Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mono czy poli-?

Dobkowicz

Recommended Posts

@Dobkiewicz

Tylko mono.

Wybór czy większe czy mniejsze moduły zależy od możliwości ich lokalizacji na dachu (od miejsca i powierzchni).

Moduły mają prawie taką sama sprawność i wydajność z metra kwadratowego powierzchni modułu.

10 x 550 Wp = 5.500 Wp

14 x 395 Wp = 5.530 Wp

Jeśli instalacja to z jakimi modułami mono- czy poli?? Liczy się bezawaryjność i wysoka moc – mam mała powierzchnie dachu i nie chciałbym przeszarżować z obciążeniem, a nie ukrywam, ze chciałbym maksymalna moc dla mikro. Pomożecie cos wybrać? :(

Ceny delikatnie w górę, bo wiadomo inflacja, podatki i koszty. Na pewno na przestrzeni dekady potaniała i to o jakaś połowę. Też na swoją nie wydałem kroci, ale poświeciłem sporo czasu by wyłonić firmę, która mi ją zaprojektuje i zamontuje. Padło na S:Spam:o i powiem, ze ekipa spisała się na medal. Gładko przeprowadzili mnie przez gąszcz podzespołów, bo cena tak naprawdę zależy od poszczególnych urządzeń – panele tylko poli- oczywiście, falownik, rodzaj dachu i jego pokrycie itp. Wejdź na ich stronę i tam mają pakiety z określonymi urządzeniami różnych marek – nie trzeba czekać tygodnia na ofertę wszystko masz napisane, cena za 1 kw jest otwarcie podana. Ja nie zapłaciłem więcej niż 2800 zł za 1 wkp – ale to było kawał czasu temu, także uważam że spoko. Instalacja sprawuje się dobrze już od 1,5 roku żadnych problemów, a na montaż mam 5 lat gwarancji i 25 na żywotność. Także warto przemyśleć wszystkie za i przeciw. :yes:

Od moderatora:

Co za SPAMER! W postach usuniętych w styczniu miał pompę V, a teraz pisze o D... Rozumiem reklamy. Bierze się za to kasę. Ale kłamstwa nie znoszę!

Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum