Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dostępność węgla

Dobkowicz

Recommended Posts

Jeśli polskie kopalnie, do których każdy dopłaca krocie nie są w stanie zapewnić nam towaru – węgla do spalania w nowym kotle w przyzwoitej cenie– to gdzie szukać alternatywy? Mimo, że wiosna blisko to dostępność węgla w pgg to jakieś 0 tony w cenie 0zł. Wszystko jedzie do elektrociepłowni czy sprzedają dalej? Gdzie kupować węgiel teraz albo wiosną? :sick:

Ja się żegnam z moim ekogroszkowcem , kupiłem pompę ciepła monoblok tylko po to aby zaoszczędzić na montażu bo sam to sobie robię , mimo że ekogroszek jest nie do pobicia w ekonomi czas się pożegnać z właśnie tego powodu czyli braki i niepewność jutra , ale nie sprzedam go tylko zakonserwuję bo z tymi świrami rządowymi (wwszysykimi) nigdy nic nie wiadomo.

kupiłem pompę ciepła monoblok , mimo że ekogroszek jest nie do pobicia w ekonomi czas się pożegnać z właśnie tego powodu czyli braki i niepewność jutra ,

Nie ma wegla bo kupiłeś pompę i robią z niego prad dla niej. Kierunek słuszny bo nie dymimy na osiedlu ale czy to wyjdzie cenowo choc trochę podobnie ?

Jeśli polskie kopalnie, do których każdy dopłaca krocie nie są w stanie zapewnić nam towaru – węgla do spalania w nowym kotle w przyzwoitej cenie– to gdzie szukać alternatywy? Mimo, że wiosna blisko to dostępność węgla w pgg to jakieś 0 tony w cenie 0zł. Wszystko jedzie do elektrociepłowni czy sprzedają dalej? Gdzie kupować węgiel teraz albo wiosną? :sick:

Tam tylko na zapisy i tylko po znajomości. Tani węgiel leci w pierwszej kolejności do elektrowni potem elektrociepłowni, jeszcze dla aktualnych i byłych górników i emerytów górników ekwiwalent górniczy i po węglu. Warto znaleźć alternatywę i rzetelnego producenta z dobrym ekogroszkiem. Ja kupuję ekogroszek /moderowanao/ bezpośrednio od producenta w sklepie firmowym a nie od pośredników – wtedy jakość gwarantowana jak to mówią. Mają znaczek trusted shops wiec towar jest mocno ubezpieczony. Teraz cena tony ekogroszku s:spam:r mocno spadła więc już myślę o kolejnym sezonie ale chyba odłożę zakupy do czerwca lipca. Jakość jest w porządku na sterowniku mam 27MJ ale napisane na opakowaniu, że do 28. Granulacja ok. Wilgotność tez ok bo kupowałem jeszcze latem ‘21 i dzięki temu uniknąłem podwyżek i długiego czasu oczekiwania. Warto kupować w internecie też dlatego że transport gratis i jakiś tam kod rabatowy tez można wyhaczyć.

Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum

Nie ma wegla bo kupiłeś pompę i robią z niego prad dla niej. Kierunek słuszny bo nie dymimy na osiedlu ale czy to wyjdzie cenowo choc trochę podobnie ?

Specjalnie na to nie liczę i myślę że na bank będzie drożej choć chciałbym się mylić ale prądu raczej nie zabraknie bo to by niosło wielkie konsekwencje i dla przemysłu a na to żaden rząd się nie zgodzi , ale dla zwykłego spalacza węgla może być nieciekawie .

Obecnie spalam ekogroszek karlik i powiem że rewelacyjnie u mnie on się spala , pompa czeka na cieplejsze dni bo nie mam pewności że szybko uda mi się wszystko ogarnąć .

Edytowane przez goguś

Ja się żegnam z moim ekogroszkowcem , kupiłem pompę ciepła monoblok tylko po to aby zaoszczędzić na montażu bo sam to sobie robię , mimo że ekogroszek jest nie do pobicia w ekonomi czas się pożegnać z właśnie tego powodu czyli braki i niepewność jutra , ale nie sprzedam go tylko zakonserwuję bo z tymi świrami rządowymi (wwszysykimi) nigdy nic nie wiadomo.

Specjalnie na to nie liczę i myślę że na bank będzie drożej choć chciałbym się mylić ale prądu raczej nie zabraknie bo to by niosło wielkie konsekwencje i dla przemysłu a na to żaden rząd się nie zgodzi , ale dla zwykłego spalacza węgla może być nieciekawie .

Obecnie spalam ekogroszek karlik i powiem że rewelacyjnie u mnie on się spala , pompa czeka na cieplejsze dni bo nie mam pewności że szybko uda mi się wszystko ogarnąć .

Teee @kryzys a ile ty jeszcze o tej swojej nieszczęsnej pompie ciepła gadać tu jeszcze będziesz – CO!!!.

Jeśli mnie pamięć nie myli, to już drugi rok jest jak se ją podłączasz i se jej podłączyć nie możesz z uwagi na to, że za prąd płacić trzeba a ty masz dostęp do węgla nawet takiego, którego sprzedaż dla podmiotów cywilnych jest przez ustawę zabroniona – nie wspominając tu o ciechu którego w posiadanie też wejść możesz.

Piszesz jak i zgodnie z tym co masz w godle – czego dowodem jest to, iż brata swego wmontowałeś w kocioł tzw. dwupaliwowy a ta sierota wierząc tobie - po tym jak się przejechała na spalaniu pelletu w kotle przeznaczonym tylko i wyłącznie do spalania ekogroszku – swoim a nie twoim rozumem – zgodnie z budową i przeznaczeniem tego kotła – zaczęła w nim ekogroszek spalać!!!

Na tym forum już wiele o tym było – Aaaa ileż to kosztuje 1kW/h z gazu a ile z pelletu itd. itp. tylko w tym wszystkim żaden knur czy maciora nie raczyli wspomnieć o tym ile kosztuje 1kW/h z ciepła sieciowego.

Dokładnie tak jak masz to w godle, bo nie ruszą odbiorców prądu tak jak walnęli w pozostałych – no bo byście musieli się rozstać w wpływami osiągniętymi z mamienia ciemnoty (głosy wyborców choć tępią was jak mogą ale wy dalej tkwicie przy chwale do której prawa nie posiadacie)!!!

Tak dobrze ci szło na InfoOgrzewanie, więc co się stało, że się u nich wypisałeś czy może cię z tego forum wywalili i teraz tu piszesz sam przecząc sobie.

Z uwagi na dzień dzisiejszy i w nim istniejące, że co – tylko patrzeć - i jak nic wychwalać zaczniesz węgiel od separatystów, który do nas zgodnie z umową zmierza tunelem wolnym od bestialskiego ostrzału z Kaliningradu.

Pompę kupiłem na początku grudnia to co w sezonie grzewczym mam się z tym dupcyć ? a jak mi nie wyjdzie coś to marznąć mam ? będzie cieplej to wytnę kocioł i pozgrzewam pp i heja , a z info ogrzewanie się wypisałem bo wkurzał mnie ten cały Marcin wg niego nawet kropki to przekleństwa i wiecznie punkty odejmował ,nie wiem jakiś Jechowa czy co ale upierdliwy gościu ., a co do ekogroszku to ja nie krytykuję bo to najtańsze grzanie czy to się komuś podoba czy nie , kotła nie wyrzucam bo dofinansowań żadnych nie biorę więc mogą mnie cmoknąć , mam jeszcze rezerwowy kocioł MPM 10 kw w zanadrzu stoi i nic nie robi to może go razem z pompą ciepła pokupluję i w razie W chrustem z lasu będę grzał tak że jest dobrze .