Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaż kupionej działki a kalkulacja ulgi mieszkaniowej przy zakupie mieszkania

Pio_FCI

Recommended Posts

Szukałem podobnych tematów, ale nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie kwestie.

Czy jest tu jakiś specjalista z prawa podatkowego?

W 2019r kupiłem działkę za 150tys.

Nie udało mi się z budową i teraz w lutym 2022 kupuję mieszkanie za 360tys (wkład 70tys, kredyt z banku 290tys).

W lipcu 2022 działkę z 2019roku sprzedaję za 290tys i zastanawiam się nad podatkiem dochodowym 19%.

Czy dobrze wszystko planuję i liczę?

Mój zysk ze sprzedaży działki to 290tys minus 150tys = 140tys.

Cały zysk 140tys jeszcze w 2022 roku chciałbym przeznaczyć na częściową spłatę kredytu.

Czy dobrze myślę, że tym ruchem automatycznie kwota dochodu się "wymazuje" i nie obowiązuje mnie jakikolwiek podatek? Cały zysk oddaje, a resztę ze sprzedaży działki (150tys) spokojnie mogę przeznaczyć na swoje cele.

Będę wdzięczny za potwierdzenie mojej tezy.

Czy jednak ulga mieszkaniowa dotyczy przypadku, kiedy oddam Państwu cały przychód ze sprzedaży działki czyli 290tys i spłacę tym samym cały kredyt?

Jeśli tak, to jak się do tego mają moje podwójne wkłady własne na kredyty z 2019 na zakup działki i z 2022 na zakup mieszkania?