zwojek 23.02.2022 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Podczas próby naprawy hałasujących profili od dachu podwieszanego zauważyłem, że na poddaszu tam, gdzie dach się łączy pod kątem są szczeliny (wybaczcie język, jakim opisuję, ale jestem laikiem). Za każdym razem, jak jest wiatr, słychać to na poddaszu, prawdopodobnie dostaje się on właśnie przez owe szczeliny.Powoduje to poruszanie się profili aluminiowych od sufitu podwieszanego i hałas. Jeden profil udało mi się usztywnić, tego drugiego niestety nie, nie mam jak dojść. Pomyślałem, że może wyeliminowanie przyczyny przeciągów pomoże.Poniżej zdjęciahttps://imgur.com/a/wC4UBfDhttps://imgur.com/a/KqYtm26 Czy mogę czymś uszczelnić tą szczelinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.02.2022 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Jest membrana i ktoś kto ją układał nie położył jej z zakładem albo jest ona przecięta i stąd ta szczelina.Możesz to zakleić od wewnątrz używając dobrej, mocnej taśmy dwustronnej i kawałka tej membrany, ale czy długo wytrzyma trudno powiedzieć.Jeżeli między tymi krokwiami jest taka szczelina to podejrzewam na sąsiednich krokwiach jest tak samo lub podobnie jeżeli jak wspomniałem wcześniej przy układaniu nie zastosowano odpowiedniego zakładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwojek 23.02.2022 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 (edytowane) 1. Rozumiem, że dach jest wykonany niepoprawnie?Czy jest to zgodne ze sztuką? Pytam, bowiem mam jeszcze rok "gwarancji" od developera. 2. Czy takie wykonanie dachu grozi czymś przy mocnych ulewach/wichurach? Bardzo dziękuję za odpowiedź. EDIT, z tego, co oglądałem jaka jest struktura tej części dachu - wygląda jakby pod gąsior nie włożyli łaty kalenicowej - mam rację? Edytowane 23 Lutego 2022 przez zwojek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.02.2022 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Trudno określić na podstawie tych kilku fotek czy dach został wykonany poprawnie. Na pewno ten element który pokazałeś na fotkach nie jest wykonany poprawnie.Czym to grozi? zawilgoceniem ocieplenia co spowoduje że praktycznie nie będzie ono spełniać swojego zadania.Jeżeli masz na to gwarancje to zgłaszaj to jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.02.2022 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Takie wykonanie jest poprawne! Natomiast jak jest wykonana kalenica nad folią tego na podstawie takiego zdjęcia nie można stwierdzić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwojek 23.02.2022 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Trudno określić na podstawie tych kilku fotek czy dach został wykonany poprawnie. Na pewno ten element który pokazałeś na fotkach nie jest wykonany poprawnie. Czym to grozi? zawilgoceniem ocieplenia co spowoduje że praktycznie nie będzie ono spełniać swojego zadania. Jeżeli masz na to gwarancje to zgłaszaj to jak najszybciej. Mogę reklamować, ale po pierwsze developer to kawał kurwy za przeproszeniem, po drugie nie dali wystarczającej zakładki - jak to mogą poprawić? Jedynie dach chyba na nowo złożyć Tak mi się wydaje. Mam rację? Czy może coś doraźnie można uczynić. Póki co od 4 lat nie ma żadnej wilgoci, zacieków i problemów. Jedynie ten wiatr zawiewa - postaram się dokleić membrany w tę szczelinę. Po raz kolejny dziękuję za udzielone odpowiedzi i jeśli ktoś ma jakieś uwagi rozwiązania, uprzejmie proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 24.02.2022 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Takie wykonanie jest poprawne! Natomiast jak jest wykonana kalenica nad folią tego na podstawie takiego zdjęcia nie można stwierdzić. Pozdrawiam. Zgadza się, ja sądziłem że ta szczelina jest na połaci dachowej . teraz dojrzałem że to jest kalenica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 24.02.2022 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Póki co od 4 lat nie ma żadnej wilgoci, zacieków i problemów. Jedynie ten wiatr zawiewa - postaram się dokleić membrany w tę szczelinę. Po raz kolejny dziękuję za udzielone odpowiedzi i jeśli ktoś ma jakieś uwagi rozwiązania, uprzejmie proszę o pomoc. Ok, sorki za błędną wcześniejszą wypowiedź. Sądziłem że to łączenie membrany na krokwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schizofrenic 24.02.2022 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Daj koniecznie znać jak to rozwiążesz i gdzie konkretnie był problem. Mam to samo- podmuchy wiatru powodują trzaski/ trzeszczenie / skrzypienie płyt GK na suficie. Czasami tam gdzie skos, a miejscami również tam gdzie sufit łączy się ze skosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts