mr6319 11.02.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 sharoon pisze: Droga i Szanowna Finlandio! Ceniąc wysoce Twą fachową wiedzę, proszę o info, czy (a jeśli tak to jaka) jest różnica w jakości między Urzędowskim, Adpolem, firmą Welet oraz Gebauer. Z postów wnioskuję, że to najlepsi producenci. Jaka jest prawda? Oj Pani Finlandio... Finlandia to na pewno facet. A wracając do pytania. Myślę, że odpowiedź Finlandii nie będzie w pełni obiektywna. W końcu Pan Paweł jest sprzedawcą Urzędowskiego. A chwalić swoje trzeba. Z pozdrowieniami dla Finlandii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 11.02.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam, mam nadzieję, że z mojego postu nie wynika, iż uważam Finlandię za kobietę A co do bezstronności, chyba ją udowodnił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 11.02.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 A co do bezstronności, chyba ją udowodnił... Tego jestem pewien w 100%. Jednak myślę, ze jako przedstawicielowi danej firmy związanej z oknami Panu Pawłowi nie można zbytnio chwalić konkurencji. W końcu przedstawicieli Urzędowskiego można znaleźć w całym kraju. Bo co powiedzą szefowie czytając, na jednym z największych i najbardziej poczytnych for budowlanych , że ich przedstawiciel zachwala konkurencję.... A że czytają to jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.02.2010 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ja obiektywny? A skąd! jestem zauroczony tym produktem, więc złego słowa nie powiem, bo moje oko patrzy przychylnie a nie krytycznie. Czasem jednak Producent wykazuje zachowania niezrozumiałe, ale.. no cóż, niektórym w głowach się przewraca i udają "twardych" ale dopóki robią dobre okna i bilans jest mocno na plus.. to mój wybór jest oczywisty. A obiektywnie powiem krótko: bardzo cenię Produkt, toleruję Producenta. i zwykle proszę by trochę przefiltrować moje słowa.. bo mi trudno pisać wbrew sobie. Aha,Adpol - hmm.. nie znam bliżej, więc nie mogę powiedzieć. Wielu uważa to za najwyższa półka, ale mam wrażenie, że to opinia wyciągana ze słyszenia a nie z własnych doświadczeń.Gebauer - znany i cenionyWelet - to wielka legenda, ale czy dalej produkują? Więcej słychać o ich trwaniu w stanie upadłości niż rzeczywistej produkcji. Na wszystkich można coś "złego"znaleźć nawet na tym forum, to tylko kwestia przypadku. Nie potrafię powiedzieć obiektywnie czym się różnią - pewnie najbardziej to podejściem do Klienta. Są mniejsi, więc potrafią zareagować bardziej elastycznie i indywidualnie. Ale to musi kosztować, więc w ślepo powiem, że Urzędowski będzie wyraźnie tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 11.02.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Dzięki, Finlandio.W sedno trafiłeś z ceną. Urzędowski jest wyraźnie tańszy. Zastanawiam się tylko, czy różnica w cenie nie niesie za sobą różnicy w jakości. Wolałabym nie żałować, że połasiłam się na oszczędność rzędu 3% (biorąc pod uwagę ogólny koszt budowy domu), a z drugiej strony nie chcę bez sensu wyrzucać kilku tysi w błoto... Ktoś mi pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.02.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 .... A że czytają to jestem pewien. A ja nie sądzę, może czasem czytają niektóre posty, ale.. nie biorą sobie tego do serca (niestety) - ja jestem chyba zbyt wrażliwy - czekam na dzień w którym zgubię hasło do forum i będę mógł zapomnieć o wielu stresujących sytuacjach z kraju.. Dobrą konkurencję chwalę we właściwych im wątkach. A tak na marginesie - całkiem niedawno szef sprzedaży w jednej z czołowych firm z branży (nr 1 w swoim segmencie) napisał mi sucho: "nie monitorujemy forów internetowych" czyli dał do zrozumienia, że niewiele go obchodzą "jakieś tam problemy" jednostek, liczą się tylko wyniki ogólne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.02.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Dzięki, Finlandio. Mów mi "Fin" Ideą Urzędowskiego jest sprzedawać wyrób klasy najwyższej w normalnej cenie. On daje produkt - sprzedawca ma go dalej idealnie poprowadzić. Ale jak wiadomo.. brutalny świat nie jest dla idealistów, stąd czasem wyskakują jakieś kwiatki - wpadki - bardzo często zawinione przez pośrednika. A fabryka za cudze błędy nie chce płacić, co jest przez wielu odbierane jako pazerność, itp i zwykle budzi niechęć. Chociaż ja uważam, że jeśli fabryka nie dba w takich sytuacjach o swoje dobre imię, to nikt inny jej w tym nie wyręczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 11.02.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ergo: uważasz, że nie ma różnicy w jakości produktów Urzędowskiego a resztą tzw. liderów w branży? Fin, mów mi Shar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanulkak 11.02.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Dzięki, Finlandio. Mów mi "Fin" Ideą Urzędowskiego jest sprzedawać wyrób klasy najwyższej w normalnej cenie. On daje produkt - sprzedawca ma go dalej idealnie poprowadzić. (...) witam, przeczytalam temat uwaznie bo jestem na etapie wyboru okien z ofert przedstawionych przez firmy, o ktorych tu piszecie czyli Sokolka i oczywiscie Urzedowski (biore jeszcze pod uwage firme Dziadek). Widze ze jestes tutaj odpowiednia osoba do tego zeby zadac konkretne pytanie dot. okein Urzedowskiego. Okna faktycznei wygladaja pieknie i zdaja sie byc wysokiej jakosci. Jednak mam pytanie czy jest jakis standard liczony kosztu montazu tych okien??? Chodzi o to, ze dalam do zwymiarowania otwory okienne dwom niezaleznym sprzedawcom okein urzedowskeigo i kazdy z tych punktow przedstawil mi calkeim inna cene. Przykladowo: koszt okien ok 120tys zl a koszt montazu w jednym punkcie ok 15tys a w drugim ponizej 5 tys. Okna sa niestandardowe, wielkogabarytowe, GaluxOro szyba P2/P4. Czy mimo to koszt montazu 15tys zl to nie jest przesada??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.02.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Nie... nie odważę się porównywać jakości - nie mam wystarczającej wiedzy. Ale.. słyszałem o.. czymś takim : pewna firma robi niezłe okna, montuje je ekipa od producenta a zaraz za nimi jedzie serwis i poprawia wszystkie drobiazggi jakie zauważą montażyści. To musi kosztować. Inna firma jest tańsza - ale tu nie licz, że na montaż przyjedzie automatycznie serwis zapytać czy wszystko w porządku - tu najwięcej zależy od sprzedawcy i ekipy która montuje. Serwis będzie wtedy, jak jest faktycznie jakaś wada i będzie ona zgłoszona. I tu temat łączy się z pytaniem o montaż: konstrukcje wielkogabarytowe i cena montażu.. .Najszybsze jest liczenie za metr bieżący obwodu, ew. metr kwadratowy. Tylko że to nie są metody idealne. Inaczej się montuje 3 ogromne HS`y a inaczej 10 szt niewielkich okien, chociaż w obu przypadkach metraż będzie podobny. Pierwszy montaż załatwi 2 ludzi w parę godzin - na drugi potrzeba dźwig i kilka par rąk. Piewsze okna będą warte 15 tys. zł, HS`y - minimum 50 tys. W przypadku awarii (np. tylko pęknięcie szyby wartej 2 tys. złotych) montaż z mb nie pokryje kosztów jej wymiany - a jak napisałem wyżej - Producent tego nie uwzględni jeśli to się stanie w trakcie montażu - to spada na wykonawcę. W przypadku uszkodzenia małego okna można kupić zupełnie nowe okno - a tu sama wymiana pakietu z robocizną będzie kosztowała praktycznie całą wartość naliczoną) I tu firma, która policzyła więcej jest bardziej przewidująca. Ale to też nie znaczy, że ta tańsza jest nic nie warta - może są bardziej pewni swoich możliwości, może nie lubią przesadzać z extra dopłatami. Z tym, że warto to sprawdzić - by nie okazało się, że już przy transporcie okien pojawią się "utrudnienia", za które montażyści będą oczekliwali dodatkowych pieniędzy - np. wynajęcie ciężarówki.. a o naprawie drobnych otarć zupełnie się poddadzą (a przy takich gabarytach to raczej pewne że będą)I tu pięknym wynalazkiem jest "konkurencja" - warto sprawdzić jeszcze 1-2 firmy by mieć większą świadomość, która kwota jest bliższa realiom: 5 tys czy 15 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanulkak 12.02.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 (...) I tu firma, która policzyła więcej jest bardziej przewidująca. Ale to też nie znaczy, że ta tańsza jest nic nie warta - może są bardziej pewni swoich możliwości, może nie lubią przesadzać z extra dopłatami. Z tym, że warto to sprawdzić - by nie okazało się, że już przy transporcie okien pojawią się "utrudnienia (...) Finlandia, dzieki za odpowiedz. Pomimo, ze nei jest ona jednoznaczna, wiem chociaz ze obie ceny sa mozliwe i co moze sie za tym kryc. Pozostaje mi dopytac o szczegoly zasad montazu ta tansza firme, bo jesli chodzi o ten montaz drozszy to tak jak napisales, policzyli sobbie polowe tej kwoty za tzw "utrudnienia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.02.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Nic nie zastąpi wolnego rynku. Sztuczne regulowanie cen(szczególnie montażu) jest mało realne a poza tym zakazane przez prawo. Dla przykładu GERDA - została ostatnio ukarana za za praktyki odgórnie ustalonych rabatów. Obawiam się że połowa firm w kraju ma na sumieniu "podobne" grzechy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 12.02.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Fin, a wiesz może, jakie jest U całego okna Galux oro? Szukam i nie mogę znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.02.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Fin, a wiesz może, jakie jest U całego okna Galux oro? Szukam i nie mogę znaleźć U.. ale okna o jakich rozmiarach? Szybkie przypomnienie: ogólnie rzecz biorąc U dla całego okna jest wynikową proporcji powierzchni szyb do powierzchni ram (U profilii jest na ogół słabsze niż szyb). Jest jeszcze jeden ważny składnik tego obliczenia, o którym decyduje "ciepła" bądź standardowa ramka. Więc okno małe (np. 56x54) będzie miało dużo słabszy współczynnik niż duża witryna. Ale ogólnie przyjęte jest (przynajmniej na Zachodzie) że podając uśredniony współczynnik U mówi się o oknie jednoskrzydłowym 123x148 cm. Z tym że łatwo tymi danymi manipulować, np. podając wartość dla większego okna, dlatego tak irytuje się czytając rewelacyjne wyniki konkurencji, bo nigdy nie piszą o jakie gabaryty chodzi. A wracając do pytania: okno o wym. 118x149 GALUX ORO z szybą (4/12/4/12/4 - tą "starą" ) miało 0,98 W/m2k - na taki dokument teraz patrzę (z 2007r). Jakiś czas temu fabryka liczyła mi na zyczenie Klienta U dla kilku konkretnych,średniej wielkości okien - podali wynik U od 0,8 do U 0,86. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 14.02.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
future74 14.02.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Witam Forumowiczów, na wstępie Wielkie Dzieki Finlandio; już wcześniej pisałem, że dostalem fajne wyceny 60 tys. za komplet 30 okien z montażem; czy ciepła ramka w kolorze brązowym jest standardem, czy jest ona za dopłatą, a standardem jest szary kolor; jestem klientem, nie mam nic wspólnego z firmą Urzędowski i mogę uczciwie napisać, że okna Urzędowskiego Galux88 Oro są według nas najlepszymi oknami drewnianymi na rynku pod wzgledem ceny i jakości; estetyka i kolor okien D1, współczynnik U i cena przekonała mnie i drugą połowę do tych okien; dla przykladu podam, że moje 30 okien u konukrencji w Sokółce profil 92mm z montażem to 103 tys., u Urzędowskiego 60 tys.; jest różnica!!? współczynnik U liczony dla poszczególnych okien to ok. 0,86 Wm2/k; dalej drewniane okna Sokółki Gold Plus to koszt 153 tys., a współczynnik to 0,8 Wm2/k; podjąłem decyzję o zakupie 30 okien Urzędowskiego Galux88 Oro Uw=0,86 Wm2/k z montażem + dodatkowy koszt montażu taśmami (izol. i parap. Illbruck I3); zastanawiam sie dodatkowo nad montażem w warstwie ocieplenia, nawet jeśli mialbym zaplacić np. 10 tys więcej; zdecyduje wykonawca, czy będzie umiał to zrobić; postanowiłem więc tutaj zainwestować, oszczędzając już na samych oknach nie kupując okien Sokółki; według mnie gdzieś są granice opłacalności inwestycji; do tego może dorzucę pompę cieplną; mam więc nadzieję, że inwestując dzisiaj rozsądnie, produkując tanio energię cieplną w domu i ją oszczędzając, optymalnie wykorzystam dzisiaj i w przyszłości swoje pieniądze i w minimalnym stopniu przyczynię się do zielonego środowiska w mieście; jak się okna zmierzą i wyprodukują, to będę wdzięczny o bardzo szczegółowe info o montażu w warstwie ocieplenia. Mam tylko nadzieję, że mojej opinii nie zmieni montaż tych okien. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk50250 27.02.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Witam! W galuxie oro można bez dopłaty sobie wybrać kolor ciepłej ramki, brąz także. Jeżeli chodzi o montaż w warstwie ocieplenia do koszt montażu moze sie zwiększyc, bo wtedy jeżeli jest np. klinkier to muszą być zastosowane inne taśmy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.02.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Witam! W galuxie oro można bez dopłaty sobie wybrać kolor ciepłej ramki, brąz także. Jeżeli chodzi o montaż w warstwie ocieplenia do koszt montażu moze sie zwiększyc, bo wtedy jeżeli jest np. klinkier to muszą być zastosowane inne taśmy. Pozdrawiam A w Galuxie ciepła ramka kosztuje gorsze i też można wybrać kolor. Powtarzam to tylko dlatego, że we wszystkich oknach dostępnych na rynku warto dokupić ciepłą ramkę (jeśli jej nie ma w standardzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 02.03.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 A ja dopiero się wczoraj dowiedziałam,że przy ociepleniu budynku trzeba będzie zakryć piękną drewnianą ramę okna.Wprawdzie część,ale jednak. Jakoś wcześniej nie przyszło mi to do głowy. Wielka szkoda,bo okna są naprawdę piękane.Zwłaszcz kiedy widać je całe,aż szkoda zakrywać . Jeszcze mi się coś przypomniało... Finlandia twoim zdaniem do okien mahoń afrykański w kolorze M1 jaki kolor okleiny dobrać na drzwi garażowe,żeby najbardziej pasowały? Mamy problem z doborem,ponieważ tak do końca to nie pasuje nam ani mahoń,ani orzech.Ale może się mylimy,bo przecież inaczej kolor widać na dużej powierzchni,a inaczej na małej próbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.03.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 No wypada zakryć.. a faktycznie szkoda a poważnie - jak oglądam "laboratoryjne" szkice z badań termo to bardzo efektywne jest przykrycie ociepleniem ok 2 cm ramy. A co do koloru okleiny: do M1 polecam mahoń. Faktycznie z bliska wygląda może nie idealnie, ale chba lepiej się nie da.. daj na priv maila, wyślę Ci fotkę z odpowiednim zestawem. Może zbliżone być jeszcze macore chociaż nie jestem pewien a i ta okleina jest na bramach mało popularna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts