Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Finlandio ile trzeba czasu odczekac po tynkach i wylewkach by móc spokojnie wstawiać okienka ...?

Aż wyschną.. Ludowa mądrość mówi, że najlepsze są tynki "zimowe" - tzn takie, które są robione jesienią i spokojnie sobie schną przez pół roku :)

A bardziej realnie - nie demonizowałbym - myślę że po ok 3 tygodniach z tynków odparuje największa woda.

finlandia,

ja powaznie ozważam oferte Urzędowskiego - gdybym patrzył wyłącznie na cenę to wybrałbym stolarza z sasiędztwa za 1/3 ceny Urzedowskiego

wojgoc - cieszę się. Szkoda że nikt z moich kolegów po fachu nie pospieszył Ci z pomocą odpowiadając na pytanie o cenę. Ja też się nie kwapiłem - bo.. mam to z grubsza napisane na swojej stronie

otwór 270x220:

balkon R+RU+RU - 3460

balkon przesuwny OZ - 4630

balkon MZ ("automat") - 5815

balkon HS - ok 7300 ale tu wycena.. jest bardziej złożona ( tą cenę mam z programu - pozostałe z cennika ogólnego więc to tylko szkic orientacyjny a nie oferta)

Aha - dla dębu - dopłata w zależności od koloru - od ok 10 % taniej do 25% drożej.

Ceny netto, bez klamek, montażu i dodatków.

• 1 month później...

Finlandia pomocy :(

Zastanawiamy się nad montażem rolet zewnętrznych i jedną z opcji zamontowania prowadnic jest montaż do ramy okna:o.

Czy wtedy traci się gwarancje na okna?

I jeszcze jedno.....

Przedstawiciel firmy montującej rolety zwrócił nam uwagę,że część okien jest cofnięta parę centymetrów pod nadprożem i aby roleta była prawidłowo zamontowana należy to poprawić.Czy mogę domagać się od firmy w której zakupiłam okna wraz z montażem poprawy swojego montażu w ramach reklamacji? Okna zamontowane były jesienią i jeszcze nie są obrobione.

Pozdrawiam

Agata

od strony montażowej ci odpowiem

Ściany bywają rożnie wymurowane - niestety pion nie jest zbyt mocna strona naszych murarzy. Montując okna w licu ściany najczęściej przyjmuje się jako lico mur a nie nadproże. W momencie gdy wiadomo ze maja być zamontowane rolety - jak rozumiem masz zamiar zainstalować system Integro (czyli skrzynka nad oknem, mocowana do prowadnic, rewizja na zewnątrz) i szkoda że ta decyzja nie powstała wcześniej gdyż montaż takiego systemu rolet bez dodania ocieplenia miedzy skrzynkę a nadproże jest błędem - takie ocieplenie powinno być a tym samym wszystkie okna są źle pomonotwane do takiej sytuacji.

jareko dzięki za podjęcie tematu.

Rolety mają być montowane do muru.Nie jest to chyba system integro.

Pisałam już w wątku o roletach,ale narazie bez odpowiedzi więc tu jeszcze napisze.

Budujemy dom parterowy o 20 stopniowym nachyleniu dachu. W niektórych miejscach wieniec jest jednocześnie nadprożem okna.

Więc pozostają tylko rolety standardowe.Zastanawiamy się jak zamontować rolety(czy wogóle montować)?

Załóżmy,że montujemy je przed położeniem elewacji.Czy pod prowadnice i skrzynkę można położyć 2cm steropianu,a później prowadnice częściowo zakryć ostatecznym ociepleniem pozostawiając dojście do skrzynki?

Jak powinno to być wykonane prawidłowo?

Czy może dać sobie spokój z zakrywaniem prowadnic,a rolety zamontować jak będzie już zrobiona elewacja?

Mamy niezły dylemat z tymi roletami.

Agata

mozna to zrobic na wiele, naprawde bardzo wiele sposobow

Integro - to ogolna nazwa rozwiazania technicznego, masz prowadnice (i nie ma znaczenia czy montowane do muru czu oscieznicy), do prowadnic zamocowana skrzynka, calosc montowana na zewnatrz okna, dostep do rewizji takze od zewnatrz

Pod prowadnice mozesz podlozyc 20 mm styroduru - jest o wiele twardszy, ale mozesz tez, z racji wystajacego poza plaszczyzne okna nadproza dac specjalny profil dystansowy do ktorego pozniej montujesz prowadnice, mozesz pojsc jeszcze dalej, profile mozna dublowac czyli dac nie jeden tylko dwa i dopiero prowadnice, dzieki temu uzyskujesz oddalenie skrzynki od nadproza a tym samym docieplenie tego newralgicznego punktu. mozesz..... itd itp. Po prostu musisz znalesz kumatego dostawce rolet i tyle - on doradzi i podpowie co i jak

Dzieki Jareko za "ratunek". Rolety nie są moją ulubioną dziedziną okien- zawsze je omijałem. Ale jak widzę po Twoim poście moje podstawowe przemyslenia są trafne ;)

Chociaż też się uczę - dziś usłyszałem z ust pani Prezez pewnego Sądu słowa " tu są rolety, nie potrzeba okien antywłamaiowych.." - jestem juz na tyle wyedukowany, że mogłem jej śmiało zaprzeczyć :-)

jareko,

problem tylko w tym jak znaleźć kumatego i dostawcę a co ważniejsze montażystę.

Otóż to jak takiego znależć?

Było już u nas dwóch na budowie i nie jesteśmy zabardzo zadowoleni.

jareko tym specjalnym profilem dystansowym dopiero dałeś nam do myślenia.Czy możesz napisać coś więcej na ten temat ,może jakiś link:-?.Mielibyśmy lepszy pogląd :rolleyes:

Witajcie, minęło parę miesięcy i otóż w piatek otrzymałem telefon, że moje okna wystrugały się w fabryce P. Urzędowskiego; no to teraz czekam aż tynkarze skończą i montaż okienek; na montaż jestem umowiony na 15.05; jak będą zamontowane uczciwie opiszę współpracę z f. Urzędowski; nie chwalę dnia przed zachodem, ale na razie idzie Ok.

• 3 weeks później...

Witam,

przeglądam ten wątek, bo skłaniamy się ku oknom Urzędowskiego, pewnym niepokojem natomiast napawa mnie sprawa montażu. Chcemy mieć ciepłe okna, system galux oro, ciepły montaż systemem illbruck. I teraz zastanawiam się, jeśli ekipa montująca nie jest od producenta, tylko współpracuje z salonem, to istnieje niebezpieczeństowo, że coś skopią. Jak tego uniknąć? Gdy wydaje się tyle pieniędzy, aby mieć dobrej jakości okna, to chodzi też o to, aby po zamontowaniu spełniały swoje funkcje. Czy ktoś zatem może polecić salon w Warszawie lub okolicach, który współpracuje z fachową ekipą montażową?

a na kiedy musisz mieć odpowiedź? ja nie mam jeszcze zamontowanych więc konkretnie nie wiem, ale rozmawiałam z Panem z salonu i ekipa która będzie montować jest z nimi od kilkunastu lat. salon w Wawie w Al. Prymasa 100-lecia. można w sumie zadzwonić i postawić taki warunek zaporowy że montaz ma być wykonany przez tą ekipę i wpisać to do umowy, tak mi się zdaje... na budowach raczej zastój (wg moich fachowców) więc nie powinni robić problemów