finlandia 10.11.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 A czemu na dąb Cię nie stać? Teraz - do 23 listopada debina lita jest bez dopaty czyli taniej niż meranti i mahoń co i mnie dziwi. A i Galux ORO zdaje się jest tam tańszy.. A mahoń i meranti?Ja nie uważam żeby mahoń miał być lepszy:) Wasz wybór - tylko pamietaj że mahoń M1 bardzo ściemnieje juz w ciągu 2 -3 lat. A stronka? No coż.. moja pasja..? - przyjemne z pożytecznym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 10.11.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Mam ciekawą informacje dla ludzi szukających okien drewnianych, obecnie w promocji są okna drewniane firmy Adpol z drewna eukaliptusowego z potrojną szybą wsp. 0,7, kolor lazur, przykładowa cena...144x146 niecałe 1300pln. Słyszałem dobre opinie o tej firmie, czy ktoś spotkał się już z oknami tej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.11.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Mam ciekawą informacje dla ludzi szukających okien drewnianych, obecnie w promocji są okna drewniane firmy Adpol z drewna eukaliptusowego z potrojną szybą wsp. 0,7, kolor lazur, przykładowa cena...144x146 niecałe 1300pln. Słyszałem dobre opinie o tej firmie, czy ktoś spotkał się już z oknami tej firmy? To jednak z najlepszych firm w dziedzinie oknie drewnianych. Nie znam ich okien z "drewna eukaliptusowego" więc nie wiem co to jest. Mają na to aprobatę/badania/CE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 10.11.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Na stronie mają całą mase aprobat, certyfikatów, z tego co widze maja certfikat ISO 14001:2004 , a to już chyba ich do wielu rzeczy z punktu obowiazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.11.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Na stronie mają całą mase aprobat, certyfikatów, z tego co widze maja certfikat ISO 14001:2004 , a to już chyba ich do wielu rzeczy z punktu obowiazuje Teoretycznie... Nie wiem co mają a czego nie. Wiem, że jest to jedna z najlepszych firm produkujących okna drewniane. Natomiast pojęcia nie mam co to za gatunek drewna i czy jest dopuszczony do sprzedaży jako "wyrób budowlany w formie okna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 10.11.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Znalazłem coś takiego http://www.pomyslnadom.pl/cms/index.php?strona,doc,pol,glowna,1393,0,197,1,1393,ant.htmlPytanie jak te okna sprawują sie w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liseczek 16.11.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Powoli zaczynam planować okna o ile producenta (Urzędowski) już wybrałem, "model" (Palux Oro) również o tyle zaczął sie problem oczywiście rodzaju drewna i kolorytyki (problem generuje żona;))Ogólnie podobają nam się okna meranti lecz żona martwi się kolorystyką w środku domu. Martwi się, że ten kolor będzie wymagał odpowiedniego, ciemnego wyposażenia wnętrz. Czy moglibyście podesłać mi zdjęcia jak rozwiązywaliście ten "problem"? (pytanie do użytkowników) Oraz czy jest możliwe i sensowne malowanie okna od strony wewnętrznej na inny kolor? jaśniejszy. (pytanie do fachowców) Dodatkowo jeszcze jedno pytanie do fachowców. Dom jest budowany w technologii Thermomur 450 tzn kształtki styropianowe zalewane betonem. Z zewnątrz mam w tym momencie 25cm styropianu. Zgodnie z włanym i producenta pomysłem chcę zamontować okna w warstwie ocieplenia poza murem. O ile producent podaje metodę na okna o tyle nie wiem jak będzie wyglądał taki montaż w przypadku okien "ciężkich" balkonowych i tarasowych? Czy drzwi również można tak zamontować? Jak to widzicie ze strony fachowców, montażystów. Chcę uniknąć po pierwsze mostków termicznych po drugie chcę wysunąć okno aby nie był tak bardzo zagłębione. Jak to widzicie z punktu widzenia trwałości, pewności takiego rozwiązania jak również wytrzymałości np antywłamaniowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 16.11.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Ogólnie podobają nam się okna meranti lecz żona martwi się kolorystyką w środku domu. Martwi się, że ten kolor będzie wymagał odpowiedniego, ciemnego wyposażenia wnętrz. Czy moglibyście podesłać mi zdjęcia jak rozwiązywaliście ten "problem"? Też jestem tą sprawą bardzo zainteresowany. W projekcie zewnętrznym budynku mam stolarkę ciemną natowmiast wenątrz planuję jasne podłogi, jasną stolarkę i generalne jasne wszystko. Pewnym rozwiązaniem są nakładki aluminiowe na okna ale nie ma ich Urzędowski a u innych są drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.11.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Opcja malowania dwustronnego na różne kolory to spora dopłata. Tak to jest w dużych firmach, że inne wybarwienia z obu stron to praca ręczna - trzeba okleić okno, pomalować pistoletem, wysuszyc, potem to samo z drugą stroną.. stąd ta cena. A co do montazu w warstwie ocieplenia to sporo było o tym dyskusji w temacie "szukam dobrych okien" - służą do tego kotwy systemu JDB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 20.11.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Liseczek napisał: Ogólnie podobają nam się okna meranti lecz żona martwi się kolorystyką w środku domu. Martwi się, że ten kolor będzie wymagał odpowiedniego, ciemnego wyposażenia wnętrz. To jest rzeczywiście poważny problem Rozważania nad kolorem zajęły nam kilka nocy o dniach nie wspominając. I właśnie głębia machoniu i meranti zaprzątała nam najbardziej umysły. Taki kolor po prostu zobowiązuje. Na szczęście udało nam się wybrać. I dodam, że nie jest to ani Meranti ani Machoń. Z pozdrowieniami dla finlandii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 20.11.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 przedwczoraj wpłaciłam zaliczkę na okna i drzwi zewn! hurra! dzięki Finlandio no i będą dębowe w kolorze d1. wzór drzwi to taka upadła sosna(dębowa oczywiście) bodajże nr131. wziełam po prostu dachówkę i przystawiłam do kolorów na dębinie i wyzło d1. szkoda Finlandio że Siedlce trochę daleko, ale na Prymasa Tysiąclecia też było sympatycznie dzięki za rady i już się nie mogę doczekać okien! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.11.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Ach, ależ co poradzić. Wybór mojego miejsca działania nie był tyle "biznesowy" co sentymentalny. A Prymasa - to jeden z czołowych i najstarszych salonów w kraju.Z resztą: "nie polecam" mógłbym powiedzieć tylko o nielicznych punktach, ale tego nie zrobię, bo firmy i ludzie się zmieniają i może moje wrażenia nie będą miały potwierdzenia w dzisiejszych czasach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 21.11.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Finlandia-cos nowego w Urzedasie,jesli chodzi o galuxy-oro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 23.11.2009 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 witam forumowiczów i zwracam się z pytaniem czy ma ktoś może okna drewniane w kolorze BIAŁYM? Podpowiedzcie proszę na co zwrócić uwagę przy wyborze okien, z jakiego drewna, jakie okucia jeśli chodzi o wariant antywłamaniowy, które szprosy ładniejsze 9mm czy 18mm. wiem że zanudzam ciągłymi pytaniami ale to forum to skarbnica wiedzy i to nie teoretycznej ale praktycznej co jest bardzo ważne. jeśli to tylko możliwe to proszę o jakieś linki, zdjęcia real na adres : [email protected] pozdrawiam amator jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.11.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Finlandia-cos nowego w Urzedasie,jesli chodzi o galuxy-oro? Lookita,a co ja mogę Ci powiedzieć o ORO... jedynie to że są w tym roku znacznie tańsze... ale pewnie będziesz zły, bo jeszcze niecały rok temu były wyższe dopłaty. Ale to było do przewidzenia że nowatorskie rozwiązania będą tańsze w miarę ich popularyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolek6787 10.12.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Ostrzegam przed zakupem czegokolwiek w "firmie" Urzędowski. Moje doświadczenia są bardzo złe. Zakładając dobrą wolę obu, stron zignorowałem zapisy w umowie mówiące o konieczności zapłaty 100% wartości zamówienia przed jego zamontowaniem. Ufny zapewnieniom o wcześniejszej realizacji zamówień niż zapisy w umowie, nie zwróciłem uwagi na zapisy o konsekwencjach nieterminowych dostaw. Skutek jest taki, że za opóźnienie 6 tygodni w dostawie drzwi zewnętrznych, odsetki karne wynoszą 100zł (przy zamówieniu za 9500zł). Oczywiście po zapłaceniu całości następuje montaż. Wtedy dopiero okazało się, że zamek w drzwiach jest uszkodzony a klamka nie ma gwintu na śrubie aretującej i klamka "zostaje" w ręku. Serwis przyjechał po 4 tygodniach. Nie wspomnę o zniszczeniach, jakich dokonała ekipa montująca drzwi (w tym poprzecinane kable). Teraz mam mieć instalowane drzwi wewnętrzne. Już mam opóźnienie 7 tygodni. Oczywiście, żeby dowiedzieć się, co będzie źle, muszę zapłacić resztę. Trochę się boję. Szczerze odradzam kontakty z "firmą" Urzędowski. Arogancja po złapaniu Klienta wynikająca z bezkarności, jaką dają zapisy w umowie jest bardzo denerwująca. Wiem, że od kilku dni moje (zapłacone w 40%) drzwi są już w Warszawie. Pewnie będę musiał się ukorzyć i zadzwonić z prośbą o możliwość zapłat reszty i cierpliwie odczekać aż łaskawcy wypełnią swoje obowiązki. UWAGA na URZĘDOWSKICH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gadam69 04.01.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam! tak jak wielu moich poprzedników na tym forum stoję właśnie przed wyborem okien do nowobudowanego domu. No i oczywiście stary dylemat drewno czy pcv Wiem , że napisano już na ten temat wiele, ale może ktoś cierpliwy i wyrozmiały, no i oczywiście znający temat, doradzi mi rzeczową argumentacją, które okna są lepsze - będę bardzo wdzięczny Po wielu nieprzespanych nocach wytypowałem sobie dwie firmy Urzędowski i Jezierski. Teraz tylko (i aż) wybór materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 13.01.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Rozmowa ze sprzedawcą? Na Mazurach (a raczej Warmii) znam tylko jednego godnego uwagi. A można namiary ? Bo już niedługo i ten temat będzie mnie interesował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzyskikr 13.01.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 przedwczoraj wpłaciłam zaliczkę na okna i drzwi zewn! hurra! dzięki Finlandio no i będą dębowe w kolorze d1. wzór drzwi to taka upadła sosna(dębowa oczywiście) bodajże nr131. wziełam po prostu dachówkę i przystawiłam do kolorów na dębinie i wyzło d1. szkoda Finlandio że Siedlce trochę daleko, ale na Prymasa Tysiąclecia też było sympatycznie dzięki za rady i już się nie mogę doczekać okien! witaj tez wybralem ten model drzwi, jest sliczny, tylko u mnie jest jeszcze z doswietleniem, gratuluje wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gadam69 13.01.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 witam ponownie.decyzja zapadłą że okna mają być drewniane. Może ktoś ma wiedzę na temat okien dębowych na mikrowczepach w urzędowskim galux z 3 szybkami kolor D9, czy to warte zainteresowania czy te łączenia nie powodują jakichś niebezpieczeńst na przyszłośc? Generalnie na wygląd są OK i kolor nam się podoba tylko nie wiemy co mysleć o tej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts