Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A kończąc, bardziej mi chodziło o to, czy da się coś z tym zrobić czy jedynym wyjściem jest zamówienie nowego okna.

Przeróbka jest możliwa technicznie ale raczej nieopłacalna. Wkład szybowy trzeba i tak wykonać nowy. Ramę trzeba rozczopować, odparzyć lakier, przyciąć, skleić i od nowa oszklić.

Niestety ale prowadząc własny biznes trzeba się liczyć z odpowiedzialnością za swoje błędy. Nie żałuj wykonawcy - takie rzeczy są wkalkulowane w działalność gospodarczą. Każdy z nas "kupuje sobie" kilka okien w roku.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

katu,

cieszę się że się wyjaśniło. Mam nadzieję, że słowo będzie dotrzymane i będziesz miała odpowiednie okna.

Nie jestem skłonny tak szybko typować czyja jest wina (czy to błąd obliczeń, pomiaru czy też może wylewka na budowie poszła wyżej niż ustalono) - powodów może być wiele.

Agata,

impregnacja?Poważne słowo;) To trzeba po umyciu okien przetrzeć mleczkiem do pielęgnacji. Różne są. Zaczynając od najprostszego środka do mebli (typu Pronto, Kiwi itp) po specjalne : Sigma (najtańsza - polecana przez producenta lakierów Urzędowskiego), Sikkens (trochę droższy) po mocno specjalistyczne (firmy Konig - prawie nieosiągalne).

Sigmę powinien mieć u siebie każdy dealer. A jak nie to zostaje allegro.

Tak, np. taki. To środek dedykowany do lakierów okiennych Sikkens (wyodrębniają osobny do drzwi).

Jeden ze specyfików w stym zestawie czyści - drugi jest ważniejszy - zabezpiecza.

przez chwilę chciałam wstawić :

skan zestawienia stolarki okiennej, przygotowanego przez projektanta, ze wszystkimi wymiarami w milimetrach

skan poprawek naniesionych przez projektanta, na życzenie wykonawcy, który stwierdził, że dwoje z zaprojektowanych drzwi a co za tym idzie, doświetla nad drzwiami, są za szerokie i trzeba je z obu ston przyciąć z szerokości 136 na 116 symetrycznie po 10 cm, na takie rozwiązanie umówił się również z murarzami

oraz skan zamówienia, który kompletnie rozmija sie z projektem

ale w sumie, po co kopać leżącego

• 2 weeks później...

Witam serdecznie.

Jestem w trakcie budowy domu w okolicy Wałbrzycha. Mam zamiar zamontować okna Galux Oro D9 - cena porównywalna z plastikami, chociaż wybierając opcję drewna niestety muszę zrezygnować z drzwi tarasowych przesuwnych, gdyż wychodzi za nie spora dopłata (zwykłe 2500, przesuwne 6000/szt.)

Czy znani są komuś z Forumowiczów dealerzy z Wałbrzycha (ul. Długa 3) i Henrykowa (ul. Henryka Brodatego 11)? Może ktoś napisać o jakości prac montażowych/serwisowych przez te firmy zapewnianych? Ewentualnie innego dystrybutora z Dolnego Śląska? Bo aż tu Finlandia chyba nie dociera? :)

Kolejna sprawa, to zależy mi na montażu okien przed wykonaniem tynków. Wylewkę na chudziaku zrobimy na dniach, gdyż u nas ma tylko kilka cm, żeby teren pod styropian wyrównać.

Na nią przyjdzie styropian, podłogówka i drewno (może też z Urzędowskiego, jak się uda dobrą cenę wynegocjować;) ), ale to już później.

Okres zimowy chciałbym wykorzystać na montaż wszelkich instalacji, bo trochę tego jest (elektryka, system alarmowy + "inteligentne" dodatki, instalacja wod.-kan., odkurzacz centralny, wentylacja mechaniczna).

Tynki planuję robić wiosną, ewentualnie naturalne schnięcie i wietrzenie przyspieszyć wtedy osuszaczami, żeby zminimalizować ryzyko uszkodzenia okien.

Mogą się doświadczeni budowlańcy wypowiedzieć, co myślą o takiej kolejności?

Edytowane przez Tuńczyk
Poprawa ogólnie pojętej czytelności i rozbudowa postu ;)

Witam serdecznie.

Tynki planuję robić wiosną, ewentualnie naturalne schnięcie i wietrzenie przyspieszyć wtedy osuszaczami, żeby zminimalizować ryzyko uszkodzenia okien.

Mogą się doświadczeni budowlańcy wypowiedzieć, co myślą o takiej kolejności?

Doświadczonym budowlańcem nie jestem, ani budowlańcem w ogóle, ale bardzo często obracam się w tym środowisku (przeróżne firmy budowlane) i z tego co wiem, to znakomita większość firm budowlanych (właśnie od tynków i ogólnie pojętej murarki) radzi, żeby tynkować na jesień,czyli właśnie teraz.

Chodzi o to, że jak położysz wszystkie tynki w okresie jesiennym to będą sobie spokojnie,powoli schły przez zimę.

W zimie jak powszechnie wiadomo jest zimno, czyli mróz, a jak jest mróz, to powietrze jest suche bo wszelka wilgoć w nim zawarta zostaje ścięta przez mróz.

Tak więc tynki w zimie schną sobie w suchym powietrzu, ale powoli bo jednak jest zimno.

Poza tym, zazwyczaj w okresie jesiennym nie ma słońca i to też dobrze wpływa na świeżo położone tynki bo nie nagrzewają się i nie schną za szybko, a co z tym idzie nie pękają.

Powyższe mądrości o tynkach, to nie mój wymysł. Po prostu usłyszałem od ludzi którzy z tego żyją, czyli mają firmy budowlane.

Co do stolarki Urzędowskiego, to uważam, że są to bardzo dobre produkty, a przy tym w naprawdę rozsądnej cenie.

O Lajosz,

przez chwilę myślałem skąd znam Twój nick, a Ty przecież pokazałeś się tu jakiś rok temu i znikłeś. Już myślałem że zgubiłeś hasło do FM. Miło widzieć rozsądnych ludzi.

Witam,

zaciekawiło mnie pytanie "dlaczego dębowe?" - jestem plastykiem dlategopostaram się odpowiedzieć najpełniej jak tylko potrafię

- INNY FEELING ! !! INNE ODCZUCIE ! ! ! :D

nie mówiąc oczywiście o oczywistych walorach estetycznych ;)

bo już one robią niezłe wrażenie.

Mam nadzieję że było to pomocne :D a jak nie to podaję adres do fajnej stronki na którą się natknełam w necie(a raczej fotki i "tak" :) kupilam okna ale nie dębowe -niestety...) podaję: http://www.kandooronline.com/ i tam w Urzędowskim a raczej Urzędowski jest fajnie pokazany - fotka ma ten właśnie FEELING , o ktorym mówię :p

Pozdrawiam!

"Super" promocja strony - ta wyżej. Bo nikt tu nie uwierzy, że to wypowiedź bezinteresowana. Ja bym się przyznał że to element promocji nowej witryny.

Strona całkiem fajna, inna, nowoczesna.

Nie wiem czy mi szkoda (czy nie), że wpis reklamujący ten "feeleing" zostanie odebrany na forum jako niechciany spam.

Edytowane przez finlandia

U mnie od pół roku Urzędowski/mahoń afrykański.

Po miesiącu zaczęły wyłazić i obwisać, odpadać uszczelki wewnętrzne. Dotyczy to większości okien. Za takie pieniądze to niezła lipa. Jeszcze nie reklamowałem.

Czy tylko u mnie jest taki problem z suchym szkleniem czy to szersza sprawa w Urzędowskim?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Croolick

Kurczę, odpisałem na to such szklenie, ale chyba nie przeszło, wiec jeszcze raz:

Składaj reklamację. Była przez moment jakaś inna uszczelka - bez problemu da się to załatwić nawet za pośrednictwem montażystów, ale jeśli fabryka chce się wykazać...

Podejżewam, że wypadająca uszczelka jest zbyt twarda, przez co po skurczeniu się w zimnie robi się znacznie mniejsza i przez to za luźna.

Szukałem ostatnio jakiejś uszczelki do kilkunastoletniego okna i sam byłem zdziwiony, jak dużo jest rodzajów pozornie tych samych uszczelek. I ciekawostka - dotarłem do producenta oryginalnej uszczelki w skrzydle Urzędowskiego - cena ok 5 zł (netto) /mb. Praktycznie taką samą dostałem w "hurtowni okiennej" za połowę ceny.

Podejżewam, że wypadająca uszczelka jest zbyt twarda, przez co po skurczeniu się w zimnie robi się znacznie mniejsza i przez to za luźna.

Wygląda to raczej jakby puchły /wydłużały się.

Najpierw wyłaża brzuchy na środku potem końcówka i se tak wisi albo całkiem spadnie. Jak brzuch wciśniesz łapa to wylezie z inne strony. W sam raz dla Syzyfa.

Dzisiaj znalazłem jeszcze pęknięcie szkła(3 szybki) pod uszczelką co to wylazła, od krawędzi może z 1 cm ale przypuszczam, że po gazie pozostały tylko wspomnienia.

Trochę tego za dużo. Zgłosimy, poczekamy zobaczymy co będzie.

Ja z kolei, już od ponad roku walczę z drzwiami wewnętrznymi produkcji Urzędowski. W sierpniu 2009 zapłaciłem za dostawę i montaż 7 drzwi wewnętrznych. Po kilku miesięcznym opóźnieniu dostawy, drzwi zostały zamontowane. Jeden komplet drzwi-futryna są w złych wymiarach (wracają do fabryki). Do kolejnych brakuje opasek. Szybki w 4 skrzydłach „dzwoniły”, reklamacja, oczekiwanie na reakcję i w końcu kolejne drzwi wróciły na produkcję. Ponowny montaż, ale to już początek wakacji 2010. Wszystko jest nareszcie OK. Po powrocie z wakacji okazuje się że troje drzwi się już nie zamyka a kilka kolejnych zamków także przestało ryglować przejście. Zamki to oczywiście najmniejszy problem, ale futryny zmieniły kształt tak, że skrzydło drzwi przestało się w niej mieścić. Reklamacje, oczekiwanie na reakcję. Przyjeżdża serwis i stwierdza, że nie może nic zrobić. Pisemna reklamacja, przyjęte zgłoszenie, miesiąc temu. Brak reakcji. Telefonuję do „Urzędowskiego” na Prymasa 1000’lecia w Warszawie. Zdziwienie: „nikt nie przyjechał?, to już miesiąc?”.

I tak to wygląda. Kto chce coś kupić w firmie „Urzędowski” powinien mieć świadomość że sprawy mogą się przeciągnąć o ponad rok bez nawet zarysowanego terminu ich zakończenia.

U mnie od pół roku Urzędowski/mahoń afrykański.

Po miesiącu zaczęły wyłazić i obwisać, odpadać uszczelki wewnętrzne. Dotyczy to większości okien. Za takie pieniądze to niezła lipa. Jeszcze nie reklamowałem.

Czy tylko u mnie jest taki problem z suchym szkleniem czy to szersza sprawa w Urzędowskim?

Pozdrawiam.

u mnie też zaczęły wypadać uszczelki, na razie w dwóch oknach

Pewnie już o tym wspominałem kiedyś nie raz, ale czekam na dzień, kiedy producenci okien będą ogłaszali akcje naprawcze jak koncerny samochodowe: jak się stwierdzi wadę to zapobiegawczo wymienia całą serię.

Pewnie przesadzam, bo wypadająca uszczelka nie stanowi o bezpieczeństwie.. ale niesmak jest. Wczoraj przeglądałem dokładnie okna z tego okresu i dziwnym trafem, uszczelka wypadała najbardziej tam, gdzie było najzimniej - w garażu - czyli potwierdziło się moje przypuszczenie, że jest twarda (pewnie też lekko za luźna) i bardzo się usztywnia w niskiej temperaturze. Na moje oko wystarczy użyć minimalnie silikonu by poprawić jej osadzenie, ale serwis zdaje się,że nie odmawia wymiany. Poza tym to dotyczyło serii okien z pierwszej połowy roku.

Dzięki za upewnienie, myślałem tak jak napisałeś. Dla mnie skromny wygląd to zaleta nie wada, a poza tym niższe koszty i chyba lepsza izolacyjność.

Górecka mam pod nosem więc pewnie ich odwiedzę i obejrzę okienka. A dlaczego nie robicie już okien w sośnie? Za słabe były czy z innego powodu.

Słyszałem że u jakiegoś producenta w drewnie(chyba sokółka) na początku z oknami z potrójnym pakietem były problemy z rozchodzącymi się ramami z powodu ciężaru. Słyszałeś coś o tym może?

Sokółka to firma padaka. Nie polecam nikomu mieć z nią nic wspólnego. Produkty z wystawy w sklepie mają się nijak do jakości jaką otrzymacie. Reklamacje to koszmar. Nie wywiązują się z terminu (i tak dość długiego). Mają jeden serwis, który będzie do Was jechał z Sokółki. Przestali uznawać reklamacje.

u mnie tak to wygląda, uszczelka wisi na całej szerokości okna

będę to zgłaszać, w sumie mi wszystko jedno, czy poprawią to silikonem, czy wymienią na nowe :) nie sądzę, że będą się migać od naprawy tej usterki

<a href=http://www.empikfoto.pl/albumy34/223642/1111226/previews/37357059_img_0932.jpg' alt='37357059_img_0932.jpg'>