Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kryzys na Ukrainie wymusi powrót Europy do węgla - Polska na tym skorzysta

DUNIA.MD

Recommended Posts

Nic podobnego z mojej strony w stosunku do Ciebie nie ma – dobrze że sobie moją wypowiedź zaznaczyłeś – teraz tylko wczytaj się w nią a może dzięki temu pojmiesz jej sens.

O faktach piszesz – ale jakież one są, bo przecież cena węgla nie bierze się z powodu braku zapotrzebowania na energię z tego i to nie tylko u nas ale i na całym świecie nie wyłączając z tego tych co tak się pysznią tą energią zielona, więc kto tu do czego i jaka ideologie dorabia na siłę acz może nie pojmujesz tylko znaczenia słów którymi sie posłużyłeś i Ci się ideologia z demagogią pomerdała.

Piszesz bez sensu i żaden sposób czytania nic too nie pomoże. Węgiel jest bardzo drogi, trujący i nieperspektywiczny. W cenie centralnego wodnego, pieca, kotłowni i komina oraz cenie samego opału . Można mieć ogrzewanie elekrryczne+bojler+pv i nic nie płacić i nie truć. Z jednym się zgadzam pompy ciepła są zbyt drogie.

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To czy wygrał czy nie wygrał, to dopiero przyszłość pokaże – PV jak grzybów po deszczu przybywa i już problemów z tym jest cała masa – dla przykładu podaję zmianę praw prosumenta i zapowiedzi zmian

Jakieś zmiany, dla tych, co już założyli ?

Piszesz bez sensu i żaden sposób czytania nic too nie pomoże. Węgiel jest bardzo drogi, trujący i nieperspektywiczny. W cenie centralnego wodnego, pieca, kotłowni i komina oraz cenie samego opału . Można mieć ogrzewanie elekrryczne+bojler+pv i nic nie płacić i nie truć. Z jednym się zgadzam pompy ciepła są zbyt drogie.
Nooo wszystko się zgadza – jak Ci już wcześniej nadmieniłem czego dalej pojąć nie możesz – to pozamykaj wszystkie elektrownie i zlikwiduj wszystkie kotły które u nas idą na paliwach kopalnych.

Ot tak po prostu strzel w bata lub katiuszy i wszyscy wszędzie Ci na energię zielona przeskoczą.

PC drogie czy nie drogi, to rzecz względna - kogo stać to czego nie ma tego mieć a jak kogoś nie stać to co - ma się zabić czy zabić go trzeba.

Zmiany na gorsze dla tych którzy nie chcą założyć instalacji PV ... ;)
Nooo i w końcu się Gliwice pojawiły – Aaaa Cooo – mało ci jeszcze tego wszystkiego co się z tym wiąże – co proponujesz dla tych którzy już płaca za to na co ich nie stać – Aaaa ty tu będziesz jeszcze wyjeżdżać z w ich stronę z PV – nie lepiej ich w pociągi bydlęce załadować i na sybir wysłać lub czy może raczej ich zagazować.

Nooo wszystko się zgadza – jak Ci już wcześniej nadmieniłem czego dalej pojąć nie możesz – to pozamykaj wszystkie elektrownie i zlikwiduj wszystkie kotły które u nas idą na paliwach kopalnych.

Ot tak po prostu strzel w bata lub katiuszy i wszyscy wszędzie Ci na energię zielona przeskoczą.

PC drogie czy nie drogi, to rzecz względna - kogo stać to czego nie ma tego mieć a jak kogoś nie stać to co - ma się zabić czy zabić go trzeba.

Po co ten słowotok nic z niego nie wynika, zrób to czy tamto. KOGO TO OBCHODZI? Jest cena węgla i tyle albo się ją akceptuje albo nie i wybiera inne rozwiązania. Żadne wagony bydlęce i niepotrzebne politykowanie tego nie zmieni, na szczęście.

Edytowane przez gawel

Po co ten słowotok nic z niego nie wynika, zrób to czy tamto. KOGO TO OBCHODZI? Jest cena węgla i tyle albo się ją akceptuje albo nie i wybiera inne rozwiązania. Żadne wagony bydlęce i niepotrzebne politykowanie tego nie zmieni, na szczęście.
Nooo właśnie – bardzo dobrze to ująłeś – zamiast mylić ideologię z demagogią, to weź się i zrób lub weź się i daj a w tedy politykowanie się skończy, bo faktycznie nikogo to obchodzić nie będzie - no może poza Tobą.

Jakieś zmiany, dla tych, co już założyli ?
Aaaa se przypomnij jak o tym była mowa – lekki popłoch wyczułem w waszych słowach, bo faktycznie żaden z was sobie ręki nie da za to odciąć, że to co macie teraz umową zagwarantowane, to do końca umowy tak zostanie.

Wszak prawo jest u nas rzeczą nadrzędna i dlatego już nie raz wstecz działania tego prawa śmy doświadczyli a jak z wami to będzie – tego to ja nie wiem, więc po co raz kolejny w takowy sposób do mnie piszesz.

Nooo właśnie – bardzo dobrze to ująłeś – zamiast mylić ideologię z demagogią, to weź się i zrób lub weź się i daj a w tedy politykowanie się skończy, bo faktycznie nikogo to obchodzić nie będzie - no może poza Tobą.

Owszem dlatego napisałem na wstępie że jaranie się węglem nie ma sensu, nigdy to nie było ekonomiczne i ekologiczne i w końcu się nie opłaca i to coraz bardziej.

Edytowane przez gawel

To fakt. ale sa giga kolejki do instalacji LPG pomimo cen gazu bo lepiej zatankować lpg po 3,80 niż benzynę po 8

A w tej sytuacji LPG będzie tylko drożeć... Jego ilość na rynku jest ograniczona, i zdecydowaną większość importowaliśmy dotąd ponoć właśnie z Rosji, Białorusi, i Kazachstanu.

Fotowoltaika fotowoltaiką, ale nawet, jak ktoś PV nie ma, wydaje się, że pompy ciepła mogą się opłacać... Chyba, że ceny prądu poszybują w górę podobnie do tych węgla czy LPG, wtedy faktycznie tylko duża fotowoltaika u kogoś, kto jeszcze rozlicza się na starych zasadach, go uratuje, ale też i nie będzie już wtedy różnicy, czym ktoś się ogrzewa.

Aaaa se przypomnij jak o tym była mowa – lekki popłoch wyczułem w waszych słowach, bo faktycznie żaden z was sobie ręki nie da za to odciąć, że to co macie teraz umową zagwarantowane, to do końca umowy tak zostanie.

.

Aaa... bo pisaĺeś jakby coś się już dokonało.

Ale to - jak zwykle - tylko twoje fantazjowanie

A w tej sytuacji LPG będzie tylko drożeć... Jego ilość na rynku jest ograniczona, i zdecydowaną większość importowaliśmy dotąd ponoć właśnie z Rosji, Białorusi, i Kazachstanu.

Fotowoltaika fotowoltaiką, ale nawet, jak ktoś PV nie ma, wydaje się, że pompy ciepła mogą się opłacać... Chyba, że ceny prądu poszybują w górę podobnie do tych węgla czy LPG, wtedy faktycznie tylko duża fotowoltaika u kogoś, kto jeszcze rozlicza się na starych zasadach, go uratuje, ale też i nie będzie już wtedy różnicy, czym ktoś się ogrzewa.

Czy uważasz że gaz będzie droższy od benzyny? W starych domach z wodnymi CO nie ma wyboru tylko PC ale tanie do 10k W zależności od domu PC konsumuje od 5 do 10 MWh/rok to jest lekko od 3 do 6 tys zł licząc prąd po 59 groszy w taryfie g12w i zużycie w proporcji 70/30 I/II. Tanio to to nie jest.

Nie ma na ogrzewanie recepty duży dom - duży rachunek. Pewnym wyjściem jest nieogrzewanie pomieszczeń których się nie używa.

Jak Ty nie ogarniasz :)
Fizyka akademickiego ogarnąłem – Aaaa teraz za Tobą, że nie z Gliwic a z Poznania – mi to bez różnicy, więc przy Poznaniu stać będziem.

Nooo Taak jak zwykle to samo – coś z pamięciom nie tak czy może pojmowaniem tego o czy dopiero co napisałem.

Fizyka akademickiego ogarnąłem – Aaaa teraz za Tobą, że nie z Gliwic a z Poznania – mi to bez różnicy, więc przy Poznaniu stać będziem.

Nooo Taak jak zwykle to samo – coś z pamięciom nie tak czy może pojmowaniem tego o czy dopiero co napisałem.

No to podaj te "zapowiedzi zmian" w PV dla obecnych prosumentów

Kto zapowiedział i co zapowiedział"