRII215p5KLt_nzxOcSSlWRpLNQRwl_fSi5fW1W-WO-f9RL8jYR6ObhNpIVxiQ0tOeV4BSsdEVBiO8cSkPs4O7iP22KbKogflAPdaKj_ZHHZQbDNnvZV0ISAVHE2jU45p3Qsdgl2PG6cZo7Zp3RwIi_Sb77A1URPyrz=w947-h994-no?authuser=0

Edytowane przez Felik

Racja, zapomniałem dodać. Większość w okolicy podniosła się do około 82.5-82.7. Dodatkowo droga jest na poziomie około 82.3-82.4 a jest jedynie utwardzona. Dopiero będę sprawdzał w urzędzie ale z map wynika, że właśnie ludzie w okolicy maja poziom zero 82.7-83.3.

Więc docelowo także chcę podnieść działkę o około 40-50cm do 82.6 aby że strony działek obok mnie nie zalewało ani z drogi.

Edytowane przez Felik

Cześć, jeśli wymiana gruntu jest konieczna to jest to napisane w opinii geotechnicznej.

Poziom zero wyznacza geodeta na podstawie projektu a projektant na podstawie innych wytycznych ale nie na podstawie widzimisię inwestora.

Wysokość poziomu drogi jest bez znaczenia a podnoszenie poziomu gruntu bez projektu i pozwolenia jest niedozwolone.

Dziękuję za odpowiedź. Jak najbardziej chce robić wszystko w zgodzie z przepisami jednak mam pytanie - skąd masz informację/na podstawie jakiego przepisu podnoszenie dzialki (samo w sobie) jest niedozwolone ? Jest niedozwolone podczas budowy ale jeszcze przed nia/przed wydaniem pozwolenia/przed zrobieniem mapy do celow projektowych ? Z tego co wiem w tych drugich przypadkach można.

Na potwierdzenie

https://www.prawo-budowlane.info/podniesienie-terenu-sasiedniej-dzialki-jak-sie-przeciwstawic,306,material_prawo_budowlane.html

Dodatkowo później postaram się podlinkować dwa wyroki które wydaje mi się to potwierdzały.

Prawo wodne:

„Art. 234. 1. Właściciel gruntu, o ile przepisy ustawy nie stanowią inaczej, nie może:

1) zmieniać kierunku i natężenia odpływu znajdujących się na jego gruncie wód opadowych lub roztopowych ani kierunku odpływu wód ze źródeł – ze szkodą dla gruntów sąsiednich;

Czyli podsumowując, samo podnoszenie nie jest zakazane. Zakazana jest zmiana stosunków wodnych gdy wplywa ona ze szkoda na grunty sąsiednie. Kwestie powiązane ale nie są tym samym.

https://www.prawo.pl/biznes/naruszenie-stosunkow-wodnych-na-gruncie-konsekwencje-prawne,160670.html

„Ewentualne wydanie przez właściwy organ decyzji nakazującej właścicielowi gruntu przywrócenie stanu poprzedniego lub wykonanie urządzeń zapobiegających szkodom bezwzględnie wymaga zatem uprzedniego wykazania, iż właściciel gruntu istotnie zmienił stan wód na gruncie a nadto, że zmiana ta szkodliwie wpływa na grunty sąsiednie".