mckarmi 28.02.2022 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Witam, zabieram się za remont domu z lat ~50. Dom jest częściowo podpiwniczony, podniesiony około metra powyżej gruntu. Posadzka na parterze w miejscu gdzie nie ma piwnicy to legary zasypane piachem. Od podłogi zimą ciągnie. Mój pomysł na to, to klasyczna podłoga na gruncie. Wybrać trochę piachu, przejechać po tym ubijarka płytowa, chudziak(może być z miksokreta?), papa, folia budowlana, po drodze instalacja elektryczna, 10-15cm styropian,folia budowlana i wylewka docelowa. Na to planuję parkiet. Mam wątpliwości co do jednego. Dom prawdopodobnie nie ma izolacji poziomej fundamentów, więc nie ma jak połączyć izolacji chudziaka z izolacją fundamentów. Czy takie wyizolowanie podłogi nie spowoduje wilgoci w ścianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 28.02.2022 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Na twoim miejscu z mety bym robił podłogówkę tym bardziej że to tylko rurki za parę groszy i nie zamykasz sobie drogi w przyszłości jak byś chciał pompę ciepła czy coś w tym stylu , miałem podobnie jak ty i nie myśląc wogóle o kaloryferach czy tam innych zabytkach zrobiłem podłogówkę i to był strzał w dychę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mckarmi 06.03.2022 01:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Jestem zdecydowany na lite jesionowe deski w salonie i sypialni i nie jestem do końca przekonany do podlogówki pod drewnem. Boje się, że przy niższych temperaturach będzie po prostu zimno (niska temperatura zasilania, drewno jest izolatorem itd). Dom ocieplony jest tylko 10 styro. Może moje obawy są bezpodstawne? Na początku chciałem podłogówkę właśnie jakbym miał kiedyś montować pompę ciepła, teraz już sam nie wiem. Mam jeszcze pytanie odnośnie kolejności prac. Planuję zlikwidować ścianę nośną między dwoma pokojami, w których będę łał chudziaka. Najpierw zburzyć ścianę i potem wylać chudziaka, czy najpierw chudziak, a potem ściana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts