Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

To mój pierwszy post na forum, i w ogóle stawiam pierwsze kroki w sprawach remontowych, więc proszę o wyrozumiałość ;)

Niedawno staliśmy się właścicielami starego (ponad 20 lat) domu. Generalny remont planujemy za ok. 2 lata. Wtedy też była planowana wymiana okien. Ale, dostaliśmy od moich rodziców (którym zmieniły się plany budowlane) kilka okien firmy Urzędowski. Były one kupione ok. 2,5 roku temu. Chcemy je wstawić do salonu (4 okna pojedyńcze i jedno podwójne balkonowe).

I teraz pytanie - kogo zatrudnić do wstawienia okien? Tzn czy kogoś z autoryzowanego serwisu? Sprawdzałam na str. Urzędowskiego, ale w moim miescie nie ma takiego punktu. Jak wygląda sprawa serwisowania w takim wypadku? Tzn. w razie problemów mam wzywać ludzi od U czy "zwykłego"?

Mam nadzieję, że da sie coś z tego zrozumieć ;)

Gwarancję masz jedną - Producenta i trwa ona 3 lata przy "zwykłym" montażu - i 5 przy autoryzowanym. Liczy się data sprzedaży, wiec moze warto poszukac jakiejś autoryzowanej ekipy. W Twoim mieście może nie być dealera, ale na pewno jest w okolicy dalszej lub bliższej - tu raczej nie ma białych plam i cały kraj jest w zasięgu firm autoryzowanych. Jak masz watpliwości którego wybrać to zadzwoń do fabryki - polecą Ci dobrego sprzedawcę.

Nie wiem. Wspomniałas ze to remont, wiec w grę wchodzi cała wymiana. Tu rozpiętość cen może być bardzo różna w zależnościu zakresu prac i regionu. Tu trzeba rozmawiać konkretnie, najlepiej z potencjalnym wykonawcą. A ja nie sądzę bym był w Twoim zasięgu ;)

Nie sądzisz ze w tych czasach ktoś coś robi gratis?

Witam!

Raczkuję na forum. Przypadkiem tu "trafiłam" ale okna Urzedowskiego są mi bliskie. Mam od pół roku piękne mahoniowe i złego słowa nie dam powiedzieć!

Prześledziłam cały post i nie powiem nic odkrywczego: wszystko zależy od salonu i ekipy montującej! Trafiła mi się jak ślepej kurze ziarno!!! :D

Mam jedno pytanie!!!

Tak sie składa że znów będę zamawiać okna Urzędowskiego, ale będę musiała kupić białe -przynajmniej na zewnątrz. Białe są okropne! Czy ktoś ma takie? Jak się mają naturalne rowki do mycia? Jak to wygląda wew. Czy zamawiać dwukolorowe? :lol:

A ja właśnie jestem na etapie wyboru okien i dostałam wyceny jak na razie z trzech firm, z czego jedna to właśnie Urzędowski. I okazało się że właściwie u nich wychodzą moje okna najtaniej, nawet jeśli wybrałabym dąb to u nich byłoby to taniej niż meranti w obu pozostałych firmach. No i zgłupiałam trochę bo tu wszyscy piszą że to takie drogie okna są, a tu mi najtaniej wyszły? Jak wam cenowo wychodziły okna Urzędowskiego w porównaniu do konkurencji?

Ktoś kto mówi że Urzędowski jest najdroższy opiera się na podświadomym kojarzeniu: "dobre=drogie". A to nieprawda.

Nawet jeśli ktoś sprawdzał ceny Urzędowskiego to nie zadał sobie trudu by porównać je do innych adekwatnych okien, a co najwyżej do jakiegoś taniego plastiku. Wtedy różnica wychodzi. Owszem.

No i czasem w sośnie - jak się porówna Urzedowkiego do taniego stolarza robiącego z najtańszego drewna zamalowanego na biało..

A jeśli mowa o drewnie egzotycznym lub dębowym - czyli coś co jest nieczęsto spotykane na rynku - to cena jest atrakcyjna. Da się to wytłumaczyć tylko korzyścią skali:

duża produkcja - duże zakupy - duże rabaty na surowce :)

Ja pobawiłam się w porównywanie cen i jakości. Drewniane okna sosnowe wychodziły mniej więcej tak samo w wielu firmach. jednakże wiele firm wciskało mi że meranti to super mahoń!!! To je dyskwalifikowało. W Urzędowskim wygrała estetyka i jakość. Cena po dogadaniu się z salonem wyszła bardzo fajna :)

Jeszcze raz proszę o opinię na temat BIAŁYCH okien Urzedowskiego. Na pewno kupię Mahoń afrykański albo dąb (bo chyba tylko taka mam opcję)

Nam przy porównaniu okien "U" do okien plastikowych wychodziło 5-10% różnicy w zależności od firmy "plastików". Wycenialiśmy też stolarkę w firmie Sylwan, która produkuje świetne drewniane okna, drzwi etc, jednak cena nas skutecznie zniechęciła. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na "U" montowane przez autoryzowaną ekipę, którą podałem wcześniej.

Ja też robiłem wycenę w paru firmach + 3 odziały Urzędowskiego.

Cena była najniższa u Urzędowskiego, najładniejsze drewno, najładniejszy profil i najładniejsze wybarwienie, najmilsza obsługa i najbardziej elastyczni.:D :D :D

Do tego kupowałem w fili Urzędowskiego gdzie dostałem - 5% + aktualna promocja która już nie pamiętam ile wynosiła ( wydaje mi się że minus 20%)

:D :D :D

Najbardziej podobał mi się wyceny w stylu 70 tysięcy ale damy pany 35% Rabatu :roll: :evil: :roll:

Ech, strategicznie byloby nie wracać do ponurego wątku założonego przez Marecka, ale nurtuje mnie ta sprawa.

........

...Bo kompletnie nie mieszałbym do tego Producenta, który formalnie nie ma tu nic do powiedzenia, chyba że jest potrzeba znalezienia mediatora i wywarcie nacisku na nieslidnego sprzedawce.....

Salonik kręci i odwraca fakty na swoją korzyść, twierdząc że fakt wstawienia okna jest najważniejszy, a kwestię stron otwierania, czy brutalnego obchodzenia się przez ekipę montującą z ładnymi, bądź, co bądź oknami, zupełnie pomija. Sprawę kieruję do sądu, bo nie potrafią się przyznać do faktu, iż dali ciała (ale tylko pewną część).

Do wątku będę powracał, aby inni mieli świadomość, jak w prosty sposób zalepić sobie otwory w ścianach problemami.

Sprawę kieruję do sądu, bo nie potrafią się przyznać do faktu, iż dali ciała (ale tylko pewną część).

Do wątku będę powracał, aby inni mieli świadomość, jak w prosty sposób zalepić sobie otwory w ścianach problemami.

Mareck, sorry, ale mam wrażenie, że Ty też odwracasz fakty na swoją korzyść. Idziesz do sądu? To powiedz z jakim argumentami, bo chyba nie napisałeś w pozwie że "ktoś dał d.. !"

A może bardziej przysłużysz się innym użytkownikom forum mówiąc by:

lepiej więcej czasu i uwagi poświęcali na uzgodnienia, lepiej czytali umowy, załączniki i kosztorysy do nich załączane. Zaufałeś komuś, ktoś się pomylił, ale jestem pewien że tą pomyłkę potwierdziłeś swoim podpisem. W tej sytuacji jeszcze inna osoba zamawiająca okna nie wychwyciła błędu i stało się to co stało.

Wg Ciebie zrobiono nielogiczne strony otwierania.. Hmm.. to wiesz - logika nie zawsze ma zastosowania : miałem przypadek z oknem, które ewidentnie wyglądało na lewe, bo tak pięknie otwierało by się na ścianę, dając do niego szeroki dostęp. Klient za wszelką cenę chciał prawe ograniczając praktyczną funkcję okna tylko do doświetlania. Kompletnie nielogiczne! Dopóki się nie przyznał, że na ścianie w miejscu potencjalnego trafiania klamki będzie wisiała plazma..

I co tu można sobie samemu określać?

Tak czy inaczej życzę Ci, byś pozytywnie załatwił swój problem. Odnośnie uszkodzeń już mówiłem - masz drobiazgi, ale duma każde Ci je uwydatniać - odnoszę wrażenie że nie chcesz zrobić tych korekt a po protu idziesz ku wymianie okien. Prawda?