Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Okna antracytowe, na ciepłych parapetach. Dach szary. Elewacja w przyszłości biała lub jasnoszara. No i pytania o parapety zewnętrzne.

1. Czy mozna zamontować kilka miesięcy przed klejeniem styropianu na ściany

2. Lepiej, żeby mocowal parapety ich dostawca, czy wykonawca elewacji

3. Jaki kolor

4. Z czego? Stal, aluminium, granit, konglomerat?

5. Jaka grubość

Pomóżcie...

https://forum.murator.pl/topic/267430-parapet-zewn%C4%99trzny-jaki-z-czego-kiedy-montowa%C4%87/

Cześć,

1. Najpierw styropian, potem parapety.

2. Parapety montuje wykonawca elewacji.

3. W kolorze okien.

4. Aluminium.

5. 2 mm.

Dlaczego montuje wykonawca elewacji i dlaczego aluminium?

Cześć,

1. Te ciepłe parapety przemaluj jakąś farbą zewnętrzna żeby pod wpływaem słońca nie zaczeły się utleniać i delikatnie "sypać". Ja pomalowałem a'la cerplastem bo akurat miałem.

2. Najlepiej żeby mocował wykonawca elewacji. On to robi w trakcie całego procesu.

3.Ja mam okna w kolorze Irish Oak czyli prawie manchester a parapety czarne. Moim zdaniem ładne będę srebrne, tzn w taki kolorze:) Będą jaśniejsze od okien a ciemniejsze od elewacji. Parapety w kolorze okien są tak samo beznadziejne jak rynny w kolorze dachu.

4.Kupiłem Aluminium 1,2mm i są naprawdę wystarczające. Aluminium nie koroduje i podstawową grubością z jakiej robi się parapety alu to 1mm. Jak kupisz z powlekanej blachy ocynkowanej to będziesz miał 0,5. Aha i nie zapomnij o zaślepkach też aluminiowych. Plastiki po roku popękają i wypłowieją.

Tak, pomalowalem cerplastem.

Ale dlaczego polecacie aluminium?

Nie ukrywam, że podoba mi się granit. Tylko ce na trochę mniej.

W czym aluminium jest lepsze?

Sam już zauważyłeś - parapety alu są tańsze.

Aluminium nie koroduje. Granit też nie koroduje, ale może wymagać dodatkowej impregnacji - to kamień naturalny, więc mogą być różnice w chłonności w zależności od kamieniołomu, z którego pochodzi. Z kolei aluminium łatwiej porysować jeśli będziesz często kładł coś ciężkiego na parapet (donice, flaszkę piwa, itp.).

Parapet granitowy robisz tylko na szerokość okna, bez wcinania boków w elewację, bo powstaną spore mostki termiczne.

Tak, pomalowalem cerplastem.

Ale dlaczego polecacie aluminium?

Nie ukrywam, że podoba mi się granit. Tylko ce na trochę mniej.

W czym aluminium jest lepsze?

Za parapety aluminiowe 2mm zapłaciłem 2000 a kamienne będą pewnie x3. Aluminiowy jest wsunięty w ramę okna i przyklejony na pianę do styropianu, trzyma się jak diabli. Kamienny będzie tylko przyklejony do styropianu i myślę że konieczny będzie jeszcze jakieś okapnik od ramy okna do parapetu.

Jeśli chodzi o kolor to najlepiej podpatrzeć jak to wygląda u innych. U mnie są brązowe okna, parapety szare, jasna elewacja, szare rynny i ceglasto czerwona dachówka.

Parapet granitowy robisz tylko na szerokość okna, bez wcinania boków w elewację, bo powstaną spore mostki termiczne.

Jak ktoś się boi tych mostków, to może zamówić odpowiednio przycięte parapety, by zrobić wcinkę z przodu. Żaden problem.

Jak ktoś się boi tych mostków, to może zamówić odpowiednio przycięte parapety, by zrobić wcinkę z przodu. Żaden problem.

To nie kwestia strachu. Parapet z kamienia ma swoją grubość i masę. To nie cienkie aluminium, gdzie liniowy mostek termiczny faktycznie jest pomijalny.

Wycinka to nie problem, choć pewnie dodatkowy koszt. To już kwestia estetyczna.