Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co wtedy z takimi "asami" robisz?

Pozdrawiam :wink:

Nie muszę obsługiwać takich asów - nic za wszelką cenę - niech sobie idzie do tych co zrobią. Może to wygląda trochę olewczo (i zapewne nie powinienem tego pisać tak publicznie...) ale na prawdę - mam mniej problemów i więcej czasu na czytanie forum.

Jestem już po obmiarze na budynku, mam już projekt umowy, wymaga ona klika szczegółów do doprecyzowania, kilka wymiarów; w treści specyfikacji mam kilka watpliwości, gdyż zostały wpisane dane techniczne okien: 4/12/4/12/4 U=0,5 Ciepla Ramka Jasny Brąz (1.0; 2.0); Szyba 1. 4/12/4/12/4 U=0,5 Ciepla Ramka Jasny Brąz 2. 4/12/4/12/4 U=0,5 Ciepla Ramka Jasny Brąz oraz na samym dole specyfikacji ddanego okna jest napisane: 4/18/4/15/4 U=0,5 PLTH ONE Ciepla Ramka Jasny Brąz; zamawiałem Galux ORO88 i wydawało mi się, że prawidłowe wymiary przekroju okna-szyb to 4/18/4/15/4 i nie wiem dlaczego powołuje się wartości 12 zamiast 18 i 15; przy okazji pochwalę właściceiela, który osobiście przyjechał na pomiar i zaproponował wiele ciekawych rozwiązań, w tym montaż okien 4 cm ponad lico muru do warstwy ocieplenia i dwa okna w warstwie ocieplenia (klinkier na elewacji frontowej jako trzecia warstwa); jeśli te szczcegóły zostaną doprecyzowane, a napradę to kwestia krótkich wyjaśnień, to naprawde polecam Urzędowskiego; oczywiście nie chwalę dnia przed zachodem słońca, ale dzień zapowiada się ciekawy. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów i sympatyków okien U...i.

Witam, bardzo wielkie dzięki za info, właśnie dzwoniłem do salonu i znowu wątpliwości, coś już czuję smrodek; powiedziano mi, że jeśli Urzędowski robi Galux Oro na 4/12/4/12/4, to takie będą; pytanie za 100 punktów, czy Urzędowski robi Galux Oro 4/18/4/15/4, czy 4/12/4/12/4; jeśli jest to alternatywa i wybór salonu, to chyba robią mnie w Karolka; mam nadzieję, że okien o wartosciach 4/12/4/12/4 już nie robią. Pozdr.

future: akurat tak sie składa że ja tez pracuje w salonie firmowym Urzędowskiego wiec jestem ze wszystkim na bieżąco. Kiedyś urzędas w galuxie oro w standardzie miał szybe 4/12/4/12/4 ale już od ładnych kilku miesięcy w standardzie jest 4/18/4/15/4 z ciepła ramką. teraz szyba 4/12/4/12/4 do galuxa oro jest na specjalne zamówienia i jest ona droższa niż 4/18/4/15/4.

szyba 4/12/4/12/4 jest w zwykłym Galuxie a nie Galuxie Oro.

KK,

jesteś pewien ze dobrze napisałes? Bo wg mnie wprowadziłeś czytających w błąd. Jest tak:

GALUX to okno z szybą u 1,1 4/18/4

Galux ORO to trzyszybówka wg schematów wcześniej przytaczanych.

Nie przywiązywałbym uwagi, który z tych pakietów będzie zastosowany - Producent zastosuje to rozwiazanie, które uważa za korzystniejsze dla stolarki i czasem może nie zdąży przesłać odpowiednio wcześniej właściwych informacji - co uważam za jego wadę.

Wiesz Wojtek..

ja nie wiem :lol: Czy to pomysł (i patent) producenta szyb, czy może dana grubość pakietu była nakreślona przez Urzędowskiego by ramka przyszybowa pasowała stylem do innych produktów.. nie wiem. Nie lubię tkwić w takim stanie nieświadomości, ale dopóki to jest z korzyścią dla produktu to "ścierpię" :wink: W głowie właściciela tej firmy rodzi się chyba setki pomysłów dziennie - w najbliższych tygodniach pojawi się jeszcze więcej nowości (głównie w drzwiach, np. ultranowoczesne drzwi Des.Mo).

A strona? Dobrze o tym wiedzą że jest nieaktualna ale o ile mi wiadomo, powinna się już ukazać jej najnowsza odsłona - tylko mam obawy, że w dniu premiery będzie już nieatualna, bo pojawią się następne nowości.

Ok bwojtek - przytaknę Ci - z publikacją informacji ludzie są w tej firmie są w tyle za produkcją. Tylko kto nadąży za trendami..

A taki mały przykład: wczoraj wpadł mi w rękę nowy katalog Włoszczowej. Całkiem ciekawe produkty gruntownie opisane, w tym sporo nowości pośród których czołowe miejsce zajmują "NOWE WZORY" drzwi zewnętrznych żywcem przerysowane z katalogu Urzędowskiego opublikowanego chyba w 2004r... 6 lat opóźnienia..

Wybrałbym okna z PCV i spałbym spokojnie.

Nie musiałbym konserwować okien co rok, miałbym wiekszą oszczędność ciepła i tańsze okna o min. 30%

Nie miałbym także problemów z reklamacjami...

Ale... gdybym jednak chciał okna z drewna... wybrałbym mniejszą fabrykę, nie dużą, taką, która dba o każdy szczegół , od sezonowania po transport i która chce zdobyć rynek...

Wiesz Wojtek..

W głowie właściciela tej firmy rodzi się chyba setki pomysłów dziennie - w najbliższych tygodniach pojawi się jeszcze więcej nowości (głównie w drzwiach, np. ultranowoczesne drzwi Des.Mo).

A strona? Dobrze o tym wiedzą że jest nieaktualna ale o ile mi wiadomo, powinna się już ukazać jej najnowsza odsłona - tylko mam obawy, że w dniu premiery będzie już nieatualna, bo pojawią się następne nowości.

.

W głowie właściciela tej firmy niestety nic mądrego się już nie zrodzi.

Postanowił on sam, (na wzór ukochanego przywódcy Kim Ir Sena) kierować produkcją tudzież wymyślać nowe wzory.

Badania rynku i marketing, a nawet zwykła fizyka to dla niego chyba bzdety jakieś.

Sytuacja taka trwa już od roku i można powiedzieć, że jest dobrze ale nie beznadziejnie.

Żałujcie że nie widzieliście (a może widzieliście) nowych projektów pary "wizjonerów", czyli Urzędowski + jego designer. I nie chodzi tu o serię nowych drzwi (Desmo) , które również nie zachwycają.

W całym zakładzie ciężko spotkać kogoś, kto nie patrzyłby na te pomysły z uśmiechem politowania.

Kto kupi drzwi zewnętrzne składające się głównie z czarnych szyb po obu stronach ? Toż to przecież lustro prawie. Nie trzeba też mieć dużej wyobraźni, żeby wyobrazić sobie jak będą wyglądały takie drzwi (zewnętrzne przypominam) po pierwszym lepszym deszczu, że o muchach robiących swoje, kurzu i odbitych palcach nie wspomnę.

Moim zdaniem, trzeba będzie dopłacać żeby ktoś chciał to wziąć za darmo.

To jest po prostu ładne i funkcjonalne inaczej.

No ale my to motłoch, więc się nie znamy .

Strona internetowa firmy, wygląda i funkcjonuje jakby ją pisał jakiś licealista, nie obrażając licealisty of course.

Na koniec dodam tylko, że te inne przyszłościowe produkty są jeszcze bardziej "wizjonerskie" i takież funkcjonalne co rzeczone drzwi.

W głowie właściciela tej firmy niestety nic mądrego się już nie zrodzi.

Trochę przesadzasz. Też czasem krytykuję tą firmę ale p.Janusza poznałem kilkanaście lat temu i czego jak czego ale pomysłów to mu nie brakuje. A że nie wszystkie są trafione? No cóż - pewnie ty jesteś nieomylny...

Znacznie gorzej jest w tej firmie z całym zarządzaniem i pomysłami na funkconowanie sieci sprzedaży ale wg mnie to już wina "fachofców", którym firma powierza wysokie stanowiska.

Trochę przesadzasz. Też czasem krytykuję tą firmę ale p.Janusza poznałem kilkanaście lat temu i czego jak czego ale pomysłów to mu nie brakuje. A że nie wszystkie są trafione? No cóż - pewnie ty jesteś nieomylny...

Znacznie gorzej jest w tej firmie z całym zarządzaniem i pomysłami na funkconowanie sieci sprzedaży ale wg mnie to już wina "fachofców", którym firma powierza wysokie stanowiska.

Powtórzę zatem po raz kolejny.

Gdyby nie "wizje" Pan Janusza tudzież ręczne sterowanie najmniejszymi pierdołami, to kondycja firmy byłaby znacznie, ale to znacznie lepsza.

Oczywiście rozumiem, że jako właściciel, Pan Janusz ma prawo robić ze swoją firma co mu się podoba, ale szkoda takiej firmy.

Z resztą , kilkanaście lat temu, Pan Janusz mógł wymyślić nawet drzwi otwierane do góry, a i tak by się sprzedały. Wtedy była zupełnie inna koniunktura na rynku, że o nikłej konkurencji w tym segmencie nie wspomnę.

Z zarządzaniem w tej firmie jest tak, że praktycznie (masz rację) nie istnieje, a to z powodów opisanych powyżej.

Pan Janusz decyduje o wszystkim.

Cała "administracja" nauczyła się po prostu, że co by głupiego nie wymyślił Pan Janusz, to należy tylko przytaknąć z uśmiechem na ustach. W innym wypadku, dosłownie leci się z roboty.

Podam przykład:

Otóż około 3 lata temu, Pan Janusz wpadł na "genialny" pomysł nowego sposobu malowania (wszystkiego, okna, drzwi itp).

Udał się więc na lakiernię (wtedy jeszcze się o coś pytał) żeby skonsultować pomysł z fachowcami od lakierowania, a właściwie nakazał malowanie właśnie tak, jak sobie wymyślił. Człowiek któremu to zlecił (długoletni lakiernik z ogromnym doświadczeniem) stwierdził od razu, ze to nie wyjdzie i że nawet szkoda farby na takie próby. Pan Janusz zapytał go czy jednak może tak pomalować, na co on, ze może ale szkoda czasu bo i tak nic z tego nie będzie.

Pan Janusz, z rykiem na ustach wyrzucił go z pracy. Następnie zlecił zadanie kolejnemu lakiernikowi. Ten wykonał co powiedział Janusz i oczywiście nic z tego nie wyszło.

I żeby nie było, nie jest to przykład odosobniony.

Zdarzają się również przekomiczne sytuacje, kiedy to do dealerów trafiają piękne foldery reklamowe, zachwalające produkt który jeszcze nie istnieje, nawet w formie prototypu. Co więcej, przyjmowane są zamówienia na nieistniejące produkty.

Takich kwiatków jest znacznie więcej.

Przykłady te pokazują jakie są relacje w firmie między właścicielem, a dosłownie całą resztą.

To dlatego firma się nie rozwija.

Nawet jeśli ktoś mądry ma jakiś pomysł, to nie wychyli się, a już na pewno nie skrytykuje "wizjonera" bo to najzwyczajniej w świecie grozi utratą pracy, a rynek pracy w takich Ziębicach jest praktycznie żaden.

Reasumując.

Co z tego, że Janusz ma milion pomysłów na sekundę.

Czy to zwalnia od badań rynku tudzież przetestowania nowych wyrobów np. w jakichś budynkach użyteczności publicznej (szkoły, urzędy itd.) ? Czy to zwalnia od zdroworozsądkowego myślenia ?

Kończąc, szkoda by było gdyby ta firma upadła, ale z drugiej strony, jeśli do tego dojdzie, to może uda się sprzedać ją komuś rozsądnemu i przede wszystkim normalnemu.

kk50250 <----- Tak prawda.

Oczywiście z wiadomych względów nie mogę podrzucić (chociaż mam) zdjęć owego łózka.

Tym bardziej, że na razie to tylko prototyp.

Mogę tylko napisać, że czołgiem można po nim jeździć i nie powinno zrobić to na tym łóżku specjalnego wrażenia. Właściwie to nie łóżko, a stropo-łózko. Jeszce inni nazywają je (nie bez racji) piaskownicą.

O jakie wzorniki Ci chodzi ? bo jeśli o wzorniki łóżek, to Cię rozczaruję. Nie ma takowych, a nawet jakby były, to dotyczyłyby 1 (słownie jednego) wzoru. No chyba że coś się szykuje w największej tajemnicy i o tym nie wiem.

Hehehe,

ale tu dziś się ciekawostek dowiedziałem :D

Na szczęście jestem "wolnym" dealerem i nie muszę brać wszystkiego co się pojawi a jak mi coś "nie pasuje" to tego nie polecę i nie sprzedam. Nikt mnie nie zmusi bym zamawiał rzeczy, w które nie wierzę.

Lajosz, mówiąc o "łóżku o konstrukcji stropu" podkreśliłeś cechę Urzędowskiego - jak coś planuje, to porządnie i nie ma mowy, by pokazało się łóżko, które pęknie pod cięższym użytkownikiem. Za to mu chwała, chociaż uważam, że w wielu wypadkach w porównaniu do rynkowych standardów produkty są mocno przesadzone, na szczęście na plus.

Chociaż uważam że z nowościami przesadza - ale patrzę na to już spokojnie, z boku, nie muszę tego aż tak osobiście przeżywać (chociaż dobrze wiem co czujesz i skąd bierze się Twój żal tak widoczny w poprzednim poście :( )

A nowe drzwi Des Mo? sobie bym ich nie kupił - właśnie ze względu na powierzechnię wymagającą nienagannej czystości, ale.. od kilku dni pytam Klientów co sądzą o takiej wizji "czarnej tafli" i... jestem zaskoczony - wiele osób wyraźnie to interesuje - bo to zupełnnie inne drzwi niż te dostępne na rynku. Poza tym najświeższe katalogi mebli, które mi wpadają w rękę zaczynają promować czarne fronty z wysokim połyskiem. Jednak to moda..

Czekam na "premierę" drzwi wewnętrznych z tej serii.