Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisz mi jak skonstruowane są obrotówki, a jak te drugie. Chodzi o sposób otwierania.

Nie nauczyłem się jeszcze wklejąć zdjęć, bo bym to zobrazował..Ew. podaj mi na priv maila, wyślę przykładowe fotki.

Koło uchylne jest podzielone poziomo na pół. Góra się wówczas uchyla jak niskie okienka, np. w piwnicy. Do umycia trzeba uchylić skrzydło, odlokować okucie i położyć skrzydło. Wtedy można wysunąć rękę i umyć ramę oraz dolną szybę.

Okno obrotowe to skrzydlo w kształcie ościeżnicy (najczęściej koła). Całe skrzydło obraca się wokół osi na dwóch "zawiasach". Podobnie funkcjonuje większość kratek nadmuchowych w aucie. Łatwy dostęp do całej powierzchni okna, więcej światła i symetria.

Jeśli zastanawiasz sie nad kołem uchylnym (a nie masz jeszcze otworu) to raczej pomyślałbym nad ładnym półkolem. I światła więcej,i lepszy dostęp, i kształt zgrabny...

Tylko czy masz tyle miejsca na ścianie ;)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okno ma być bardziej ozdobne niż doświetlać wnętrze. Posiada na dachu dwa wole oczka w których są połówkowe okna. Nie chce zakładać takiego samego okna na ganku, środku dom.

Okno okrągłe uchylne ma pewnie takie samo otwieranie jak moje połówkowe i będe miał na środku, poprzeczną, konstrukcyjną ramy. To mi nie odpowiada. Zostane na oknie nie otwieranym, no ale z tym myciem.

No to może szyby samoczyszczące.. zapytaj swojego dealera, moze bedzie cos wiedział wiecej, bo ja nie zagłebiałem sie nigdy w temat ceny.

Ale na pewno jest, widziałem ostatnio, do tego u Urzedowskiego, wiec wszystkie "przeciew" (np. ze ta szyba "gryzie" się z niektórymi silikonami) trzeba odłożyć na bok.

Chociaz na pewno - by szyba była "samoczyszcząca" w praktyce, musi być wystawiona na:

1. Działanie brudu,

2. Działanie promieni słonecznych, ktore "rozdrobnią" cząsteczki brudu

3. Działanie deszczu, który to wszystko zmyje.

W praktyce w przypadku małego okna najtrudniej o ten deszcz...

Może znajde tu pomoc jak otworzyć zblokowane okno.Urzędowski gwarancja minęła, co robić.

Podobnych informacji szukałem na tym linku:

http://forum.muratordom.pl/awaria-okna-blad-przy-otwieraniu-okucie,t126522.htm

Zadzwon w pierwszej kolejnosci do dealera. Powinien cos poradzic, bo dobry dealer to nie tylko sprzedaz ale i serwis, takze pogwarancyjny.

A jak nie, to dzwon do fabryki, popros o nr serwisanta i załatwisz sprawę

Jesteśmy na etapie wyboru oknien do naszego domu. Decydujemy się na Urzędowkiego i myślimy o mahoniu afrykańskin (nie meranti) jako materiale z którego okna mają być wykonane. Sprzedawca, który był na pomiarach sugeruje nam jednak okna dębowe. Cena jest ta sama. Co mamy o tym myśleć? Poradźcie!

:o przeczytałem cały watek "od deski do deski" i muszę wam powiedzieć, ze jestem nieco zaskoczony "in minus" sadziłem, ze z tak zanna firma jaka jest Urzedowski, nie maja ludzie problemow.....a jednak sie zawiodlem. No i chyba jednak zrezygnuje bo za pieniadze, ktore zyczą sobie za swoje wyroby.......przykłady takich fuszerek chyba jednak nie powinny mić miejsca.

No cóz znowu jestem na początku drogi.......szukac dalej :(

Dla wszystkich cieplutkie zyczenia świateczne

pozdrawiam

:o przeczytałem cały watek "od deski do deski" i muszę wam powiedzieć, ze jestem nieco zaskoczony "in minus" sadziłem, ze z tak zanna firma jaka jest Urzedowski, nie maja ludzie problemow.....a jednak sie zawiodlem. No i chyba jednak zrezygnuje bo za pieniadze, ktore zyczą sobie za swoje wyroby.......przykłady takich fuszerek chyba jednak nie powinny mić miejsca.

No cóz znowu jestem na początku drogi.......szukac dalej :(

Dla wszystkich cieplutkie zyczenia świateczne

pozdrawiam

Nie warto brać sobie do serca wpisów sprzed kilku lat. Wiele jest kompletnie nieadekwatnych do dzisiejszych czasów.

Poza tym.. jesli juz szukasz na zasadzie eliminacji poprzez negatywne opinie.. to wpisuj kolejne marki.. każda chociaż trochę znana spotkała sie tu z krytyką niezadowolonego Klienta i czasem nie musi być żadnej winy Producenta.

Nie myli się ten, kto nic nie robi.

• 1 month później...

Witam,

czy ktoś z Forumowiczów posiada okna Gallux Oro firmy Urzędowski z okuciami P4?

Od początku (mam je od jesieni ubiegłego oku) powtarzają się problemy z zamykaniem okien balkonowych - klamka stawia opór w połowie drogi do pełnego zamknięcia. Był już serwisant, odkręcał i szlifował od spodu wszystkie okucie (niemieckie GU). Diler twierdzi, że trzeba wyfrezować (!!!) zagłębienia, gdzie wchodzi "grzybek" okucia. Nie bardzo chcę się na to zgodzić, bo wydaje mi się, że to jakaś kombinacja - przecież okna są nowe, zamontowane przez autoryzowaną ekipę po wszystkich pracach mokrych. Frezowanie okuć osłabi zapewne ich wytrzymałość, a przecież za to m.in. się płaciło... Urzedowski nie przyjmuje reklamacji inaczej niż przez dilera, a diler twierdzi, że producent albo wykręci się "że regulacja okuć nie podlega gwarancji" albo i tak zwali cały problem na niego i montażystów, żeby sobie "jakoś" z tym poradzili.

Czy macie jakieś doświadczenia z oknami Urzędowskiego i samym producentem?

Witam! Mam zwykłe meranti urzędowskiego. Po montażu podwójne + 2 pojedyncze zamykały się elegancko. Po pewnym czasie jedno z pojedynczych zaczęło się zacinać, w końcu by je zamknąć musiałem zdemontować jedno z okuć. Przyjechał serwisant-fachowiec(nie od dilera) i stwierdził źle zamontowane drzwi balkonowe. Poiformował nas, że są dwa wyjścia-1- frezowanie i wpuszczenie okucia głębiej w pionową ramę . 2 -ponowne prawidłowe zamontowanie źle osadzonych drzwi. 1-go rozwiązania nie chciałem, w związku z tym przyjechał fachura od dilera i bez demontażu całych drzwi załatwił sprawę. Wygrzebał piankę pomiędzy ramą i murem, dodatkowo wkręcił długie śruby mocujące ramę do muru, założył rozpory, zapiankował, ja tylko po paru dniach silikonem "zafugowałem" małą szparę na styku ramy z murem od zewnątrz. Niestety pośpiech montujących okna był przyczyną takiego stanu. W/w serwisant wyregulował wszystkie okna i drzwi, naprawił drobne uszkodzenia i znał się na tym co robi i chciało mu się, ci od dilera "nie mieli czasu"na właściwą regulację. Najprościej szlifować, frezować. Nie zgadzaj się z takim rozwiązaniem reklamacji. Niech zrobią zgodnie ze sztuką. W ostateczności niech demontują ramę drzwi, bo nie zawsze da się tak zrobić jak u nas. Nic "na pysk" wszystko na piśmie! Jak się nie da z dilerem dojść do porozumienia, pisz bezpośrednio do Urzędowskiego.

Miałem podobny problem z drzwiami tarasowymi z Oknoplastu Kraków. Klamka dochodziła do połowy pozycji zamkniętej i koniec. Po zgłoszeniu problemu, od razu stawiła się ekipa i wyregulowała okucia, pomogło.

Powiedzieli że przyczyną mogło być wyciągnięcie klinów spod okna przez ekipę od wylewek. Wylewkarze niestety nie pamiętają czy wyciągali kliny czy nie, na szczęście od kilku miesięcy wszystko jest OK.

Miałem podobny problem z drzwiami tarasowymi z Oknoplastu Kraków. Klamka dochodziła do połowy pozycji zamkniętej i koniec. Po zgłoszeniu problemu, od razu stawiła się ekipa i wyregulowała okucia, pomogło.

Powiedzieli że przyczyną mogło być wyciągnięcie klinów spod okna przez ekipę od wylewek. Wylewkarze niestety nie pamiętają czy wyciągali kliny czy nie, na szczęście od kilku miesięcy wszystko jest OK.

Wyjęcie klinów pod balkonami i przesuwkami, szczególnie tymi dużymi to prawie zawsze problem. Ciężka, szeroka konstrukcja "opada" i zaczyna tracić poziom. A wtedy okucia nie "wchodzą" tak jak powinny.

A co do głównego wątku.. to jeśli regulacja okuć nie pomaga (w tym także przeszlifowanie okuć) to wypada sprawdzić poprawność montażu. Ciężko się przyznać przed Klientem do błędu, ale czasem trzeba.

Dla sceptyków: typowej wielkości balkon Urzędowskiego (86x230) ma w standardzie 10 zaczepów (każdy z grzybkiem antywyważeniowym). Dlatego nawet bez szyb P4 ani okuć WK2 potrzeba wielkiej dokładności w montazu.

• 5 months później...
To co wyrabia URZEDOWSKI to skandal! .......

Nie będę się na razie rozpisywał na temat "Pewnej Firmy" reprezentującej w najbardziej znanym w Stolicy miejscu najbardziej znaną w Polsce firmę od zapełniania otworów w ścianach... - lepiej zobaczcie sami

http://mareck00.fotosik.pl

i patrzcie im na ręce!!!

Mareck,

Masz na celu obsmarowanie całego Urzedowskiego w Polsce? Ja pracuje na swoim rachunku na Podlasiu, sprzedaje m.in Urzedowskiego, nic nie ma do Twoich okien, ale Twoja wypowiedz godzi w moj interes. Czym sobie zasluzylem? I czy taką miałeś intencję?

Czesc Twoich zdjeć obrazuje fatalne obchodzenie się z oknami na budowie. Nie ma na nich daty i chociaz nie wiem czy uszkodzili je montazyści to możemy przyjąć że to oni. Niech będzie. Ale co ja mam do tego? Wyraź precyzyjnie swój żal.

Kilka rzeczy nie usprawiedliwia ekipy monterskiej. Klamka nie w pionie to źle ustawione okucie lub zaczepy - tu w pierwszej kolejności wyreguluj okucie a jak nie uda się "wyprostować" to zgłoś reklamację, odkręcone zaczepy, uszkodzenie przy śrubach czy otarte skrzydła to ewidentna wina montażystów ale to wszystko przy minimum chęci da się usunąć.

Bardzo precyzyjnie masz udokumentowane swoje zastrzeżenia, więc udaj się z nimi do Sprzedawcy i poproś o usunięcie wad.

Aha, otarcia przy klamce - te uszkodzenie zawsze powstaje przy posługiwaniu się nieprzykręconą klamką, więc wybacz - uważam że ta wada pojawiła się w późniejszym okresie użytkowania.

Droga Finlandio!

Nie mam zamiaru niweczyć czyichkolwiek starań o zapewnienie towaru i usług w doskonałej jakości, więc jeśli Twoi klienci są zadowoleni, nie bierz tego do siebie. Sprawa nadaje się i właśnie kieruję ją do sądu, ponieważ Salon Sprzedaży i jednocześnie wykonawca usługi montażu zachowuje się jak rozkapryszona panienka, która zapomniała jak się nazywa i co powinna robić. Decydując się na zakup okien, które naprawdę mi się podobały, nie myślałem, iż padnę ofiarą niekompetencji, żenującej jakości usługi montażu i podejścia Salonu z Warszawy, ul. B. Te uszkodzenia, które przedstawiają zdjęcia http://mareck00.fotosik.pl to jeszcze nic! Pozostawienie klienta z niezamkniętym oknem balkonowym (poziom 0) to też jeszcze nic. Najgorsze jest to, że Salon, pomimo pomiaru i określenia kierunku otwarcia okien, zdecydował, iż kilkanaście okien balkonowych będzie tylko prawych! W związku z tym połowa okien otwiera się nie w tą stronę, którą uzgodniłem z Salonem. Koszt tych okien to wartość nowego samochodu dobrej klasy i nie popuszczę. Ciąg dalszy historii nastąpi, zdjęcia uzupełnię, bo to oczywiście nie wszystko. To ma być ostrzeżenie dla potencjalnych klientów, aby patrzyli na ręce i walczyli o swoje prawa do jakości usług na cywilizowanym poziomie. Dla nierzetelnych wykonawców: rynek się kurczy. Jak dobrze robicie swoje, zadowolony klient pochwali Was 10 osobom. Jak robota jest spartaczona - powie to 100 osobom. Po prostu się to nie opłaca, bo można pójść z torbami...

Alez ja nie biore tego do siebie, bo staram sie miec dystans i trzezwo patrze na montaze innych, takze zaprzyjaźnionych firm ale wielu czytelnikow nie bedzie wnikac kto to konkretnie zrobil tylko potraktuje ogolnie calą markę.

Oczywiscie walcz o swoje prawa. "Usterki" z tych fotek - praktycznie wszystkie - da się naprawić przy minimalnym nakładzie kosztów, wymaga jedynie dobrej woli obu stron..

Reszta - jest sprawą Waszej umowy. Tylko z doświadczenia wiem że takie rzeczy "wychodzą" przy pośpiechu, braku uzgodnień lub ich pobieżnemu traktowaniu i częstych zmianach koncepcji budowy.

Dlatego ja proszę - warto poświęcić wystarczająco dużo czasu i starań na ustalenie wszystkich szczegółów przyszłej stolarki, by później nie okazało się, że balkon ktoś zrobił prawy, a miał być lewy, tylko też ktoś zapomniał to zanotować. Nie mam tu na myśli Ciebie Mareck, ale ogół takich przypadków, bo z praktyki wiem, że zdarzają się one często w całej branży.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Ech Mareck,

z jednej strony widzisz nietakt w swoim "obsmarowaniu" całego Urzędowskiego i wszystkich ludzi którzy starają się dla swoich Klientów, z drugiej by osiągnąć swój cel bombardujesz forum hasłami jak z brukowca.

To nie jest fair z Twojej strony!

Ale strasznie wyglądają te zdjęcia.

U mnie za kilka tyg. będą montować okna Urzędowskiego, mam nadzieję że wszystko będzie ok. Dla mnie jasne jest że odpowiedzialna pośrednia jest firma Urzędowski. Przecież to w ich salonie firmowym zakupione były okna, i to ich ludzie je wstawiali. Pisząc ich mam namyśli także ekipy z którymi dana firma współpracuje.

Podobno ekipa pana Ch. już nie wykonuje usług dla tego Saloniku, ale z drugiej strony: co konia obchodzi, że się wóz przewrócił? Odpowiedzialność i tak ponosi "Salonik". Z ostatniej rozmowy telefonicznej dowiedziałem się, że reklamacje zostały uwzględnione i zostaną naprawione na koszt "Saloniku", jednakże do pomyłkowego wstawienia 8 prawych zamiast lewych drzwi balkonowych, pomimo pomiaru dokonanego na "miejscu zbrodni" nie przyznają się. Dodatkowo ekipa montująca szantażowała tuż przed wstawieniem, gdy TIR stał pod domkiem, że dopóki nie wpłacimy pozostałej części kwoty za okna (ok 10%) to zabierają okna do magazynu i obciążą mnie kosztami transportu. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że balkonowe są tylko prawe! I wpłaciłem, szybciutko, przez internet, bo chciałem mieć okna przed zimą 2007!