Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Czy jest ktoś na forum kto wie, jakiej najmniejszej średnicy moge zamówic okno. Jeszcze jedno, czy może byc otwierane?

Posiadam Urzędowskiego okna i parapety machoń od 2002 nadal super, bez zmian. Szpros nakładany działa bez zarzutów.

Otwierane koło min. 80cm srednicy. Witryny robilem i ok. 56 c, ale nie pamietam o ile da sie je zrobic mniejsze.

Ale jak sie pokręcisz, to w plastiku niekótrzy zrobią otwierane koło jeszcze mniejsze.

Ja się zastanawiałem na Urzędowskim - ale dostałem dwie wyceny plastików, które są zbliżone do ceny drewna z Włoszczowej (na 18k różnica 500 zł). Więc się chyba nie zdecyduję.

Nie zrozumiałem związku przyczynowo-skutkowego... Możesz mi to rozjaśnić?

Ja się zastanawiałem na Urzędowskim - ale dostałem dwie wyceny plastików, które są zbliżone do ceny drewna z Włoszczowej (na 18k różnica 500 zł). Więc się chyba nie zdecyduję.

Nie zrozumiałem związku przyczynowo-skutkowego... Możesz mi to rozjaśnić?

Opps. Przepraszam - pomyliłem nazwiska (taka firma na J...). Oczywiście wysłałem właśnie zapytanie do kilku punktów sprzedaży :)

Przepraszam za pomyłkę i dziękuję za zwrócenie uwagi - pominąłbym ważnego dostawcę okien.

Czy jest ktoś na forum kto wie, jakiej najmniejszej średnicy moge zamówic okno. Jeszcze jedno, czy może byc otwierane?

Posiadam Urzędowskiego okna i parapety machoń od 2002 nadal super, bez zmian. Szpros nakładany działa bez zarzutów.

Otwierane koło min. 80cm srednicy. Witryny robilem i ok. 56 c, ale nie pamietam o ile da sie je zrobic mniejsze.

Ale jak sie pokręcisz, to w plastiku niekótrzy zrobią otwierane koło jeszcze mniejsze.

Prosze cię nie proponuj mi plastiku do drewna to się strasznie POGRYZIE :p :p :p

[

Prosze cię nie proponuj mi plastiku do drewna to się strasznie POGRYZIE :p :p :p

He he he - porównuję pomiędzy producentami okien drewnianych - okna o podobnych parametrach - i oto efekt:

MS - 20 700

Urzędowski - 22 991

Stolbud Włoszczowa - 17 887

Sokółka - 20 883

Cena brutto (7% VAT) z montażem.

Teraz zastanawiam się czy są jakieś pozacenowe przesłanki w stosunku do konkurentów, dla których powinienem wybrać Urzędowskiego - będę w tym tygodniu porównywał poszczególne parametry :)

[

He he he - porównuję pomiędzy producentami okien drewnianych - okna o podobnych parametrach - i oto efekt:

MS - 20 700

Urzędowski - 22 991

Stolbud Włoszczowa - 17 887

Sokółka - 20 883

Cena brutto (7% VAT) z montażem.

Teraz zastanawiam się czy są jakieś pozacenowe przesłanki w stosunku do konkurentów, dla których powinienem wybrać Urzędowskiego - będę w tym tygodniu porównywał poszczególne parametry :)

Strzelam:

Dla MS uwzględnili sosnę.

Dla Urzedowksiego - meranti? I czy dj68 czy moze Galux?

Włoszczowa? Czy przypadkiem nie masz standardu sosna lazur mikrowczepy?

i Sokółka - pewnie tez sosna, bo inne drewno bedzie znacznie droższe..

a wiec na początek sprawdz - drewno, potem standard kantówki - wykończenie lite czy mikrowczepy.

A potem klasę - punkt wyjscia to zwykle okna dj68, potem są produkty grubsze, np. typu Galux, Capitol (we Wloszczowej) czy Gold Plus (Sokólka).

Tu porównanie moze byc trudniejsze.

Oooo, przepraszam:) juz nie proponuję nic inego niz drewno.

Z tego co pamiętam to okienko otwierane mniesze niz 80cm srednicy zrobi Gebauer. Ale cena (szukalem 2 lata temu) była x2 do Urzedowskiego.

I jeszcze popytałbym małych stolarzy - oni na ręcznych narzędziach będą bardziej elastyczni.

...Ale jak sie pokręcisz, to w plastiku niekótrzy zrobią otwierane koło jeszcze mniejsze.
no nie za bardzo

średnica zewnętrzna okręgu to przeważnie 10x szerokość profila - najczęściej minimalna średnica to 750 no maks 700 mm - wtedy jeszcze powierzchnia jest gładka, nie pofalowana. Poza tym wszystko zależy tez od jakości użytych łańcuchów przy gięciu

Dla MS uwzględnili sosnę. - ms - meranti

Dla Urzedowksiego - meranti? I czy dj68 czy moze Galux? - JU68

Włoszczowa? Czy przypadkiem nie masz standardu sosna lazur mikrowczepy? - sosna - 68mm

i Sokółka - pewnie tez sosna, bo inne drewno bedzie znacznie droższe.. - to racja

Nie wiem - jeszcze nie pracowałem nad tematem - ale wygląda na to, ze wszystkie profile to 68mm, najczęściej sosna.

Oferta Urzędowskiego na Galuxa - 26500 zł. :(

...Ale jak sie pokręcisz, to w plastiku niekótrzy zrobią otwierane koło jeszcze mniejsze.
no nie za bardzo

średnica zewnętrzna okręgu to przeważnie 10x szerokość profila - najczęściej minimalna średnica to 750 no maks 700 mm - wtedy jeszcze powierzchnia jest gładka, nie pofalowana. Poza tym wszystko zależy tez od jakości użytych łańcuchów przy gięciu

Widziałem kiedyś fotkę z bardzo małym kółeczkiem, ale to nie znaczy że bym polecał, właśnie ze względu na ryzyko pomarszczenia profili, a wiec niedokładności wykonania czy też porozrywanych oklein... Tym bardziej że fotka ukazywała fragment możliwości produkcyjnych a nie całe okno.

Moja "pierwsza" firma(w której zaczynałem "karierę" 10 lat temu nie robiła koła w kolorze o średnicy mniejszej niż chyba 100cm.

Już wam napisze o co chodzi z tym okrągłym oknem, sami coś doradzicie.

Chciałbym zrobić okno w na ścianie szczytowej ganku, w starych dworkach miało to miejsce. W tej chwili ściana jest pusta, coś jej brakuje. Tak naprawde nie wiem jakiej średnicy miałbym zamówić, nie wiem, czy otwierane czy też. Od wewnątrz będzie podejście, ale z zewnątrz to tylko drabina na 4m. Macie jakieś sugestie to poprosze.

Już wam napisze o co chodzi z tym okrągłym oknem, sami coś doradzicie.

Chciałbym zrobić okno w na ścianie szczytowej ganku, w starych dworkach miało to miejsce. W tej chwili ściana jest pusta, coś jej brakuje. Tak naprawde nie wiem jakiej średnicy miałbym zamówić, nie wiem, czy otwierane czy też. Od wewnątrz będzie podejście, ale z zewnątrz to tylko drabina na 4m. Macie jakieś sugestie to poprosze.

No to tylko otwierane lub obrotowe, bo jak to inaczej umyć? Minimum 80cm okna, ale najlepiej ok 100cm. Nie za duze, nie za male, chociaz najwazniejsze jest by dobrze wyglądało na ścienie.

Za obrotowe dolicz jakieś 1 tysiąc złotych...

80cm to chyba będzie za duże, nie chce, żeby okno miało "przewage" nad ścianą ganku. A może nie otwierane i raz do roku drabina. :lol:

Jak można sprawdzić jaka wielkość okna odpowiadałaby najlepiej, czy do tego musze zamawiać projektanta??????

No to ja bym juz dzis wypróbował drabinkę, do tego przyklej szablon wycięty z kartonu. Wtedy zobaczysz jak to będzie z myciem i z wielkością..

80 cm to mała półówka która się otworzy. Da się to umyć, ale Pudzian w takim prześwicie się juz nie zmieści. Stad najfajniejsze są obrotówki..

80cm to chyba będzie za duże, nie chce, żeby okno miało "przewage" nad ścianą ganku. A może nie otwierane i raz do roku drabina. :lol:

Jak można sprawdzić jaka wielkość okna odpowiadałaby najlepiej, czy do tego musze zamawiać projektanta??????

No to ja bym juz dzis wypróbował drabinkę, do tego przyklej szablon wycięty z kartonu. Wtedy zobaczysz jak to będzie z myciem i z wielkością..

80 cm to mała półówka która się otworzy. Da się to umyć, ale Pudzian w takim prześwicie się juz nie zmieści. Stad najfajniejsze są obrotówki..

Napisz mi jak skonstruowane są obrotówki, a jak te drugie. Chodzi o sposób otwierania.