marblah 17.12.2004 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Doradźcie mi proszę czym zabezpieczyć zagłębienie (nazywam to dziuplą) w pniu drzewa owocowego (grusza) , przed dalszą degradacją. Pień gruszy która rodzi przepyszne owoce jest zdrowy za wyjątkim tych kilku zagłębień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 19.12.2004 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Widziałem potężny dąb. Zabytek przyrody. Dziuple w nim były zamurowane cegłami na zaprawie chyba cementowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 20.12.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Widziałem potężny dąb. Zabytek przyrody. Dziuple w nim były zamurowane cegłami na zaprawie chyba cementowej. 999?? oj ciagnie wilka do lasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 20.12.2004 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Jesli chodzi o zamurowywanie to kiedyś tak robiono i wstawiano plomby cementowe. Teraz jak widzialem to czyszcza z martwej tkanki i smaruja jakas mazia o dzilaniu przeciwgrzybowym (tłuste to to i nie schodzi) i zostawiaja otwarte. Moze nic nie rób ,bo w dziuplach w gruszach na miedzach Dudki lubia robić gniazda , moze zwabisz jakiegos???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marblah 21.12.2004 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Dziękuję bardzo wszystkim za poradę. Bardzo chciałbym aby w tej dziupli mogły zamieszkać jakiekolwiek ptaki , lecz dziuplą nazwałem zagłębienie w pniu około 3 cm. W uzupełnieniu mam pytanie : w jakiej porze roku wstawia się tzw plombę cementową. Pozdrowienia oraz Życzenia Wesołych Świąt dla wszystkich Forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 21.12.2004 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Po co chcesz wstawiać plombe betonową?Drzewo to żywy organizm i nie da sie problemów z nim załatwić za pomocą betonu.Zwykle takie problemy biorą sie z niewłasciwego sposobu cięcia gałęzi lub robienie tego w niewłasciwym czasie.Ja usunąłbym tkanke martwą czyli to co spruchniałe a następnie posmarował jakims preparatem używanym do zabezpieczania ran po cięciu(do nabycia w sklepie ogrodniczym),ale dopiero na wiosne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts