Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smartdom - Fibaro Somfy Grenton czy coś innego

Recommended Posts

Witam

Przepraszam jeśli temat się powtórzył ale pomimo wielu podobnych tematów nic nie znalazłem co pozwoliłoby mi podjąć decyzję.

Jestem w trakcie budowy domu i temat smart wypłynął w związku z zamawianiem okien i rolet.

Producent wykonał mi trzy konfiguracje rolet. Z silnikiem kablowym Somfy Protect, ELERO JA 06 SOFT z sterowaniem radiowym Mobilus Cosmo 2way oraz Somfy Protect IO z sterowaniem radiowym tej firmy.

Oczywiście najdroższa to ostatnia wersja

Planuję też bramę do garażu Wiśnowskiego a tam także proponowali silniki Somfy.

I tu mój dylemat bo nie bardzo wiem w który system iść. Znalazłem w mojej okolicy instalatora Fibaro i Grentona i bardziej polecał Fibaro. Z kolei gość od okien twierdził że choć droższy w zakupie jest system Somfy to sam bez problemu go sobie skonfiguruje. Choć nie jestem pewien czy sobie poradzę więc raczej i tak będę szukał instalatora.

Planowałem podłączyć do systemu rekuperację, być może będzie też Klima, bramę garażową, żaluzje, alarm, monitoring zewnętrzny, ogrzewanie, pergolę czujnikiem nasłonecznienia i zraszacze.

Oglądałem piloty somfy z rolką do regulacji położenia lameli które mógłbym umieścić w każdym pokoju na ścianie. Wiem ze można jednym pilotem sterować wiele ale każde z dzieci będzie chciało samo w ciągu dnia coś przestawić, a jest ich piątka nastolatków, i jak znam życie to nie znajdę pilota a w domu będzie ciągle wojna kto go zabrał. Naścienny zauważyłem że ma regulację skokową stąd też pomysł z pilotem.

Czy ktoś może montuje wszystkie te marki i ma doświadczenie który system jest mniej problemowy i prostszy w obsłudze. Który nie wymaga wielu godzin w zmianie czegokolwiek. Nie chciał by wiecznie wzywać instalatora bo chciałbym coś zmienić w ustawieniach.

pozdrawiam

Wiele osób dało się "nabić w Somfy" i potem płakali, bo to się z systemami z prawdziwego zdarzenia cieżko (i drogo) integruje. W ogóle rolety sterowane radiowo to trochę strzał w stopę. Zwykle kablowe napędy sterowanie prądem są wystarczające i w praktyce najlepsze. Jeśli chodzi o system, to z tych co wymieniłeś najsensowniejszy w mojej ocenie byłby Grenton. Ale sam w nim raczej nic nie pogrzebiesz, będziesz musiał wzywać instalatora.

• 7 months później...
Wiele osób dało się "nabić w Somfy" i potem płakali, bo to się z systemami z prawdziwego zdarzenia cieżko (i drogo) integruje.

to prawda choć to co robi robi bardzo dobrze ale integruje się słabo nawet po Z-Wave

W ogóle rolety sterowane radiowo to trochę strzał w stopę. Zwykle kablowe napędy sterowanie prądem są wystarczające i w praktyce najlepsze.

A tu się absolutnie nie zgodzę , gdybym miał codziennie zamykać ręcznie 11 swoich rolet i potem rano je otwierać dostałbym szału . Do tego mogę zbudować logikę otwierania czy dedykowane programy. U mnie jeszcze doszło to że miałem problem z kablami .

Używam też asystenta google do sterowania żaluzjami ( nie musze się ruszać z miejsca)

Bardzo lubię takie merytoryczne wypowiedzi

Twoja wypowiedź też nie niosła żadnej merytorycznej wartości. No bo przecież to, że ktoś ma rolety kablowe, nie oznacza od razu, że trzeba je otwierać / zamykać ręcznie. Można do tych kabli podłączyć dowolny sterownik rolet i otwierać / zamykać je automatyką. A że akurat Ty miałeś jakiś problem z kablami, no to tylko Ty. Napędy radiowe nie są przez to lepsze. Napędy radiowe są dla ludzi, którzy nie mają żadnego systemu automatyki albo z jakiegoś powodu nie chcą takiego systemu mieć. W pozostałych przypadkach lepszym wyborem będą przewodowe. Nawet jeśli 10 cm dalej będą podłączone do bezprzewodowego sterownika, np. na Wifi, Zigbee, Z-wave, EnOcean, itd. Kupując rolety radiowe albo jesteśmy skazani na protokół komunikacyjny ich producenta, co z kolei wymaga kolejnych często nietanich akcesoriów tegoż producenta, takich jak bramki, nadajniki, piloty, itd (patrz Somfy IO), albo godzimy się ułomność otwartego protokołu typu RF433 i liczymy się z możliwością, że ktoś obcy (np. złodziej) sobie te rolety bez większego wysiłku podniesie.

Pytasz co powoduje, że komuś się nie chce na wszystko przedstawiać merytorycznych argumentów. Różnie, ale ja na ogól nie rozpisuję się w sprawach oczywistych i nie uważam też, aby wszystkie opinie wymagały szerszego uzasadnienia. Często u mnie jest to też zwykle lenistwo - po prostu nie chce mi się dziubać, żeby komuś coś udowodnić. Nie muszę.

Edytowane przez TomekWaw

Zastanawiam się czy ty czytasz co piszesz , dla przypomnienia napisałeś :

W. W ogóle rolety sterowane radiowo to trochę strzał w stopę. Zwykle kablowe napędy sterowanie prądem są wystarczające i w praktyce najlepsze..

a potem :

Można do tych kabli podłączyć dowolny sterownik rolet i otwierać / zamykać je automatyką.[..] Nawet jeśli 10 cm dalej będą podłączone do bezprzewodowego sterownika

to bezprzewodowo to już nie radiowo ??? że niby na podczerwień ?

Często u mnie jest to też zwykle lenistwo

myślę ze nie tylko , ale to już inny temat

Edytowane przez gogush