Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

propan butan

AxLe

Recommended Posts

czy ktoś wie czy mogę kupić podziemną butlę i za ile nie wiązać się z nikim żadną umową zużywać gazu tyle ile będę chciał i tankować jej zawartość u kogo mam ochotę ? czy to się opłaca? (nienawidzę wszelkich zobowiązań i rachunków). Z góry dziękuję za odpowiedź.

Chyba za dużo szczęścia na raz... Podziemne 'butle" - czyli zbiorniki na pewno oferuje OrlenGaz - w dzierżawę. Raczej bez zobowiązań co do czasu umowy, ilości zuzytego gazu. Nie wiem, czu możesz tankować od kogo chcesz.... Każdy dostawca chce zabezpieczyć swoje interesy. Pytaj u dostawców gazu, jest ich sporo - choć niewielu oferuje podziemne instalacje.

Gość 1950
nie wiem czy warto, koszty zbiornika gazu to ładnych parę tysięcy, do tego projekt, zabudowa zbiornika, a co najważniejsze okresowe przeglądy UDT i kosztowne i nigdy nie wiesz co UDT poleci zrobić żeby przedłużyć okres eksploatacji, a może potrzeba będzie wymienić znowu zbiornik, moim zdaniem nie warto

A ja mam własny zbiornik na PB.

Kupiony w firmie REMAK.

I na pewno wyjde na swoje, bo co prawda na pierwszym tankowaniu nie było różnicy (stosunek 1,2/0,90) bo pierwsze tankowanie zawsze jest promocyjne to już na następnych jest diametralna różnica. Nie oszukujmy się, firmy dzierżawiące nie dokładaja do interesu, płacimy im za te wszystkie przeglądy w postaci dzierżawy. Wystarczy policzyc, srednio 60,- zł/m-c po okresie promocji to daje 720,- zł rocznie. Przy koszcie zbiornika 5000,- zł (wiecie bez czego) to po 7 latach macie już zysk. A UDT po 10 latach kosztuje 70,- zł więc nie demonizujmy. No i jest inny niezaprzeczalny zysk, jak ktoś ma w aucie instalację gazową .........

Hehehehehe, żal Wam d...e ściska, że nie macie tej możliwości.

Niby co ma się stać, wężyk, pompka i wio.

Żal mi Cię. Nawet nie zdajesz Sobie sprawy, na co w taki sposób Możesz narazić siebie, swoją rodzinę i sąsiadów. Minimalna nieszczelność, jedna mała iskierka i ....... .

Aż strach pomyśleć, że ludzie dla jakiejkolwiek oszczędności są w stanie ryzykować życie swoje i innych.

Hehehehehe, żal Wam d...e ściska, że nie macie tej możliwości.

Niby co ma się stać, wężyk, pompka i wio.

Żal mi Cię. Nawet nie zdajesz Sobie sprawy, na co w taki sposób Możesz narazić siebie, swoją rodzinę i sąsiadów. Minimalna nieszczelność, jedna mała iskierka i ....... .

Aż strach pomyśleć, że ludzie dla jakiejkolwiek oszczędności są w stanie ryzykować życie swoje i innych.

Taaaa, jaaassssne, jaka nieszczelność, oryginalny pistolet do napełniania, pompa dedykowana do gazu, wąż też i co ?

Pewnie większe zagrożenie na oryginalnej stacji LPG niz u mnie.

Przestań gadać głodne kumoty, tymi tekstami to możesz nakarmić 15 latków. Wszystko kwestia zachowania warunków bezpieczeństwa, niczym sie u mnie stanowisko napełniania nie różni od stacji LPG więc daruj sobie te swoje przestrogi, bo sa gó...no warte.

Twoja sprawa - rób jak chcesz.

Swoją drogą miło poklikać z kimś "kulturalnym" kto co jakiś czas rzuci jakimś gównem albo dupą. Tak Masz racje żal mi dupę ściska że nie mam tak dobrze jak Ty, więc weź swój wężyk i pompkę, zatankuj swoje autko do pełna - a ja pojadę sobie na stację LPG, bo stać mnie na to i cenię swoje bezpieczeństwo.

Życzę Ci wesołych świąt i obyś miał ich jak najwięcej.

Pozdrawiam

Paweł.001