denwer 20.02.2008 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Cóż, bałagan bałaganem , ale............. okna ładne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 21.02.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 raczej przerost zamówien w stosunku do mozliwości logistycznych i produkcyjnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denwer 21.02.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 W salonie firmowym usłyszałem że problem bardzo długich terminów już rozwiązali, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 01.03.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Czy jest ktoś na forum kto wie, jakiej najmniejszej średnicy moge zamówic okno. Jeszcze jedno, czy może byc otwierane? Posiadam Urzędowskiego okna i parapety machoń od 2002 nadal super, bez zmian. Szpros nakładany działa bez zarzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.03.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Czy jest ktoś na forum kto wie, jakiej najmniejszej średnicy moge zamówic okno. Jeszcze jedno, czy może byc otwierane? Posiadam Urzędowskiego okna i parapety machoń od 2002 nadal super, bez zmian. Szpros nakładany działa bez zarzutów. Otwierane koło min. 80cm srednicy. Witryny robilem i ok. 56 c, ale nie pamietam o ile da sie je zrobic mniejsze. Ale jak sie pokręcisz, to w plastiku niekótrzy zrobią otwierane koło jeszcze mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 03.03.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Ja się zastanawiałem na Urzędowskim - ale dostałem dwie wyceny plastików, które są zbliżone do ceny drewna z Włoszczowej (na 18k różnica 500 zł). Więc się chyba nie zdecyduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.03.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Ja się zastanawiałem na Urzędowskim - ale dostałem dwie wyceny plastików, które są zbliżone do ceny drewna z Włoszczowej (na 18k różnica 500 zł). Więc się chyba nie zdecyduję. Nie zrozumiałem związku przyczynowo-skutkowego... Możesz mi to rozjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 03.03.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Ja się zastanawiałem na Urzędowskim - ale dostałem dwie wyceny plastików, które są zbliżone do ceny drewna z Włoszczowej (na 18k różnica 500 zł). Więc się chyba nie zdecyduję. Nie zrozumiałem związku przyczynowo-skutkowego... Możesz mi to rozjaśnić? Opps. Przepraszam - pomyliłem nazwiska (taka firma na J...). Oczywiście wysłałem właśnie zapytanie do kilku punktów sprzedaży Przepraszam za pomyłkę i dziękuję za zwrócenie uwagi - pominąłbym ważnego dostawcę okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 04.03.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Czy jest ktoś na forum kto wie, jakiej najmniejszej średnicy moge zamówic okno. Jeszcze jedno, czy może byc otwierane? Posiadam Urzędowskiego okna i parapety machoń od 2002 nadal super, bez zmian. Szpros nakładany działa bez zarzutów. Otwierane koło min. 80cm srednicy. Witryny robilem i ok. 56 c, ale nie pamietam o ile da sie je zrobic mniejsze. Ale jak sie pokręcisz, to w plastiku niekótrzy zrobią otwierane koło jeszcze mniejsze. Prosze cię nie proponuj mi plastiku do drewna to się strasznie POGRYZIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 04.03.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 [ Prosze cię nie proponuj mi plastiku do drewna to się strasznie POGRYZIE He he he - porównuję pomiędzy producentami okien drewnianych - okna o podobnych parametrach - i oto efekt: MS - 20 700 Urzędowski - 22 991 Stolbud Włoszczowa - 17 887 Sokółka - 20 883 Cena brutto (7% VAT) z montażem. Teraz zastanawiam się czy są jakieś pozacenowe przesłanki w stosunku do konkurentów, dla których powinienem wybrać Urzędowskiego - będę w tym tygodniu porównywał poszczególne parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.03.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 [ Prosze cię nie proponuj mi plastiku do drewna to się strasznie POGRYZIE He he he - porównuję pomiędzy producentami okien drewnianych - okna o podobnych parametrach - i oto efekt: MS - 20 700 Urzędowski - 22 991 Stolbud Włoszczowa - 17 887 Sokółka - 20 883 Cena brutto (7% VAT) z montażem. Teraz zastanawiam się czy są jakieś pozacenowe przesłanki w stosunku do konkurentów, dla których powinienem wybrać Urzędowskiego - będę w tym tygodniu porównywał poszczególne parametry Strzelam: Dla MS uwzględnili sosnę. Dla Urzedowksiego - meranti? I czy dj68 czy moze Galux? Włoszczowa? Czy przypadkiem nie masz standardu sosna lazur mikrowczepy? i Sokółka - pewnie tez sosna, bo inne drewno bedzie znacznie droższe.. a wiec na początek sprawdz - drewno, potem standard kantówki - wykończenie lite czy mikrowczepy. A potem klasę - punkt wyjscia to zwykle okna dj68, potem są produkty grubsze, np. typu Galux, Capitol (we Wloszczowej) czy Gold Plus (Sokólka). Tu porównanie moze byc trudniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.03.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Prosze cię nie proponuj mi plastiku do drewna to się strasznie POGRYZIE Oooo, przepraszam:) juz nie proponuję nic inego niz drewno. Z tego co pamiętam to okienko otwierane mniesze niz 80cm srednicy zrobi Gebauer. Ale cena (szukalem 2 lata temu) była x2 do Urzedowskiego. I jeszcze popytałbym małych stolarzy - oni na ręcznych narzędziach będą bardziej elastyczni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.03.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 ...Ale jak sie pokręcisz, to w plastiku niekótrzy zrobią otwierane koło jeszcze mniejsze. no nie za bardzo średnica zewnętrzna okręgu to przeważnie 10x szerokość profila - najczęściej minimalna średnica to 750 no maks 700 mm - wtedy jeszcze powierzchnia jest gładka, nie pofalowana. Poza tym wszystko zależy tez od jakości użytych łańcuchów przy gięciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 05.03.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Dla MS uwzględnili sosnę. - ms - meranti Dla Urzedowksiego - meranti? I czy dj68 czy moze Galux? - JU68 Włoszczowa? Czy przypadkiem nie masz standardu sosna lazur mikrowczepy? - sosna - 68mm i Sokółka - pewnie tez sosna, bo inne drewno bedzie znacznie droższe.. - to racja Nie wiem - jeszcze nie pracowałem nad tematem - ale wygląda na to, ze wszystkie profile to 68mm, najczęściej sosna. Oferta Urzędowskiego na Galuxa - 26500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.03.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 ...Ale jak sie pokręcisz, to w plastiku niekótrzy zrobią otwierane koło jeszcze mniejsze. no nie za bardzo średnica zewnętrzna okręgu to przeważnie 10x szerokość profila - najczęściej minimalna średnica to 750 no maks 700 mm - wtedy jeszcze powierzchnia jest gładka, nie pofalowana. Poza tym wszystko zależy tez od jakości użytych łańcuchów przy gięciu Widziałem kiedyś fotkę z bardzo małym kółeczkiem, ale to nie znaczy że bym polecał, właśnie ze względu na ryzyko pomarszczenia profili, a wiec niedokładności wykonania czy też porozrywanych oklein... Tym bardziej że fotka ukazywała fragment możliwości produkcyjnych a nie całe okno. Moja "pierwsza" firma(w której zaczynałem "karierę" 10 lat temu nie robiła koła w kolorze o średnicy mniejszej niż chyba 100cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 05.03.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Już wam napisze o co chodzi z tym okrągłym oknem, sami coś doradzicie.Chciałbym zrobić okno w na ścianie szczytowej ganku, w starych dworkach miało to miejsce. W tej chwili ściana jest pusta, coś jej brakuje. Tak naprawde nie wiem jakiej średnicy miałbym zamówić, nie wiem, czy otwierane czy też. Od wewnątrz będzie podejście, ale z zewnątrz to tylko drabina na 4m. Macie jakieś sugestie to poprosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.03.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Już wam napisze o co chodzi z tym okrągłym oknem, sami coś doradzicie. Chciałbym zrobić okno w na ścianie szczytowej ganku, w starych dworkach miało to miejsce. W tej chwili ściana jest pusta, coś jej brakuje. Tak naprawde nie wiem jakiej średnicy miałbym zamówić, nie wiem, czy otwierane czy też. Od wewnątrz będzie podejście, ale z zewnątrz to tylko drabina na 4m. Macie jakieś sugestie to poprosze. No to tylko otwierane lub obrotowe, bo jak to inaczej umyć? Minimum 80cm okna, ale najlepiej ok 100cm. Nie za duze, nie za male, chociaz najwazniejsze jest by dobrze wyglądało na ścienie. Za obrotowe dolicz jakieś 1 tysiąc złotych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 06.03.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 80cm to chyba będzie za duże, nie chce, żeby okno miało "przewage" nad ścianą ganku. A może nie otwierane i raz do roku drabina. Jak można sprawdzić jaka wielkość okna odpowiadałaby najlepiej, czy do tego musze zamawiać projektanta?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.03.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 80cm to chyba będzie za duże, nie chce, żeby okno miało "przewage" nad ścianą ganku. A może nie otwierane i raz do roku drabina. Jak można sprawdzić jaka wielkość okna odpowiadałaby najlepiej, czy do tego musze zamawiać projektanta?????? No to ja bym juz dzis wypróbował drabinkę, do tego przyklej szablon wycięty z kartonu. Wtedy zobaczysz jak to będzie z myciem i z wielkością.. 80 cm to mała półówka która się otworzy. Da się to umyć, ale Pudzian w takim prześwicie się juz nie zmieści. Stad najfajniejsze są obrotówki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 07.03.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 80cm to chyba będzie za duże, nie chce, żeby okno miało "przewage" nad ścianą ganku. A może nie otwierane i raz do roku drabina. Jak można sprawdzić jaka wielkość okna odpowiadałaby najlepiej, czy do tego musze zamawiać projektanta?????? No to ja bym juz dzis wypróbował drabinkę, do tego przyklej szablon wycięty z kartonu. Wtedy zobaczysz jak to będzie z myciem i z wielkością.. 80 cm to mała półówka która się otworzy. Da się to umyć, ale Pudzian w takim prześwicie się juz nie zmieści. Stad najfajniejsze są obrotówki.. Napisz mi jak skonstruowane są obrotówki, a jak te drugie. Chodzi o sposób otwierania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts