salmon2000 26.02.2022 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Podczas docinania styropianu zsunął mi się nożyk i niechcący drasnąłem rurkę pex w jednej z pętli podłogówki. Woda nie cieknie. Zadrapanie nie wyglada na głębokie ale obawiam się ze podczas rozgrzewania i pracy podłogówki może dojść do pęknięcia w tym miejscu. Wylewki jeszcze niema. Czy mogę dla bezpieczeństwa zabezpieczyć to miejsce np. Poxipolem? Żeby wzmocnić rurkę. Nie chciał bym wymieniać całej pętli bo to ok 90m. Prośba o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryba007 28.02.2022 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 A jakie masz dokładnie rurki? Bo pod pojęciem pex ludzie różnie mówią. Jeśli to pex-al-pex to nie ma się czym przejmować. Bo na pewno jest draśnięta tylko zewnętrzna warstwa.Jeśli to rurka bez warstwy zbrojącej to rozważyłby jednak wymianę pętli. Jak zrobisz wylewkę to cały czas będziesz żył w strachu.Ew. zacisnąć złączkę. Wszelkie naprawy w gotowych wylewkach są tak realizowane i również jest to pewne połączenie. Żaden klej, żywica czy poksipol nie daje takiej pewności jak zaciskana złączka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 28.02.2022 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Zewnętrzna warstwa rury ma tylko za zadanie ochronę warstwy tlenoszczelnej czyli Al lub EVOH. Jeśli to tylko draśnięcie to nie ma czym się przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts