Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Informacja dla osob kupujacych okna debowe w kolrze D1.

Otoz, gdybyscie chcieli nabyc brame garazowa pasujaca do ww. okien - to polecam brame Normstahl z serii Euro w kolorze ciemny dab.

Faktura i kolor tej bramy sa w 99% - prawie ze idealnie - idealnie pasujace do faktury i kolory okien.

Hormann w ofercie ma tylko zloty dab, natomiast na dzien dzisiejszy Normstahl jest jedyna firma oferujaca oprocz zlotego - takze ciemny dab.

Zreszta moim zdaniem Normstahle jest lepszy od Hormann'a :lol:

Tak, jest łączony brązowym silikonem.

Czy mi sie wydaje, czy to jest zdjecie okna od wewnatrz?

Jesli od wewnatrz, to dlaczego masz szyby osilikonowane od wewnatrz?

Ja tez mam fix'a i inne okna Urzedowskiego (Galux Oro, wstawione miesiac temu) i silikon owszem mam, ale od zewnatrz. Od wewnatrz sa za to zgrabne gumowe uszczelki...

To też są Galux Oro, nikt się mnie nie pytał jakie chcę wykończenie szprosu. Szyby mam P4 , może to ma jakiś wpływ? Przy okazji jakość silikonu (ale tylko na fixach w wykuszu, pozostałe bez zarzutu):

od zewnątrz

http://img62.imageshack.us/img62/8278/p5120016kf6.jpg

i od wewnątrz

http://img64.imageshack.us/img64/2295/p5120021wm6.jpg

Co do bramy to też mam Normstahl w kolorze ciemny dąb. Dopasowanie idealne, gorzej było z dopasowaniem koloru drzwi (Gerda). Po wielu przymiarkach wybrałem orzech artemida (na specjalne zamówienie i niestety dopłata) i może być.

Irkos, ten silikon na ostatnich fotkach to jest do reklamacji.. to peknięcie powstało w wyniku poruszenia szyby przed zaschnięciem silikonu. To od środka... hmm.. może się folia przykleiła i spaskudziła efekt? Dobry serwisant poradzi z tym sobie na bank.

A czemu jest od wewnątrz silikon? Przy szprosach wiedeńskich i konstrukcyjnych to norma.

Ramki tylko pod zewnętrzną szybą? Tez wydaje mi sie to rozwiązaniem zamierzonym, bo tu się zgadzam z BWojtkiem. "Szybowcy" nie potrafią / nie mają możliwości zgrać idealnego położenia ramek. Widać to czasem na ramkach zewnętrznych, pod listwą przyszybową..

Chociaż wydaje mi się ze Urzedowski kiedyś o tym informował, ale mogę sie mylic..

No to poszli na całkowitą łatwiznę a efekt estetyczny będzie raczej mizerny...

Zobacz jak to można zrobić: http://www.wojtkowiak.pl/okna-drewniane/szprosy/nakladany-wiedenski

http://www.meranti.com.pl/images/okno_2_srednie.jpg

Bwojtek, muszę z Tobą trochę wdać się w polemikę. Nie podjąłeś tematu na priv,a tam dla mnie jest wygodniej, by nikt nie posądzał mnie o kryptoreklame.. wiec musze publicznie..

Twoje linki pokazują faktycznie dobre spasowania szprosów.

A ja muszę dodać komentarz. Na zdjęciu okien WOJTKOWIAK jest profil bez zaokręgleń ,a ten ma się tak do softlinu który jest na zdjęciach IRKOSA, jak jazda po prostej drodze a górskiej serpentynie.

Ja też mógłbym zrobić zdjęcie pięknego spasowania szprosów w oknach ktore montowałem u Kleinta i opublikować je na swojej stronie (jak już na nią wystarczy mi czasu). Ale jedno zdjęcie nie odzwierciedla całości, szczególnie gdy ktoś produkuje ilości - w tym wypadku niestety - masowe.

Inna sprawa, że estetyka silikonów w Urzędowskim mogłaby być lepsza.

Po to mam szeroką ekspozycję by każdy mógł zobaczyć co kupuje.

pozdrawiam

Irkos, masz pakiety 3 szybowe?

czy możesz napisać czemu zdecydowałeś się na takie?

podobno zaoszczędzone ciepło zwróci róznicę za 20 lat?

przymierzam się do urzędowskiego, 3 szybowe, ale terminy mnie odstraszają, a to co pokazujesz jeszcze bardziej - szprosów nie zamówię:)

czy kupił byś jescze raz Urz? ile czekałeś? jak układały się negocjcje i rozm,owy z firmą?

Irkos, masz pakiety 3 szybowe?

czy możesz napisać czemu zdecydowałeś się na takie?

podobno zaoszczędzone ciepło zwróci róznicę za 20 lat?

przymierzam się do urzędowskiego, 3 szybowe, ale terminy mnie odstraszają, a to co pokazujesz jeszcze bardziej - szprosów nie zamówię:)

czy kupił byś jescze raz Urz? ile czekałeś? jak układały się negocjcje i rozm,owy z firmą?

To jest pakiet 3-szybowy + szyby P4. Nie patrzyłem na oszczędności energii. Wziąłem je ponieważ po prostu mi się podobały. Do szprosów zostałem częściowo zmuszony ponieważ okna mają wymiar 190x190 cm i musiały być dzielone w pionie, stąd naturalnym krokiem było wstawienie poziomych szprosów. Szprosy nie wyglądają tak źle bo silikon widać tylko od góry. Mam takie wrażenie że te fixy to jakiś drugi gatunek, wszystkie inne okna mają dużo wyższą jakość wykończenia ram czy uszczelek. Czy wziąłbym je ponownie? Zastanawiałbym się. Podobają mi się, ale jakość nieadekwatna do ceny. Czekam teraz na serwis ponieważ kilku okien nie da się otworzyć bądź uchylić.

Co do negocjacji to wysłałem oferty do wszystkich punktów sprzedaży na śląsku. Wziąłem tam gdzie najtaniej (18% rabatu). Czas oczekiwania około 5-miesięcy(byłem na to przygotowany i odpowiednio wcześniej zamówiłem). Jedynie z montażu jestem niezadowolony ponieważ zapłaciłem niemałe pieniądze, a gdyby nie pomoc moja, ojca + robotników z sąsiedniej budowy to montażyści (dwóch) nie zamontowaliby sami tych okien. Duże powierzchnie+ szyby antywłamaniowe+ramy dębowe powodują że okna są potwornie ciężkie.

ja już byłem na 100% zdecydowany, zrobiłem wstępną wycenę ale po tym co czytam to moje 100% spadło do 50%.

3 szyby nie mają uzasadnienia ekonomicznego, jedynie podobają mi się te okna.

ale może czas rozejrzeć się za innymi, może też się spodobają.?

i ta wpadka z silkionem.!!!

w oknach które mam też ten silikon jest badziewnie położony i od zawsze mnie to drażni jak na nie patrzę,.

nie wyobrażam sobie aby w następnych było podobnie, ale może czas zacząć??;)

Ale profil galux robi tylko Urzędowski

Profil o takiej nazwie handlowej i dokładnie takim wyglądzie robi tylko Urzędowski. To prawda. Są jednak rozwiązania podobne.

Zaznaczam, że nie neguję ogólnie tej firmy bo to znana marka i bardzo poprawne okna. Trzeba jednak patrzeć na produkt obiektywnie i porównywać go z innymi dostępnymi rozwiązaniami.

Ja natomiast w swoich oknach nie doszukalem sie "silikonowych niedorobek" :) Tez mam Galux Oro w debie D1, wersja 3 szyby - P4.

Mam tez jednego duzego fix'a 2.70 x 2.20... Ekipa nie byla w stanie go osadzic ze wzgledu na ciezar (a bylo ich czterech) :o Musial przyjechac serwisant i rozeszklic fix'a. Ekipa wstawila puste ramy, po czym serwisant ponownie wstawil szyby... Straaasznie ciezkie te okna :wink:

BTW: zdecydowalem sie nie na szprosy wiedenskie lecz na szprosy drewaniane otwierane. Stwierdzilem, ze to bardzo ulatwi mycie tych okien :lol:

Trzeba jednak patrzeć na produkt obiektywnie i porównywać go z innymi dostępnymi rozwiązaniami.

Wojtek, no własnie.. patrzmy obiektywnie, chociaz to słowo dla kazdego oznacza coś innego. Potrafisz spojrzec na tematy bardzo rzeczowo, ale jak tylko masz mozliwosc "dopiec" konkurencji to to robisz. Neguję Twoje linki, bo porównujesz dwa rożne style produktów. Nie twierdzę że to usprawiedliwa wszystko, bo to temat który firma mogłaby poprawić, chociaz znajomi montazysci uwazają że tylko ten gruby "glut" silikonu zabezpieczy łączenia przed wnikaniem wody.

A ze mógłby być ładniejszy... to się zgadzam, chociaż.. sam czasem silikonuję i stawiam piwo kazdemu kto pokaże mi na zywo jak kładzie pięknie silikon :)

Podobają mi się, ale jakość nieadekwatna do ceny. Czekam teraz na serwis ponieważ kilku okien nie da się otworzyć bądź uchylić.

Jedynie z montażu jestem niezadowolony ponieważ zapłaciłem niemałe pieniądze, a gdyby nie pomoc moja, ojca + robotników z sąsiedniej budowy to montażyści (dwóch) nie zamontowaliby sami tych okien. Duże powierzchnie+ szyby antywłamaniowe+ramy dębowe powodują że okna są potwornie ciężkie.

Irkos. Sam sobie odpowiedziałeś na kwestię dot. ceny. Masz Galux ORO (czyli na własne życzenie dołożone 35%) + dębina (moze nawet nastepne 40% dopłaty) i jeszcze P4 - kolejne parę tysięcy..

Gdybyś kupił zwykłe dj 68 to byłoby blisko połowę wartości mniej, a jakość.. pozostała by ta sama;) Ok, to było trochę żartem, bo gusta są różne i nawet piękne Porsche może się nie podobać

Mysle że w problemach z otwieraniem w pierszej kolejności powinien pomóc Ci sprzedawca i jego montazysci. Dla serwisu uzbroj się w cierpliwosc, ale bądz konsekwentny..

Sorki, ze sie wtrace w Wasza wymiane zdan :wink:

Gdybyś kupił zwykłe dj 68 to byłoby blisko połowę wartości mniej, a jakość.. pozostała by ta sama;)

Moim zdaniem nie.

Profil 88 jest jednak duzo sztywniejszy niż 68, co moze byc wyraznie widoczne zwlaszcza po kilku latach uzytkowania.

Mysle że w problemach z otwieraniem w pierszej kolejności powinien pomóc Ci sprzedawca i jego montazysci. Dla serwisu uzbroj się w cierpliwosc, ale bądz konsekwentny..

Problemy z "haczeniem" okuc WK2 sa - z tego co slyszalem - typowe dla wszystkich firm.

Okucia WK2 wymagaja po pierwsze bardzo dokladnej regulacji, aby grzybki nie "haczyly", po drugie najmniejsze nawet odksztalcenie sie okna czy jego rozregulowanie z reguly odbija sie na komforcie otwierania okna z okuciami WK2. Cos za cos :D

P.S.

Co do debiny - jak kupowalem swoje Galuxy Oro byla promocja na dab. Doplata wynosila +5 % w stosunku do sosny :lol: (zeszly rok w okolicach czerwca)

• 1 month później...
Mikopiko....dokladnie bede miec te kolory ,ktore wymienilas.....i firmy....ale na razie Okna sa w magazynie a brame zamawiam jutro.....pod kolor,maja taki ciemny Mahon....Niepokoi mnie fakt,ze okna na zywo, co prawda w magazynie sa b. ciemne...i nie ma tego kolorku na stronie U....ale chyba ciemno bylo....Okna sa sliczne,ja mam Galuxy-oro i Galuxy....

Mikopiko....dokladnie bede miec te kolory ,ktore wymienilas.....i firmy....ale na razie Okna sa w magazynie a brame zamawiam jutro.....pod kolor,maja taki ciemny Mahon....Niepokoi mnie fakt,ze okna na zywo, co prawda w magazynie sa b. ciemne...i nie ma tego kolorku na stronie U....ale chyba ciemno bylo....Okna sa sliczne,ja mam Galuxy-oro i Galuxy....

ale zamawiasz bramę- mahoń Normstahla?