Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bylem na chwile w biurze u nich,nie zapytalem o brame,ale z rozmowy wyniknelo,ze maja ciemny mahon,nowy kolor,z Zona podjade i dobierzemy chyba ten mahon....najb. nam pasowal pod okna....teraz to mam dylemat z brama,maja serie g 60 i paru cech ona nie ma w por. z g40.....gwarancja krotsza,nie wiem , czy WK2 maje te g 60,czy ten kolor jest w tej serii....popytam o wszystko na miejscu....

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli piszecie o Normsthalu (i bramach w ogole), to moje doswiadczenia są takie, że kolor na dużej połaci bramy wygląda zwykle ciemniej niż małej próbce czy wąskim ramiaku okna.

Do meranti M11 (dawniej M1) moi Klienci najczęsiej kupują złoty dąb. Wg mnie jest o ton jaśniejszy niż okna. Widać to szczególnie na nasłonecznionej ścianie.

Normsthal ma także kolor który nazywa się - (trochę myląco)- "ciemny dąb" i wg mnie jest o ton ciemniejszy, ale przy oknach z mahoniu afrykańskiego czy dębu (kolor M1, D1) chyba będzie idealny.

Dla wyjaśnienia jeszcze dwie sprawy: NORMSTAHL i ciemny dąb - ten kolor we wszystkich innych okleinach spotykanych u nas to ORZECH.

Kolory w Urzędowskim: M1(mahoń) i M11(meranti). Mimo tych samych lakierów i twierdzeniu producenta ze nie ma rożnic, to kolor ostateczny jest jakby odrobinę ciemniejszy na mahoniu (i dębie) niż meranti.

Ja nie pamiętam z jakiej firmy bram ale pod kolor okien odpowiadał mi orzech . Tylko że to wszystko jest w teori :próbka, wielkość okien,wielkość bramy kolor elewacji. Kolor zawsze wygląda inaczej.

A co do normstahla i ciemnego dębu to się zgadzam

Kolorystyka Normstahl

"złoty dąb"

http://www.normstahl.com.pl/redx_tools/mb_image.php/cid.090049083067072070048083100100103061/Eurodekor_light.jpg

"ciemny dąb"

http://www.normstahl.com.pl/redx_tools/mb_image.php/cid.105072098097052117110103103069056061/Eurodecor_dark.jpg

"mahoń"

http://www.normstahl.com.pl/redx_tools/mb_image.php/cid.121098050099071067090070078065048061/OSD_mahagoni.jpg

Uwaga uwaga wybrałam :D

do okien Urzędowski mahoń afrykański - m1 wybrałam Normstahla mahoniowego euroflair. Odrobinę jest ciemniejszy ale na 100% lepiej pasuje niż ciemny dąb. Przy tym ostatnim m1 wygląda za bardzo czerwono a przy mahoniu odrobinę jaśniej ...ale mówię wam jest super widziałam na żywo !!!!! całą bramę i ciemny dąb i mahoń!!!!!

Witam wszystkich serdecznie.

Ja planuję wymiane okien z drewnianych na drewniane,myśle o urzędowskim,ale i o dziadkowiaku "dziadek".

Czy w chwili zamówienia podpisuję jakąs umowę w której zobowiazują mnie do zapłacenia za okna przed ich montażem?

Co w przypadku kiedy firma zle wymierzy okna.Ja nie mogę zamurować otworu

ponieważ mam zrobioną elewację i pod parapetem mam przyklejony kamień.

Trochę boję się tych monterów,termin zealizacij to około 4 miesięcy,wczesniej muszę wyrwać stare okna , a jesli nowe okażą się żle wymieżone i nie będzie ich można zamontować chyba pójdę z dziećmi mieszkac do przytułku.

Podoba nam się meranti M1 ,ale i dębowe sa ładne.

Nie wiem z jakiego drzewa sa najwytrzymalsze w naszych zmiennych warunkach.

Podpowiedzcie coś bo nie mam doswiadczenia z oknami.

dzięki i pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie.

Ja planuję wymiane okien z drewnianych na drewniane,myśle o urzędowskim,ale i o dziadkowiaku "dziadek".

Czy w chwili zamówienia podpisuję jakąs umowę w której zobowiazują mnie do zapłacenia za okna przed ich montażem?

Co w przypadku kiedy firma zle wymierzy okna.Ja nie mogę zamurować otworu

ponieważ mam zrobioną elewację i pod parapetem mam przyklejony kamień.

Trochę boję się tych monterów,termin zealizacij to około 4 miesięcy,wczesniej muszę wyrwać stare okna , a jesli nowe okażą się żle wymieżone i nie będzie ich można zamontować chyba pójdę z dziećmi mieszkac do przytułku.

Podoba nam się meranti M1 ,ale i dębowe sa ładne.

Nie wiem z jakiego drzewa sa najwytrzymalsze w naszych zmiennych warunkach.

Podpowiedzcie coś bo nie mam doswiadczenia z oknami.

dzięki i pozdrawiam

po wymierzeniu i dokładnym spisaniu wymiarów podpisujesz umowę przy której wpłacasz 40% wartości okien. Gdy okna przyjdą już z fabryki musisz przed montażem zapłacić całą sumę :roll: . Nam też się to nie podobało :evil: ale co zrobić :roll: . A czas realizacji w naszym przypadku to 5 miesięcy. Co do złego wymiaru to też się trochę obawiam ...zobaczymy jak nam zamontują :roll:

do okien Urzędowski mahoń afrykański - m1 wybrałam Normstahla mahoniowego euroflair. Odrobinę jest ciemniejszy ale na 100% lepiej pasuje niż ciemny dąb. Przy tym ostatnim m1 wygląda za bardzo czerwono a przy mahoniu odrobinę jaśniej ...ale mówię wam jest super widziałam na żywo !!!!! całą bramę i ciemny dąb i mahoń!!!!!

Mikopiko - mamy ten sam dylemat co Ty :(

Zamówiliśmy 2 tyg. temu okna U. - wybieraliśmy między D1 a M1, akurat miał oba rodzaje na magazynie czekające na odbiór klientów i mahoń wydał nam się zdecydowanie jaśniejszy, więc wybór padł na M1.

Dziś pojechaliśmy potwierdzić gotowe zamówienie i szprosy jakie U. dla nas rozrysował i znowu były świeżo przywiezione okna i przeraziliśmy się, bo M1 wydał nam się taaaki ciemny, ciemniejszy tym razem od D1 :cry:

Mam mieszane teraz myśli, bo zależało mi na kolorku średnim, nie wpadającym w żadną czekoladę, tylko raczej "ciegiełko-brąz", bo dachówkę mamy czerwień naturalna (lekko ceglasta) :wink:

drzwi zewn też u U - M1 - i co teraz z bramą garażową? :roll:

Mikopiko - mamy ten sam dylemat co Ty :(

Zamówiliśmy 2 tyg. temu okna U. - wybieraliśmy między D1 a M1, akurat miał oba rodzaje na magazynie czekające na odbiór klientów i mahoń wydał nam się zdecydowanie jaśniejszy, więc wybór padł na M1.

Dziś pojechaliśmy potwierdzić gotowe zamówienie i szprosy jakie U. dla nas rozrysował i znowu były świeżo przywiezione okna i przeraziliśmy się, bo M1 wydał nam się taaaki ciemny, ciemniejszy tym razem od D1 :cry:

Mam mieszane teraz myśli, bo zależało mi na kolorku średnim, nie wpadającym w żadną czekoladę, tylko raczej "ciegiełko-brąz", bo dachówkę mamy czerwień naturalna (lekko ceglasta) :wink:

drzwi zewn też u U - M1 - i co teraz z bramą garażową? :roll:

Justyna tak jak już napisałam mamy mahoń M1 okna i drzwi , tam gdzie zamawialiśmy dostaliśmy deseczkę taką samą...troche się baliśmy, że będzie odstawać od realu ale już widzieliśmy nasze okna i jest identyczny kolor.

Bramy różne oglądaliśmy i ta wyglądała nam i na ładną w wykonaniu i kolor też ok, a co do dachu to mamy ruppceramikę ceglasta :D

Tam gdzie zamawiałaś okna podjedź i poproś o deseczke napewno ci dadzą,

a i jeszcze jedno wydaje mi się, że D1 jest bardziej żółte a M1 bardziej czerwone :roll: chyba dobrze powiedziałam :roll:

Taką umowę podpisujesz jaką Ci przedstawią. Jak masz cierpliwość i wolę walki to zaproponuj inną..

Co w przypadku kiedy firma zle wymierzy okna.

Arturek - jesli masz watpliwosci to wez firmę z polecenia. Pamietaj ze nie kupujesz w Urzedowskim, tylko w niezaleznym podmiocie gospodarczym który tylko proponuje te okna i moze sie zdarzyc ze trafisz na "pomiarowca" który pracuje od kilku dni i debiutuje na Twoim domu...

Ja jak zwykle straszę, ale to ze sie nie znasz nie znaczy ze firma zle wymierzy. Na ogól kazdy mierzy dobrze;) gorzej z dopasowaniem odpowiedniego okna do otworu, a juz szczegolnie gdy komus zalezy na oknach typowych kiedy nalezałoby zamówic okna wyższe o np 2 cm.. Tylko ze w takiej sytuacji ja natrafiam na nacisk Inwetora o typowe... bo tańsze..