qweqweqwe 17.12.2004 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Cześć. Znalazłem coś takiego w prawie budowlanym: Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na: (...) 6) instalowaniu i remoncie tablic i urządzeń reklamowych, z wyjątkiem reklam świetlnych i podświetlanych usytuowanych poza obszarem zabudowanym w rozumieniu przepisów o ruchu drogowym; tylko nigdzie nie jest napisane co z obszarem zabudowanym... ? Jak o jest. Proszę o ewentualne linki do stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wieczór 18.12.2004 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 tu chyba nie tzreba pozwolenia, z resztą była o tym kiedyś dyskusja w mediach, min. o finansowaniu przez reklamodwaców przy drogach, finansowanie utrzymania ulic, czycoś w tym stylu. Ale chyba nie ma takiego obowiązku zgłaszania reklam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 18.12.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Jak to nigdzie nie jest napisane??? Przeczytaj jeden artykuł dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 19.12.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Są tereny, na których dopuszczalność sytuowania bilboardów reguluje plan miejscowy. Mogą np. być ograniczenia co do wielkości takich tablic. Sprawdź w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.12.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 No to ja dorzucę coś jeszcze. Jest przepis mówiący o tym, że jeśli reklama jest w odległości (tu nie pamiętam dokładnie jakiej ale jest to coś z zakresu 10-20m) od pasa drogowego to trzeba na jej postawienie mieć zgodę właściciela drogi. Wiem, że to głupie, ale tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 23.12.2004 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 A jak reklama bielizny,prezerwatyw czy rajstop to potrzebna zgoda proboszcza i miejscowego kółka różańcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 29.12.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 rafałek: to wcale nie jest głupie. Ciekawe, w co wolałbyś wjechać, gdybyś wypadł z drogi (czego ci oczywiście nie życzę): w szczere pole, czy w stalową konstrukcję billboardu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2004 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 qweqweqwejeśli tablica reklamowa znajduje się w pasie ruchu drogowego,potrzebna jest umowa z Zarządem Dróg (jest to związane z opłatami dla właściciela drogi a także z zachowaniem warunków technicznych gwarantujących bezpieczeństwo ruchu oraz przejrzystość znaków i tablic znajdujących się w pasie ruchu drogowego).Wyobrażacie sobie,jak zgubiły by się znaki drogowe i drogowskazy,gdyby istniała tu samowola?Poza tym wolnostojące tablice wielkogabarytowe są ciężkie i muszą spełniać określone prawem warunki.Tym bardziej na obszarze zabudowanym.Ponadto trzeba uzyskać pozwolenie plastyka miejskiego (w urzędzie miasta,gminy),który zaakceptuje (bądź nie) formę reklamy świetlnej.Trzeba przygotować wniosek z projektem tablicy i całą masa dokumentów.Oczywiście często plastyka się pomija,ale dobre firmy raczej sobie na to nie pozwalają.Nie mam teraz pod ręką odpowiednich paragrafów,ale mogę podać po nowym roku.Poda je też firma wykonująca tablice,bo często załatwia również formalnosci za klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 19.11.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Zainteresował nie ten temat . mam dzialkę przy drodze mógłbym postawić taką tablice. Ale czy naprawdę nie trzeba pozwolenia na budowę??. Może ktoś po 2 latach coś napiszę więcej. Tylko nie piszczcie o estetyce działki gdyż jest to działka budowlana ale jeszcze długo bedzie pusta a połozona koła drogi. Więc można by na tym jakoś zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włóczykij91 16.09.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Zainteresował nie ten temat . mam dzialkę przy drodze mógłbym postawić taką tablice. Ale czy naprawdę nie trzeba pozwolenia na budowę??. Może ktoś po 2 latach coś napiszę więcej. Tylko nie piszczcie o estetyce działki gdyż jest to działka budowlana ale jeszcze długo bedzie pusta a połozona koła drogi. Więc można by na tym jakoś zarobić. kurcze, muszę się też zainteresować tematem, podrzucam artykuł rp o tym w jakich przypadkach są potrzebne pozwolenia na budowę pod reklamę wolnostojącą czyli tzw bilbordy czy reklamy wielkoformatowe. w sumie poszukam jeszcze w prawie budowlanym, bo takie artykuły wcale nie są 100 % gwarancją prawną. chociaż zastanawiam się czy nie lepiej zainwestować na takim terenie na inną formę reklamy np. takie , takie formy nie są obiektami budowlanymi. jeszcze się sprawdzę w prawie bud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts