Mat12 21.02.2022 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Witam,jestem w trakcie planowania kotłowni i źródła grzania domu. Skłaniam się ku pompie gruntowej i mam parę wątpliwości. W domu będzie wszędzie grzanie podłogowe, powierzchnia podłogówki to ok. 270m2. Może w paru pomieszczeniach (które będą rzadziej używane) będą zamontowane głowice termostatyczne. Zład wody będzie bardzo duży, pompa będzie z inwerterem, defrostów nie będzie - czy w takiej instalacji jest wymagany bufor? Chciałbym uniknąć komplikowania instalacji i wstawiania kolejnych kosztownych urządzeń.Spotkałem się z opinią, że przy tak dużej powierzchni podłogówki, bufor jest wymagany ze względu na zbyt słabą pompę obiegową w pompach ciepła, która nie zapewni odpowiednich przepływów w całej instalacji. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 21.02.2022 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Nie potrzebujesz żadnego bufora do PC skoro masz 100% OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mat12 21.02.2022 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Nie potrzebujesz żadnego bufora do PC skoro masz 100% OP 100% ogrzewania podłogowego to nie jedyny warunek aby móc zrezygnować z bufora. Proszę przeczytać mój post jeszcze raz. Problem jest bardziej złożony, w moim wypadku chodzi o to czy pompa obiegowa w PC będzie miała wystarczającą moc, żeby zapewnić odpowiednie przepływy w podłogówce o powierzchni 270m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.02.2022 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 To rzeczywiście może być problem, zwłaszcza że dobrze ocieplone duże domy potrzebują relatywnie słabą pompę, która z kolei może mieć zbyt słabe obiegówki.Popytaj producenta swojej pompy, jakie obiegówki są zainstalowane i czy dadzą one radę w Twoim domu. Albo załóż pompę, gdzie obiegówki nie są elementem urządzenia, lecz są na zewnątrz. Wówczas instalator może założyć, taką która będzie odpowiednia dla: DZ i GZ Ja tak mam, instalator sam dobrał odpowiednie obiegówki, wszystko poustawiał pod dom i instalację, wyregulował urządzenie i działa bardzo dobrze. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mat12 21.02.2022 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Albo załóż pompę, gdzie obiegówki nie są elementem urządzenia, lecz są na zewnątrz. Wówczas instalator może założyć, taką która będzie odpowiednia dla: DZ i GZ pzdr Ooo, ciekawa opcja. Nie wiedziałem, że tak można. To w sumie było by fajne rozwiązanie. A jak ogólnie się sprawuje twoja pompa? Były jakieś problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.02.2022 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Działa bezproblemowo, żadnych awarii pompy. Zaletą takiej pompy jest optymalny dobór pomp obiegowych (ja mam np. bardzo duży parter i relatywnie małe poddasze) do ogrzewanej powierzchni i gęstości rurek w podłodze. Tak samo została dobrana pompa obiegowa DZ. Wszystko dostosowane do moich (konkretnych) potrzeb, pod takie przepływy ustawione parametry pompy. Efekty?: zużycie prądu poniżej 3000 kWh na rok (3 osoby, temp. w domu 22C), praktycznie książkowe delty (3-5K na DZ i 6-8 na GZ), intuicyjny i prosty sterownik (autorski). Zero bufora. PS. Daruj sobie głowice, ewentualnie skręcisz przepływy na pętlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2022 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 D... Efekty?: zużycie prądu poniżej 3000 kWh na rok (3 osoby, temp. w domu 22C), praktycznie książkowe delty (3-5K na DZ i 6-8 na GZ), intuicyjny i prosty sterownik (autorski). ... Z ciekawosci jaki wpływ na takie a nie inne zuzycie ma ocieplenie budynku, dobór dolnego zródła, dobór odpowiedniej mocy pompy ciepła, a jaki własciwej pompy obiegowej. Sądze ze przeceniasz wpływ samej tylko pompy obiegowej na calkowite zuzycie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.02.2022 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 To naczynia połączone. A do tego szczelność budynku, do której przyłożyłem się osobiście pilnując wykonawców oraz robiąc część rzeczy samemu. Możliwość swobodnego doboru pomp obiegowych, to dla kumatego instalatora możliwość jak najlepszego dopasowania do zastanych warunków. A jak instalator zna pompę, którą sam wyprodukował, to wie jakie ma ustawić przepływy dla jej optymalnej pracy. Dla gruntowych on/offów optymalne są przepływy pozwalające na uzyskanie określonych delt. Te zaś wynikają z kompromisów pomiędzy pracą obiegówek/pracą sprężarki/oddawaniem ciepła/zrzucaniem zimna w glebę. Poza tym mając raptem jeden czujnik temp., pokojowy, na parterze jestem w stanie, dzięki dobremu dobraniu pomp obiegowych, sterować (pośrednio, poprzez skręcenie lub rozkręcenie na maxa obrotów) temp. na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2022 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) To naczynia połączone. A do tego szczelność budynku, do której przyłożyłem się osobiście pilnując wykonawców oraz robiąc część rzeczy samemu. Możliwość swobodnego doboru pomp obiegowych, to dla kumatego instalatora możliwość jak najlepszego dopasowania do zastanych warunków. A jak instalator zna pompę, którą sam wyprodukował, to wie jakie ma ustawić przepływy dla jej optymalnej pracy. Dla gruntowych on/offów optymalne są przepływy pozwalające na uzyskanie określonych delt. Te zaś wynikają z kompromisów pomiędzy pracą obiegówek/pracą sprężarki/oddawaniem ciepła/zrzucaniem zimna w glebę. Poza tym mając raptem jeden czujnik temp., pokojowy, na parterze jestem w stanie, dzięki dobremu dobraniu pomp obiegowych, sterować (pośrednio, poprzez skręcenie lub rozkręcenie na maxa obrotów) temp. na poddaszu. Owszem połaczone, ale nie ulega zadnej wątpliwosci ze najwiekszy wpływ na zuzycie energii do ogrzewania ma ocieplenie, okna, rekuperacja, szczelnosci bubynku, w dalszej kolejnosci prawidłowo zaprojektowana podłogówka bo maksymalnie obniza Tz a dopiero na szarym koncu z zaledwie chociaz to tudno oszacowac kliku promilowym do 1-2 procentowym wpływem pompy obiegowej. Gdyby było inaczej producenci pomp ciepła przescigali by sie w unowoczesnianiu pomp obiegowych a nie pozostałych elementach pompy ciepła, a sprawy izolacji termicznej byłyby traktowane po macoszemu Edytowane 21 Lutego 2022 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.02.2022 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Ja o Krymie, Ty o Rzymie. Kolega zadał pytanie. Doradziłeś mu coś? Nie każdego pewnie stać na Geo3 z zakresem mocy od 0,85 do 10kW, by Daikin, którego pompy instalujesz. A ona z pewnością, by sobie poradziła z przepływami. Możliwość doboru pomp obiegowych = możliwość optymalnego dobrania parametrów pracy PC = to się przekłada na COP (czy też SCOP) = a wyższy SCOP przekłada się na niższe zużycie prądu. Nie interesuje mnie badanie % wpływy pomp obiegowych na zużycie prądu. Widzę wyniki publikowane na FM od lat, widzę swoje. I nie tylko kWh, ale również delty DZ i ich temp. Mimo, że temp. DZ mam zupełnie przeciętne (na tle forum), to praca pompy jest prawidłowa, a zużycie prądu wręcz śmiesznie niskie. Cegiełkę do tego dołożyły między wieloma innymi rzeczami, również prawidłowo dobrane pod mój dom pompy obiegowe. Dla mnie koniec kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2022 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Ja o Krymie, Ty o Rzymie. Kolega zadał pytanie. Doradziłeś mu coś? Nie każdego pewnie stać na Geo3 z zakresem mocy od 0,85 do 10kW, by Daikin, którego pompy instalujesz. A ona z pewnością, by sobie poradziła z przepływami. Możliwość doboru pomp obiegowych = możliwość optymalnego dobrania parametrów pracy PC = to się przekłada na COP (czy też SCOP) = a wyższy SCOP przekłada się na niższe zużycie prądu. Nie interesuje mnie badanie % wpływy pomp obiegowych na zużycie prądu. Widzę wyniki publikowane na FM od lat, widzę swoje. I nie tylko kWh, ale również delty DZ i ich temp. Mimo, że temp. DZ mam zupełnie przeciętne (na tle forum), to praca pompy jest prawidłowa, a zużycie prądu wręcz śmiesznie niskie. Cegiełkę do tego dołożyły między wieloma innymi rzeczami, również prawidłowo dobrane pod mój dom pompy obiegowe. Dla mnie koniec kwestii. Akurat pomp Geo nie instaluję bo nie che narazac inwestorów na zbedne i niczym nie uzasadnione wydatki. Zapytałem grzecznie jaki ma szacunkowo wpływ prawidłowo dobrana pompa obiegowa na calkowite zuzycie energii, bo wydaje i sie ze przeceniasz znaczenie tego doboru, nie odpowiedziałes.Jak widac na forum nie powinno sie zadawac niewygodnych pytan, na ktore brak sensownych odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mat12 23.02.2022 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Okazuje się, że dla mnie pompka obiegowa to dosyć istotny temat, bo od jej mocy będzie zależało czy bufor będzie potrzebny w kotłowni czy sobie poradzimy bez W każdym razie ciekawą opcją jest pompa ciepła bez pompki obiegowej. Podpytam też instalatorów, czy można fabrycznie wymienić pompkę w samym urządzeniu na mocniejszą. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts