Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam 1,5 piętrowy bungalow z 1925 roku w MN. Moja żona i ja odnawiamy go pokój po pokoju i mamy nadzieję, że w nadchodzącym roku zajmiemy się sekcją na piętrze. W tej chwili są dwie sypialnie i słabo zainstalowana łazienka z lat 70., z których wszystkie zostaną gruntownie zmodernizowane (stara toaleta na piętrze przeciekała i zgniła większość podłogi itp.).

Oto problem: nie mamy pełnego strychu, więc część pochyłego sufitu na górze jest wystawiona bezpośrednio na działanie żywiołów. Mamy krokwie 2x4 pod sosnowym dachem i prawie nowy dach gontowy. W ramach tego projektu chcielibyśmy ulepszyć system ociepleń na drugim piętrze w celu zmniejszenia zapór lodowych i zwiększenia wydajności cieplnej. Opierając się na niektórych badaniach, wygląda na to, że „gorący dach” składający się z pianki poliuretanowej o zamkniętych komórkach instalowanej przez wykonawcę będzie pasował do rachunku; zapewnia doskonałą paroizolację, gdy jest prawidłowo zainstalowany i ma wysoką wartość R dla swojej grubości. Prawdopodobnie dodalibyśmy pasy sierści 2x2, aby zwiększyć ogólną grubość izolacji.

Oto kilka moich obaw: https://9apps.ooo/

Konstrukcja ciepłego dachu z pianki poliuretanowej o zamkniętych komórkach, o ile mi wiadomo, jest dość nowa i nie jest „sprawdzona w czasie”, jak konstrukcja wentylowana podsufitka/kalenica. Myślisz, że przetrwa próbę czasu?

Skąd będę wiedzieć, że mój dach się zawali? To prawda, że ​​w tym momencie mogę nie mieszkać w domu, ale pianka o zamkniętych komórkach zapobiegałaby pojawianiu się widocznej wilgoci, dopóki sama konstrukcja dachu nie zgnije.

Kiedy nadejdzie czas na wymianę dachu, a co, jeśli trzeba będzie również wymienić taras? Czy będziemy musieli wyrwać sufit, aby ponownie nałożyć piankę?

Nie do końca powiązane: Chcielibyśmy też zainstalować kilka świetlików, ponieważ przestrzeń ma tylko kilka okien i nie jesteśmy zainteresowani wstawianiem pełnych lukarn. Wydaje się, że istnieje duże ryzyko wycieku, zwłaszcza że nie zmieniamy w tym samym czasie pokrycia dachu. Jakieś doświadczenie tutaj?

Po prostu szukam opinii, przemyśleń i doświadczeń. Dostałem jedną ofertę od firmy izolacyjnej, która dokładnie przeanalizowała ten proces, ale chciałbym również usłyszeć od kilku bezstronnych ludzi.

Edytowane przez medinseto
https://forum.murator.pl/topic/267378-my%C5%9Bli-na-gor%C4%85cym-dachu/

Trudno na bazie takiego opisu profesjonalnie doradzić. Robiąc tak gruntowny remont radzę rozważyć montaż izolacji cieplnej nakrokwiowo np. płytą Bauder PIR PLUS. Pozdrawiam.
https://forum.murator.pl/topic/267378-my%C5%9Bli-na-gor%C4%85cym-dachu/#findComment-7992540