Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bez spiny nad bajorem

Recommended Posts

Joana Wusia tez te opcje wybiera. Ja temat skonsultowalam z projektantka i nr 1 to nr 1, nr 2 to nr 2, a nr 3 to nr 4. Wiec bedzie albo 1 albo 2 kwestia ceny jaka dostaniemy, wybrane drzwi maja dosc dobre parametry w standardzie, grubosc 78 bez doplaty.

dzieki :)

wiecie co po dzisiejszej wizycie u wykonawcy u mnie wszystko stanelo na glowie, nawet nie bede pisac, bo wyjde na wariatke. zobaczycie pewnie dopiero final. w kazdym razie koncepcja mi sie zmienila i ide za glosem serca w polaczeniu z rozsadkiem. w kazdym razie teraz mi juz gra i buczy. choc na razie nie pisze poki nie zamowie wszystkiego. w przyszlym tygodniu zamawiam okna i drzwi, w sobote chce probniki tynku obejrzec.

sezon ogrodowy uwazam za otwarty, przyjechaly pierwsze rosliny do nowego ogrodu (poza tymi zadolowanymi) sa to dwa klony wytworne (acer elegantulum)

ponoc w tym tygodniu maja byc przymrozki wiec poczekaja w kartonie ale po weekendzie je posadze

ogladalam wczoraj drzwi zewnetrzne beda te z dostawka w kolorze Vintage Oak, jakos tak najbardziej nam pasuje ta grupa kolorystyczna, wyszarzona. cieple brazy mialam w pierwszym domu i chyba nie chce powtorki. jakos mam uraz i nieprzyjemne wspomnienia. w drugim domu bylam szczesliwa i dom byl super, tam tez mialam kolory podobne do tego vintage.

a dzis wrocila do nas zima, cos okropnego, nie chce, nie lubie. bialaski robily dzis wszystkie mozliwe sztuczki bym zostala w domu. alez mialam na to ochote. ale niestety......

czekamy na PNB wlasnie mija 3 tydzien od zlozenia, jest szansa, ze wykonawca wejdzie w polowie maja albo i wczesniej. wstepnie mam zarezerwowana firme od hydrauliki, pomy ciepla, podlogówki, elektryka, wykonczeniowca. okna tez juz wybrane, planuje zamawiac w tym lub przyszlym tygodniu. Dachowka czeka na placu.

Zanim zacznie sie sezon kajakowy i "jeziorowy" pora poszukac kafli i paneli (choc w obu przypadkach sklaniam sie do tych samych co mialam w poprzednim domu - bezproblemowe). jak tylko stana mury, udam sie do firmy od kuchni i pomysle nad zabudowami: w pierwszej kolejnosci łazienki, wiatrolap i salon. Potem jak budzetu styknie 3 sypialnie. Na poczatek musi nam wystarczyc to co posiadamy plus dokupi sie ze 2 szafy.

na nowej dzialce czekam az pokaza sie listki na samosiejkach drzewnych, czesc chce usunac ale pamietam z lata ze bylo tam kilka grabkow i buczkow, te chetnie przeflancuje w wolne miejsca do zadarnienia. Na razie posadzilam 9 polmetrowych swierkow Cupressina wzdłuz niezadrzewionego kawalka ogrodzenia, jednak nie chce z nich robic zielonej sciany i posadzone sa co 120 cm. Beda raczej sluzyly jako wiatrochrony i tlo dla roslin lisciastych glownie dereni, klonow, kalin, host To najbardziej wilgotne miejsca na dzialce i jednoczesnie sloneczne ale rozproszone, wiec tych roslin nie powinno slonce spalic.

W przyszlym tygodniu dojada do mnie jeszcze 2 klony ścietolistne i 1 najzwyklejszy judaszowiec, ten zielony, powinno byc mu dobrze. Mialam w poprzednim domu przy lesie w piachu, rosl i kwitl rewelacyjne. Moze sie powtorzy. Jak tylko beda chocby fundamenty i wykopy od razu zabiore sie za wymyslanie ksztaltow rabat, chce by tylko najblizsza okolica domu byla uporzadkowana, reszte zostawiam dziko i musze to wszystko jakos polaczyc. Musze miec tez chocby kawalek trawy dla bialasow i dla siebie. Ale te zakupie juz z rolki bez bawienia sie w wysiewy.

Musze tez znalezc gdzies miejsce na male oczko, 2 miejsca na cortenowe misy juz mam, na fontanne rowniez ale wody chce miec zdecydowanie wiecej i blizej tarasu. O takie cos:

misa_wodna_WNS_Corten_1.jpg

a fontanne albo tez gotowa z cortenu albo uprosze Manie, zeby pokazala i pomogla zdalnie wykonac podobna fontanne jak u niej. Ciekawe czy chlopka zwiezie? Chetnie bym go zajumala :lol2:

i male wspomnienie

18fcb4089196d140.jpg

z powodu przygnebienia nabylam dzis droga kupna troche roslinek jeszcze:

2 klony Osakazuki, dobrze mi rosly a w tym moim nowym mikroklimacie powinny tez dobrze sobie radzic, 2 sosenki Oregon Green, bardzo je lubie, kilka dereni kousa i kwicistych odmianowych - kocham derenie i juz mam ich pokazna kolekcje wiec te ladnie ją uzupelnia (norman hadden, satomi, radiant rose, mount fuji i dwarf pink) oczar Diane tez do mnie zamrugal to go zaladowalam, malego buczka purple fountain plus cala kolekcje epimediow, przywarek, konwaliiktore zamierzam posadzic pod drzewami plus 3 parniki. hortki plus ostatnie 4 klony do kolekcji zakupie w pobliskiej szkolce, maja tu najpiekniejsze horty, chyba we wszystkich odmianach swiata, Po prostu musialam, ssie mnie na wiosne i prace w ogrodzie przeokrutnie, moze pozbede sie zlych mysli. Poki PNB nie otrzymam i dom sie nie zacznie budowac to chwilowo nic nie kupuje wiecej ;)

takie ptaszki ostatnio zagladaja mi w okna, to na tymczasowym. ale na nowym tez sporo ich bedzie. To chyba kopciuszki i trznadle. Byly na wyciagniecie reki, max 2 metry i ani troche sie nie baly, mam wrazenie, ze dzwiek migawki je troche zaciekawia, bo pozuja idealnie. Edytowane przez TAR

Gosiu roslinki od razu wsadze na docelowa miejscowke, mam duzy pas wolnej ziemi, ktory juz powoli zagospodarowywujemy i na ktorym budowy nie bedzie. Moge co najwyzej dolowac je w donicach zeby potem w razie "w" mozna bylo przeniesc. rosliny sa coraz drozsze, nie wiem czy potem mi zostanie cos na ogrod wiec teraz korzystam ile sie da. Ile moge to podkrzesuje, lasek zostawiam niezagospodarowany na razie, bede chyba musiala tez wyciac 3 sosny, sa za blisko siebie, przez co maja za malo slonca i miejsca i sa suche w wiekszej czesci, tylko czubki zielone. Teraz nie bardzo moge ze wzgledu na ptaki ale jesienia trzeba bedzie to zrobic. Musze tez pusuwac spomiedzy sosen cherlawe samosiejki, po prostu maja tam za ciasno. To co mam i co kupilam to kropla w morzu potrzeb, dobrze ze cos juz rosnie i nie ma pustyni.

parnik - disporum flavum, wyjatkowo urocza roslinka, prawie tak ładna jak kokoryczka, tylko ta akurat jest bardziej scisla, jakby ktos kępkę związal. wiem ze sa jeszcze inne odmiany ale jak dotad nie trafilam, nad moje bajorko bedzie idealnie i zgra sie z reszta.

chlopka zabieram :yes: nawet agent mial zapowiedziane jak dawalam zdjecia z lata ze chlopek nie zostaje zeby kupcom powiedzial :D

fontanne zrobie taka jak mialam, jasne ze powiem jak zrobic. Oczka mi sie podobaja jak mialas ale wole czysta krysztalowa wode i jasno w srodku :D

Tymbardziej ze nie wiem czy basen zrobimy, bo jak tak ceny poszly i beda dalej isc do gory to gdzies kase uciac trzeba wiec basenu nie bedzie, zrobie wtedy oczko glebsze - tak jak planowalam tutaj. Ale zobaczymy, bo moge go sieknac na tej wylewce po szopie - z glowy bedzie wylewka dna . Jedyne co nie wiem to jakie "wylewki" zrobie. Ale woda na bank musi byc i bedzie bo nie popuszcze.

drzwi zamowilas? kiedy maja byc?

podobne sa kulczyki, a zima zółte dzwonce :)

trznadle to bardzo towarzyskie ptaki, robia niskie gniazda, w trawach, krzakach, ukryte. kiedys nie scinalam do czerwca prosa bo trznadel sie tam zadomowil i jajka wysiadywal:lol2: w poprzednim ogrodze mialam tez takiego co wiecznie kąpal sie w kaskadzie oczkowej. czyscioszek