Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja bardzo dlugo mialem w planach kupno okien PCV z dobrego profilu, Schuko albo Aluplast, z pakietem 3-szybowym - i wlasnie w okleinie drewnopodobnej.

Ale wiesz co mnie zniechecilo? Otoz zaden z producentow nie jest w stanie powiedziec Ci, co moze stac sie z takimi oknami po paru latach ekspozycji slonecznej.

O ile z bialymi oknami PCV sprawa jest prosta - o tyle z oknami w okleinie nie wiadomo praktycznie nic na temat trwalosci. A jak zacznie sie cos dziac z okleina - to ani przykleic nowa, ani pomalowac...

Dlatego zdcecydowalem sie na drewniane :D

Zwyczajnie trafiłeś/aś na specjalistę który nie wie co robi.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To co wyrabia URZEDOWSKI to skandal! Zamowilismy okna i drzwi w styczniu 2007. Dostalismy okna 2 tygodnie temu. Wszystko cacy tylko okazalo sie ze facet z URZEDOWSKIEGO, ktory robil pomiary pomylil sie i wiekoszsc okien po zamontowaniu wyglada straszenie. Trzeba teraz kombinowac jak podmurowac je z dwoch stron. Wielkie okno tarasowe ma przerwe od gory prawie 4 cm i kilka cm od dolu. Cwaniaczki z URZEDOWSKIEGO prosza o wplate za okna dzien prze montazem i teraz mozemy ich w dupe pocalowaci bedziemy sie bujac nie wiadomo jak dlugo.

Mam ten sam problem. Pracownik wszystko pomierzył i wyszły 3 okna w gararażu plus jedno w wejściu o 5 cm za krótkie. Za to w kotłowni (taki sam wymiar otworu) dopasowane idealnie. Trzeba będzie dorabiać cegłami :evil: Tarasowe też tak pomierzone że muszę docelową podłogę podnieść o 22 cm. Jakość samych okien też nie rewelacyjna. Ramy porysowane, w 2 oknach w szprosach brak ciepłych ramek (pod szprosem jest po prostu pustka) no i nie wszystkie da się uchylić czy otworzyć, coś chyba nie bardzo z tymi okuciami. Zobaczymy jak będzie z naprawą usterek.

My sciagnelismy czlowieka z Urzedowskiego na budowe aby zobaczyl jak ekipa wymierzyla okna. Beda domurowywac na swoj koszt. Jutro ma ktos pojawic sie na budowie. Aha przy okazji okazalo sie ze drzwi wejsciowe (zamowione rowniez w Urzedowskim) tez sa zle wymierzone. Zastanawiamy sie czy je wogole odbierac.

A ja zapomniałem o Bożym świecie miałem okna w myślach i na planie tylko o realu zapomniałem :oops:

w projekcie okno standard 150 u urzędowskiego 146 no to myslę 146 +2 x po 2 cm pianki i jest ok:wink:

Przyjeżdza ekipa od urzędowskiego zaczynają mierzyć: na 15 otworów tylko dwa się zgadzały i to te dwa co ekipa wykonywała samemu bez projektu a reszta-> okno 146 otwór 155 a balkonowe szerokość 146 otwór 165

Standard nie standard nie ma znaczenie ale co za debil zostawia przy szerokości 150 otwór 165 ?po 8cm na piankę czy może na glify :roll:

Ale nie ważne było minęło za to niektóre okna będę miał większe a przy okazji okno w łazience zmniejszyliśmy bo było zbyt duże :lol: Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.

Po za tym MIERZCIE OTWORY SAMI bo ja mam wrażenie że jak bym wziął okna na wymiar jakie chcieli by mi zrobić to za Chiny ludowe nie weszły by w otwór :-?

A dla przykładu podam że np: okno gallux:

okno 146*144=1377

okno na wymiar 150*146=1630

a okno 176*144= 1519

okno 176 jest większe o 30 cm od 146 a droższe tylko o 142 zł

okno 150 jest większe od 146 o 4 cm a droższe o 253 zł

okno 176 jest większo od 150 o26 cm a tańsze o 111zł

:p :lol: :D :o :D :lol: :p :P :lol: :D :o :D :lol: :p :P :lol: :D :o :D :lol: :p

• 3 weeks później...

przymierzam się do drewnianych okien i mam pytania do doświadczonych:

1. o ile wyjdzie taniej w przypadku okien standadowych :http://urzedowski.pl/files/cennik_dj68php3v6lXU.pdf

u mnie żadne nie jest standardowe, ale mogę otwory zrobić jak na w/w stonie.

obecne niestandardowe okna wyceniono mi na 48kPLN, ale jak liczę wg w/w cen zamieniając je na standardy, to wychodzi podobnie (różnica 3-4 tyś- a jeszcze dojdzie montaż)

chyba że ceny w ceniku sa wyższe niż u dystrybutorów?

2. rozumiem, że w/w wymiary to wymiary ram, o ile więc powinny być większe otwory w ścianach?

Mam okna i drzwi wejściowe meranti. Piekne wizualnie. Zamontowane prawie rok temu.

Do dzis nie moge się doprosić serwisu, bo dwa okna sie nie domykaja.

Na drzwiach zewnętrznych z bocznymi szybkami jakiś fajansiarz przy silikonowaniu ocisnął swoje paluchy i tak sobie one są... bo serwis ma nas w d....

Chciałem się dowiedzieć jak wygląda jakość okuć firmy G-U stosowanych prze Urzędowskiego. Wcześniej nigdy nie słyszałem o tych okuciach. Czy ktoś może coś szerzej o nich napisać? Jak się mają np. do okuć Roto stosowanych przez Gebauera albo do okuć Winkhaus, które mam w mieszkaniu (okna PCV), i z których jestem w zasadzie zadowolony.

Bardzo dobre Niemieckie ;)

podstawowe, sprawdzone firmy to Roto i Siegienia , G-U(mało znane nam. na razie tylko widziałem u Urzędowskiego ale nie słyszałem by były jakieś zastrzeżnia)

Serdecznie witamy w firmie G-U POLSKA, należącej do Grupy Przedsiębiorstw Gretsch-Unitas

która od 100 lat, oferując kompletne rozwiązania do drzwi i okien oraz wdrażając nowe pomysły, dokumentuje swoją ‘przewagę systemu’.

W skład Grupy wchodzą od wielu lat takie uznane marki, jak BKS (TECHNIKA ZAMKNIĘĆ), Ferco (OKUCIA) i ATS (Automatyka wejść).

Logistyka G-U organizuje wysyłkę wysokiej jakości produktów o zasięgu światowym. Firma- córka AGENA odpowiada zaś za zadania związane z informatyką przekazu w obrębie firm tworzących Grupę.

Zakres oferty Grupy, uwzględniający technikę okienną, drzwiową oraz automatyczne systemy wejść, obejmuje kompletny asortyment zarówno dla handlowców, jak i producentów. Uwzględnia bowiem bezpieczeństwo mieszkań i budynków oraz całościowo traktuje współdziałanie mechaniki i elektroniki.

http://www.gupolska.pl/

• 4 weeks później...

A ja na taką specyfikację - P4 + ),5 zamówienia chyba juz nie przyjmę. Kto chce wiedzieć dlaczego to zapraszam do mojego magazunu, trzeba bedzie mi takie okna niedługo załadowac na auto i poszukuje kilku osiłków.

A powaznie to jest taki ciezar... ze juz sugeruje swoim klientom by pokrecili sie i kupili gdzies rolety zewnetrzne a nie na silę P4.

A rabat?Mysle ze jak uzyskasz gdzies 10% to albo bedziesz super negocjatorem, albo trafisz na kogos, kto nie przeliczył własciwie(lub nie potrafil przeliczyc) swoich kosztów.

Do montazu polecam firmę z Lublina - montowali mi juz kilka HS-ow, w tym takie o długosci 6,2 m. Info mogę dac na priv.

Odnosnie okuc GU stosowanych w Urzedowskim: Nie uwazam by najistotnijesza była ich marka. To zycie pokaże co jest trwalsze. Ja poki co wyrzucałem okna na Si, na R., na Wi. czy innych - polskich. Ale to nie producent okuc zadecydował ze okna nadawały sie do wywalenia, a producent okien, który nieumiejętnie je uzbroił lub jeszcze coś innego.

Stawiam GU na jednej półce z Roto, Sigenią czy Winkhausem (więcej nie, bo tylko te montuję na codzień).

Jedyne co powiem obiektywnie : w Urzędowskim jedno skrzydło okna 146x144 ma 4 zaczepy antywyważeniowe, a balkon 86x230 az 9 zaczepów antyw. Mysle ze to az przesada, no ale nikt mi sie do domu nie włamywał, wiec nie czuję do końca tego wątku..