Anna Wiśniewska 20.12.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Warto jak najbardziej! My mamy piec gazowy, który nam ociepla kaloryfery ale jak tylko można staramy się palić w kominku. Noszenie drzewa to dla mnie sama przyjemność, ciepło z kominka jest zupełnie inne niż inne No i ta atmosfera. Co do bałaganu podzielam zdanie Maluszka, a mam już w tym małe doświadczenie. O niższych kosztach ocieplania domu w ten sposób nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filip1 21.12.2004 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 JESLI JAKO DODATKOWE OGRZEWANIEUZ MACIE KOMINEK TO JAKI??? SAM WKŁAD , CZY Z PŁASZCZEM WODNYM, A MOŻE NADMUCHOWE ROZPROWADZENIE CIEPŁA. ZASTANAWIAM SIĘ CZY WARTO ROBIĆ JAKIEŚ ROZPROWADZENIE CIEPŁA Z KOMINKA... TO ZNACZNIE PRZEKRACZA KOSZTY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 21.12.2004 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Nie patrz na koszty patrz na zysk ciepła Ja zrobiłem rozprowadzenie grawitacyjne ,jak wyłaczą prąd to też będzie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 21.12.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Mój mąż już się cieszy na wieczorne rąbanie drewna. Tylu stresów można się pozbyć. To rąbnięcie dla szefa. To dla kadrowej. To dla namolnego kontrahenta. I zamiast wizyty u psychoanalityka za 100 zł problem z głowy, a i siłownia zaliczona. Mam nadzieje, że nie są to czcze obietnice. Bo ja, choć tez bym te klocuszko drewna chętnie spersonifikowała, choćnym nie wiem jak się nadęła - to i tak ledwo siekierę dam radę unieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 22.12.2004 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Już mnie przekonaliście!Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 22.12.2004 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Siła ,,złego" na jednego I człowiek zdanie zmienia A czy zastanawiałaś się nad ogrzewaniem :geotermalnym koszt niewiele większy ok. 30% jeżeli chodzi o kotłownie 35 k .Ja tak zrobiłem .niby na prąd .,a się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 22.12.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Warto, moi rodzice maja mały domrk i jednym konkretnym kawałkiem drewna grzeją cały dom bez wspomagania czym innym i ze wsi się ludzie zchodzą jak to mozliwe że w zimie chodzą w podkoszulkach i okna otwierają bo im za gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 23.12.2004 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Włodku W. masz na myśli pompę ciepła z dolnym źródłem w postaci studni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19 23.12.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Moim zdaniem warto. Mam kominek 12 kw Gabo i w cieplejsze jak nie chce mi sie palić w kotle to z kominek bardzo fajnie ogrzewa parter i dwa pokoje na górze oraz korytarz. Naprawde warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19 23.12.2004 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 tzn w cieplejsze dni (sorry) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 24.12.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2004 Popieram wszystkich u góry.Niech żyję kominek i atmosfera wokół niego.Jest po prostu przyjemnie gdy się patrzy na palący się ogień i trzaski, które wydobywają się z niego .To jest to na co niecierpliwie czekam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 04.01.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 A ja z czystej przekory przestrzegam: mam duzy dom (piętrowy) i z tego wynika klopot z rozprowadzeniem rownomiernym cieplego powietrza - po prostu jest ono dostarczane selektywnie do 2 pokojow i hallu (klatki schodowej, ktora prowadzi je na góre). Niestety, po zagrzaniu kominkiem reaguje na cieplo czujnik sterowania kotłem (umieszczony w salonie) i ...wyłącza kociol. Wiec w salonie jest cieplo, a na górze w sypialniach - zimno (za zimno), bo nie dochodzi tam wystarczająco duzo ciepla, zreszta cieplo gromadzi sie centralnie w hallu, a do pokoi jest jednak pare metrow. Zdaje sobie sprawe, ze mozna to "wyprostowac" przesuwając czujnik w inne miejsce, ale... przestrzegam przed "hurra-entuzjazmem", bo na takich szczegółach można sie przejechać. Generalnie - kominek tak, ale z głową, a nie tak jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 04.01.2005 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Peterek Właśnie tak PC to jest to. niby drogo? ,ale taniej pózniej . przy założeniu że masz ok200m2 pow domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 05.01.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 A ja z czystej przekory przestrzegam: mam duzy dom (piętrowy) i z tego wynika klopot z rozprowadzeniem rownomiernym cieplego powietrza - po prostu jest ono dostarczane selektywnie do 2 pokojow i hallu (klatki schodowej, ktora prowadzi je na góre). Niestety, po zagrzaniu kominkiem reaguje na cieplo czujnik sterowania kotłem (umieszczony w salonie) i ...wyłącza kociol. Wiec w salonie jest cieplo, a na górze w sypialniach - zimno (za zimno), bo nie dochodzi tam wystarczająco duzo ciepla, zreszta cieplo gromadzi sie centralnie w hallu, a do pokoi jest jednak pare metrow. Zdaje sobie sprawe, ze mozna to "wyprostowac" przesuwając czujnik w inne miejsce, ale... przestrzegam przed "hurra-entuzjazmem", bo na takich szczegółach można sie przejechać. Generalnie - kominek tak, ale z głową, a nie tak jak ja. Zgoda!!! PRZEKOREK. To CHOLERNIE ważna sprawa, mój znajomy zrobił dokładnie tak jak opisałeś i w pokojach na piętrze ma lodówkę. Warto rozważyć gdzie będzie główny sterownik pieca a gdzie rozprowadzenie z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 05.01.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Witam , Wczoraj byłam na spotkaniu ws kominka z opcja ogrzewania domu. I dowiedziałam usłyszałam kilka ciekawych rzeczy. Pan , który oferował montowanie kominka, zadał mi kilka zasadniczych pytań.Po piersze wkład kominkowy , który służy do ogrzewania pomieszczen kosztuja min 7 000 zł. Sa oczywiscie tańsze ale mniej opłacalne, ponieważ drewno (np 10 sztuk)pali się w ciagu 15-20 min.We wkładzie przystosowanym (tym za około 7000)ta sama ilośc drewna bedzie się palić przez 2-3 godziny. Ten drozszy wkład jest szczelny, cięzki i trzyma bardzo długo ciepło.To pierwsza różnica. Powiedział , że ogrzewanie kominkowe jest to dobra i opłacalna opcja, ALE tylko dla tych którzy maja czas na dokładanie codzienne do kominka. Jeżeli nie mamy czasu na codzieene dokładanie drewna do kominka to poprostu koszt montazu i koszt wkładu kominkowego nie opłaca sie nam. Ja niestey pracuje do 18.00 i raczej nie bede miała czasu na regularne przepalanie kominka. Ten Pan polecił mi zwykły wkład za 1500-2000 zł + obudowa , w którym można sobie palic od czasu do czasu i jest taniej a efekt wizualny ten sam. Pan polecił mi ogrzewanie podłogowe (wodne) + piec gazowy , któr ogrzeje mi dom i wode.Podobno sie opłaca.Daje duzo ciepła nie kosztuje tak duzo. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 05.01.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Witam! Ten drozszy wkład jest szczelny, cięzki i trzyma bardzo długo ciepło. Ten wkład to Tarnawa który nie kosztuje 7000 zł tylko w zależności od modelu - mocy od ok. 2000 do ok. 3000 tyś Powiedział , że ogrzewanie kominkowe jest to dobra i opłacalna opcja, ALE tylko dla tych którzy maja czas na dokładanie codzienne do kominka. Jako JEDYNE OGRZEWANIE to oczywiście tak samo jak piec na paliwo stałe. Ale pytanie autora postu brzmiało Mąż upiera się, żeby doprojektować kominek, jako dodatkowe źródło ciepła, np. w okresach przejściowych. i w tym wypadku jak najbardziej (argumenty za podawane powyżej). Pan polecił mi ogrzewanie podłogowe (wodne) + piec gazowy , któr ogrzeje mi dom i wode.Podobno sie opłaca.Daje duzo ciepła nie kosztuje tak duzo. Zobaczymy. Oczywiście, że piec gazowy jest do ogrzewania domu i wody - nic odkrywczego - Pan nie był przypadkiem instalatorem tego pieca? Myślę, że każdy albo większość posiadaczy kominków ma inne źródło ogrzewania (jest to nawet w przepisach) ale z różnych względów (np. oszczedność, klimat, nastrój, przyjemność i inne) używa go częściej niż np. gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 05.01.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Witam! Acha! Chciałem dodać jeszcze, że koszt całego kominka w zależności od obudowy może się zamknąć w cenie nawet 5000 zł - to tyle co SAM piec gazowy a montując jako dodatkowe ogrzewanie elektryczne koszt instalacji grzewczej w domu może wynieść nawet połowę tego co przy samej instalacji np. gazowej. Więc to nie jest takie proste jak mówił " Pan, który oferował montowanie kominka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej michał 05.01.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 proponuje zastanowic sie nad kominkiem z plaszczem wodnym,calosc instalacji jest znacznie drozsza ale zalety jeszcze wiekszemam i jestem zadowolony andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 05.01.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Jestem zły bo napisałem już cały post i akurat wyłacazyli prąd i poszło w kosmos. Dlatego się będę streszczał. Mieszkamy od 4 tygodni w nowym domu. Jako podstawowe źródło ogrzewania mamy piec olejowy (Buderus) , który ogrzewa cwu, grzejniki i wodne ogrzewanie podłogowe w salonie, kuchni, korytarzu i łazienkach. Jako dodatkowe kominek z wkładem Hajduk Prisma KR z rozprowadzeniam grawitacyjnym do 4 pomieszczeń. Dom 165 m pow. uż. ok. 195 pow całk. Obecnie piec olejowy przestawiłem tylko na ogrzewanie "nocne" prawie z minimalną temperaturą na kotle. zapewnia to i tak pełne zaopatrzenie w cwu i do ogrzewania podłogowego a grzejniki ustawione na eko są więcej niż letnie. W kominku palimy od godzin popołudniowych do położenia się spać. W domu jest przyjemnie ciepluuuuutkoooo i temperatura mierzona daleko od kominka w rogu kuchni nie spada poniżej 21C. Piec załącza się rzadko, to fakt że temperatura na zewnątrz jest dodatnia. W podsumowaniu: Kominek może być nieco uciążliwy dla tych którzy tego nie lubią w samej obsłudze natomiast poza tym widzę same zalety zarówno praktyczne " mierzalne" jak i subiektywne odnośne samej atmosfery domowej. Odpowiedź z mojej strony tylko jedna- jeśli ktoś ma możliwość montażu kominka to WARTO!. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts